Από την απρόκλητη και αιδνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, παράπλευρη απώλεια μπορεί να είναι και αυτή της προσπάθειας της Τουρκίας να προσεγγίσει το Ισραήλ.
Αιτία η στενή πολιτική σχέση του Ερντογάν με την Χαμάς και ειδικά με τον αρχηγό της, του Ισμαήλ Χανίγιε (στη φωτογραφία επάνω ο Ερντογάν με τον ηγέτη της Χαμάς). Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει κρύψει την στήριξη του στην Χαμάς και μόλις στις 26 Ιουλίου είχε υποδεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο τον Ισμαήλ Χανίγιε μαζι με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπού Αμπάς για συνομιλίες.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν έχει κρύψει την προσπάθειά του να εμφανιστεί στα μάτια των απανταχού Μουσουλμάνων ως «ο προστάτης της Ιερουσαλήμ», γεγονός που εξοργίζει το Ισραήλ.
Είναι χαρακτηριστική η εκτίμηση του δρ. Νταβίντ Κάλφα, στελέχους του Κέντρου Επικοινωνιών Ειρήνης στη Νέα Υόρκη, σε συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό Le Point, ότι «πίσω από τη Χαμάς, βρίσκεται ο ανατρεπτικός ρόλος της Τουρκίας»!
Αλλά και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα, είχε κατηγορήσει τον Ερντογάν, ενώπιον του Αμερικάνικου Κογκρέσου, το 2016, ότι «εκπαιδεύει τρομοκράτες» και τους στέλνει στην Ευρώπη και διαπραγματεύεται με το Ισλαμικό Κράτος για να προωθήσει Ισλαμικό Ιερό πόλεμο (τζιχάντ), στην περιοχή.
Στο κλίμα αυτό η δήλωση του Ερντογάν για την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ με την οποία, ουσιαστικά, γινόταν εξίσωση του θύτη με το θύμα είναι σαφές ότι θα επηρεάσει και την διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων Ισραήλ και Τουρκίας οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ο Ερντογάν μιλώντας στο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ όχι μόνο δεν είπε ούτε μια καταδικαστική λέξη για την επίκινδυνη κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, που προκαλέσε η Χαμάς με την απρόκλητη επίθεσή της κατά του Ισραήλ, αλλά ουσιαστικά -όπως προαναφέραμε- εξισώνει τον επιτιθέμενο με τον αμυνόμενο:
«Αδελφοί και αδελφές, θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε ενάντια σε κάθε προσπάθεια διάβρωσης του ιστορικού και θρησκευτικού καθεστώτος του Masjid al-Aqsa, της πρώτης μας Qibla. Ως Τουρκία, καλούμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση υπό το φως των επεισοδίων που έλαβαν χώρα στο Ισραήλ σήμερα το πρωί και να απόσχουν από τη λήψη παρορμητικών μέτρων που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω τις εντάσεις…», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος.
Είναι γνωστός επίσης ο ρόλος της Τουρκίας στην κρίση της Γάζας και το 2021. Αποικαλυπτικό ήταν το δημοσιέυμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt η οποία είχε αναφερθεί στο σενάριο της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ για μελλοντική συμφωνία ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Χαμάς, που θα οριοθετεί Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στην Ανατολική Μεσόγειο:
«Από τη στιγμή που η θαλάσσια οδός μεταξύ Τουρκίας και Γάζας στη Μεσόγειο κηρύσσεται κοινή (οικονομική) ζώνη Τουρκίας και Παλαιστίνης, η Άγκυρα θα μπορεί να προμηθεύει όπλα ή άλλα αγαθά χωρίς να δίνει λογαριασμό σε τρίτες χώρες. Επιπλέον για την Τουρκία αυτή η οικονομική ζώνη θα είχε το πλεονέκτημα ότι δυσχεραίνει την κατασκευή αγωγού για το φυσικό αέριο που σχεδιάζουν το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος. Ωστόσο, μέχρι στιγμής η συμφωνία δεν είναι παρά σχέδια επί χάρτου, γιατί υπάρχει ένα πρόβλημα: κανείς δεν πρόκειται να αναγνωρίσει μία διεθνή συνθήκη με την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς» ανέφερε η τουρκική εφημερίδα.