Ο φόβος της παγκοσμιοποίησης ενισχύει τα λαϊκιστικά δεξιά κόμματα (ΓΡΑΦΗΜΑ)

 
Ο φόβος της παγκοσμιοποίησης ενισχύει τα λαϊκιστικά δεξιά κόμματα

Ενημερώθηκε: 30/11/16 - 15:46

Ο φόβος της παγκοσμιοποίησης είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που ωθεί τους ευρωπαίους πολίτες προς τα λαϊκιστικά κόμματα της δεξιάς και της άκρας δεξιάς.

Οι φόβοι αυτοί εμφανίζονται μεγαλύτεροι στη Γαλλία και την Αυστρία σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Bertelsmann της Γερμανίας που πραγματοποιήθηκε σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες.

Η έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται σήμερα, δείχνει ότι το 55% των Αυστριακών και το 54% των Γάλλων αντιμετωπίζει την παγκοσμιοποίηση ως απειλή. Οι δύο αυτές χώρες είναι οι μόνες μεταξύ των εννέα μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών όπου η πλειοψηφία των πολιτών έχει αυτήν τη άποψη.

Αντίθετα, μόνο το 36% των Βρετανών, το χαμηλότερο ποσοστό ανάμεσα στις εννέα μεγάλες χώρες, δηλώνει ότι φοβάται την παγκοσμιοποίηση. Οι Βρετανοί είναι επίσης οι πολίτες ευρωπαϊκής χώρας με τις χαμηλότερες ανησυχίες για την οικονομική τους κατάσταση, μόνο το 26% εκφράζει τέτοια ανησυχία, παρά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ιουνίου υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η έρευνα πραγματοποιείται τη στιγμή που αυξάνονται οι ανησυχίες μεταξύ των παραδοσιακών πολιτικών κομμάτων στην Ευρώπη μπροστά στην αύξηση του δεξιού λαϊκισμού, που ενδυναμώθηκε από το Brexit και την νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Στις 4 Δεκεμβρίου, οι αυστριακοί ψηφοφόροι είναι πιθανόν να αναδείξουν τον Νόρμπερτ Χόφερ, του ακροδεξιού λαϊκιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, πρώτο ακροδεξιό πρόεδρο της Αυστρίας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ την ίδια ημέρα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιταλία είναι πιθανόν να οδηγήσει στην παραίτηση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι και την ενίσχυση του λαϊκιστικού κόμματος των Πέντε Αστέρων.

Η έρευνα έδειξε ότι ο φόβος της παγκοσμιοποίησης είναι σημαντικότερος παράγοντας από τις παραδοσιακές αξίες και την οικονομική ανασφάλεια που στρέφει τους πολίτες προς ακραίες πολιτικές επιλογές.

«Η Ευρώπη έχει ιδιαίτερα ευνοηθεί από την παγκοσμιοποίηση. Παρά ταύτα, πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι έχουν μείνει στο περιθώριο», δήλωσε ο Ααρτ Ντε Γκέους, πρόεδρος του Ιδρύματος Bertelsmann.

Συνολικά στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το 45% των πολιτών δήλωσε ότι αντιμετωπίζει την παγκοσμιοποίηση ως απειλή, ενώ το 55% την θεωρεί ευκαιρία.

Ωστόσο το 78% των υποστηρικτών της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) και το 76% των υποστηρικτών του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας δηλώνει φόβο για την παγκοσμιοποίηση.

Η Γαλλία είναι η μόνη χώρα όπου η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, το 51%, δηλώνει ότι έχει αγωνία για την οικονομική του κατάσταση. Αμέσως μετά ακολουθεί η Ιταλία με 45%.