Σημερινό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα Politico αναφέρει πως στην περίπτωση που ο Ταγίπ Ερντογάν κερδίσει το δημοψήφισμα για την επέκταση των εξουσιών του, οι πιθανότητες επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος αυξάνονται.
Το Politico τονίζει πάντως ότι θα πρέπει να καταμετρηθεί το ενδεχόμενο η σταθεροποίηση της θέσης του Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας να τον καταστήσει πιο δεκτικό απέναντι σε μια συμφωνία.
"Παραδόξως, αν κερδίσει το δημοψήφισμα -το οποίο είναι ένα πλήγμα για τη δημοκρατία στην Τουρκία- αυτό θα μπορούσε να έχει ευεργετική επίδραση στις διαπραγματεύσεις για την Κύπρο, αφού μια ενδεχόμενη νίκη του θα του έδινε λίγη μεγαλύτερη ευχέρεια ως προς την υποστήριξη μιας συμβιβαστικής λύσης", υποστηρίζει ο Mάικλ Κάρπεντερ, σύμβουλος για την Ευρώπη και την Ευρασία του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζό Μπάιντεν.
Την ίδια άποψη συμμερίζεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, και ο πρέσβης της Κύπρου στην ΕΕ, Νικόλαος Αιμιλίου, ο οποίος θεωρεί ότι σε περίπτωση ήττας του Ερντογάν, η Τουρκία θα εισέλθει σε κρίση, δεδομένου ότι θα υποστεί τεράστιο πλήγμα η υπόληψη και η υπερηφάνεια του, με συνέπεια να μην είναι η Κύπρος η πρώτη του προτεραιότητα.
"Τι συμφέρει τον Ερντογάν στην Κύπρο"
Από την άλλη μεριά, υπογραμμίζει η ιστοσελίδα, καθώς έχουν διακοπεί οι συνομιλίες για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και έχει, κατά συνέπεια, περιοριστεί ο κατάλογος με τα κίνητρα για τη στήριξη μιας συμφωνίας, ο Ερντογάν, σε περίπτωση που δεν επιτύχει να περάσει τις μεταρρυθμίσεις, θα μπορούσε να επιτεθεί και να κατηγορήσει την Ευρώπη, επιδεινώνοντας τις ήδη τεταμένες σχέσεις, ενώ, παράλληλα, μία ήττα, ή ακόμα και μία οριακή νίκη, θα τον υποχρέωνε να διατηρήσει τη συνεργασία με δύο κόμματα που τείνουν να είναι πιο εθνικιστικά και λιγότερο ευέλικτα στο Κυπριακό. "Ο Ερντογάν ενδιαφέρεται για επίλυση του Κυπριακού, υπό την προϋπόθεση ότι είναι ευνοϊκή γι' αυτόν και δεν τον υπονομεύει", τονίζει στην ιστοσελίδα ο Χάρης Τζήμητρας, διευθυντής του PRIO Cyprus Centre, ενός ανεξάρτητου ερευνητικού ινστιτούτου.
Η στάση των ΗΠΑ
Ο Κάρπεντερ επισημαίνει τέλος τη σημασία της αμερικανικής επιρροής, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ των ηγετών της Κύπρου δεν θα μπλοκαριστεί από εξωτερικές δυνάμεις, σημειώνοντας ότι ο Μπάιντεν ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για την επανένωση του νησιού και προσπάθησε να προλειάνει το έδαφος, μιλώντας στον Ερντογάν για τα ευρύτερα οφέλη. Η διοίκηση Tράμπ φαίνεται πρόθυμη να συνεχίσει στην ίδια γραμμή, όμως, σύμφωνα με τον Κάρπεντερ, το ερώτημα είναι πόσο προνοητική και δραστήρια θα είναι η νέα αμερικανική κυβέρνηση, δεδομένου ότι οι ευκαιρίες επίλυσης τέτοιου είδους παρατεταμένων συγκρούσεων προκύπτουν μία φορά στο τόσο, γι΄ αυτό και, όταν εμφανίζονται, πρέπει να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτευχθεί μία διευθέτηση.
Σχετικά Θέματα:
Αρχίζουν ξανά οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό
Σαν σήμερα 1 Απριλίου 1955 ξεκίνησε ο Απελευθερωτικός Αγώνας της Κύπρου
Αναστασιάδης: Αναμένουμε ρεαλιστικές προτάσεις για να γυρίσουμε στο τραπέζι
Ειρωνική επίθεση Χουριέτ σε Κοτζιά: Με τέτοιο υπουργό Εξωτερικών τι να τους κάνεις τους εχθρούς;
Οδικό χάρτη για το Κυπριακό θα ζητήσει ο Ακιντζί
Αναστασιάδης προς Ακιντζί: Δεν συζητάμε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης