Η παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν αυξήθηκε φέτος σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ ενώ οι προσπάθειες για την εξάλειψη των καλλιεργειών παπαρούνας σε μια χώρα που παράγει τη μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης παγκοσμίως κατέρρευσαν, σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC).
Το Γραφείο συντάσσει κάθε χρόνο εκθέσεις για την καλλιέργεια της παπαρούνας που χρησιμεύει για την παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν, την χώρα που αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό οπίου και ηρωίνης στον κόσμο, με την υπηρεσία να αναμένεται να δώσει στην δημοσιότητα την φετινή του αναφορά στα τέλη του μήνα.
«Δυστυχώς, τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι η παράνομη καλλιέργεια αυξήθηκε σε πάνω από 2.000.000 στρέμματα», σύμφωνα με το κείμενο μιας ομιλίας που ο Γιούρι Φεντότοφ, εκτελεστικός διευθυντής του UNODC, επρόκειτο να εκφωνήσει στη σύνοδο διεθνών δωρητών για το Αφγανιστάν που ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες.
Αυτός ο υπολογισμός είναι από τους τρεις υψηλότερους που έχει κάνει η UNODC από όταν ξεκίνησε να καταγράφει σχετικά δεδομένα το 1994, όπως φανερώνουν παλιότερες εκθέσεις της υπηρεσίας των ΗΕ που έχει έδρα στην Βιέννη. Η χρονιά που καταγράφηκε ο αριθμός - ρεκόρ στρεμμάτων καλλιέργειας έως σήμερα ήταν το 2014 (2.240.000).
«Η παραγωγή οπιούχων αναμένεται να ακολουθήσει την ίδια ανοδική τάση», τόνισε ο Φεντότοφ. «Η εξάλειψη ήταν σχεδόν μηδενική», συμπλήρωσε. Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια αναφορά της UNODC, η εξάλειψη των καλλιεργειών αυξήθηκε κατά 40% το 2015 σε 37.600 στρέμματα.
Ο Φεντότοφ δεν ανέφερε κάποια συγκεκριμένη αιτία για την αύξηση της παραγωγής, αλλά η έκθεση του Γραφείου του 2015 υπογράμμιζε πως υπάρχει μια «μεγάλη συσχέτιση» μεταξύ των φτωχών συνθηκών ασφάλειας και της καλλιέργειας της παπαρούνας, ενώ η κυβέρνηση της Καμπούλ βρίσκεται αντιμέτωπη με την αναζωπύρωση των συγκρούσεων με τους Ταλιμπάν, έπειτα από 15 χρόνια όταν αμερικανικές δυνάμεις την βοήθησαν να εκδιώξει τους μαχητές.
«Ξεκάθαρα δεν έχουμε την πολυτέλεια να παρατηρούμε την εμπλοκή της διεθνούς κοινότητας στο Αφγανιστάν να αποδυναμώνεται» δήλωσε ο Φεντότοφ στη σύνοδο, κατά την οποία οι η διεθνής κοινότητα υποσχέθηκε να χορηγήσει βοήθεια ύψους 15 δισεκ. δολαρίων τα επόμενα τέσσερα χρόνια.