Μελίνα, ενός έτους, Λέονι δύο, Σόφι τριών, Τίμο έξι και Λούκα οκτώ χρονών. Τα πέντε παιδιά του Ζόλινγκεν βρέθηκαν στα κρεβάτια τους τυλιγμένα σε κουβέρτες και πετσέτες. Και τα πέντε νεκρά. Λίγο αργότερα η μητέρα τους, 25 χιλιόμετρα μακρύτερα, στο σιδηροδρομικό σταθμό του Ντίσελντορφ, πέφτει από την αποβάθρα σε ένα διερχόμενο τραίνο. Αλλά επιβιώνει. Πέρυσι αρχές Σεπτεμβρίου. Η είδηση προκάλεσε αποτροπιασμό.
Το ένα μετά το άλλο
Σήμερα ξεκινά στο Βούπερταλ η ακροαματική διαδικασία γι αυτήν την πρωτοφανή πράξη. Στο εδώλιο ενώπιον του μεικτού ορκωτού δικαστηρίου κάθεται η 28χρονη σήμερα Κριστιάνε Κ. Αντιμετωπίζει την κατηγορία ότι δολοφόνησε πέντε από τα έξι τα παιδιά της. Μόνο ο μεγαλύτερος γιος της επέζησε. Ο Μ. ήταν τότε έντεκα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η μητέρα του τον παρακάλεσε να φύγει από το σχολείο και να πάει στη γιαγιά του στην πόλη Μενχενγκλάντμπαχ. Μέχρι τώρα η Κριστιάνε Κ. επιμένει συνεχώς ότι είναι αθώα. Ότι ένας μασκοφόρος μπήκε στο σπίτι της και σκότωσε τα παιδιά της. Οι ανακριτές θεωρούν αυτήν την εκδοχή απλά δικαιολογία. «Φυσικά και κάναμε όλες τις απαραίτητες έρευνες, αλλά δεν βρήκαμε κάτι που να στηρίζει ότι τα γεγονότα έγιναν, έτσι όπως τα περιγράφει η κατηγορούμενη» λέει ένας εξ αυτών. Αλλά πώς εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα; Όλα συνηγορούν στο ότι πριν από την αποτρόπαια πράξη συνέβησαν πράγματα που επιβαρύνουν τη θέση της 28χρονης. Ο σύζυγός της, με τον οποίο ήδη ζούσε σε διάσταση, φαίνεται ότι της ανακοίνωσε οριστικά ότι όλα τελείωσαν μεταξύ τους και δεν υπήρχε επιστροφή. Τότε εκείνη φέρεται να του διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να ξαναδεί τα παιδιά του.
Στο πρωινό ρόφημα των παιδιών της έβαλε ένα φαρμακευτικό μείγμα για να τα ναρκώσει και μετά τα έπνιξε στη μπανιέρα ή τους προκάλεσε ασφυξία. Το ένα μετά το άλλο. Υπάρχουν μερικά ίχνη που δείχνουν ότι μερικά αντιστάθηκαν, δεν αφέθηκαν στην τύχη τους. Την ημέρα της πράξης η Κριστιάνε Κ. είπε στον μεγαλύτερο γιό της ότι τα αδέλφια του έχασαν τη ζωή τους σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Υπάρχει και πραγματογνωμοσύνη ψυχιάτρου, με τον οποίο η κατηγορούμενη για καιρό δεν ήθελε να μιλήσει. Ο ψυχίατρος δεν διαπίστωσε κάποια ψυχιατρική ή διανοητική πάθηση στο ιστορικό της, ικανή να οδηγήσει σε έλλειψη καταλογισμού. Ο εντολέας της Φέλιξ Μένκε επισήμανε ότι η πελάτης του de facto είχε αναλάβει την ανατροφή των παιδιών και το έκανε πολύ οργανωμένα. «Σπίτι με έξι παιδιά, τα έφερνε βόλτα μόνη της, την ώρα που ο πατέρας των παιδιών δεν βοηθούσε ιδιαίτερα». Το βιογραφικό της Κριστιάνε Κ. είναι τραγικό.
Έδρασε με δόλο;
Σε ηλικία 16 χρονών έγινε μητέρα και απέκτησε 6 παιδιά με τρεις άνδρες. Όπως έγραψε το περιοδικό Stern, όταν ήταν παιδί έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από γνωστό των παππούδων της. «Είναι κάτι που λέγεται, αλλά θα πρέπει να διερευνηθεί» λέει ο εντολέας της Φέλιξ Μένκε. «Φυσικά παίζει ρόλο, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές» υπογραμμίζει ο εισαγγελέας Χέριμπερτ Κάουνε-Γκέμπχαρντ. «Λείπει το κίνητρο της πράξης». Μήπως η πραγματικότητα ξεπερνούσε τις δυνάμεις της; Μήπως δεν ήθελε να αφήσει τα παιδιά της μόνα χωρίς πατέρα; Ή μήπως ήθελε να εκδικηθεί τον τότε σύζυγό της, με τον οποίο έκανε τα τέσσερα παιδιά και που την εγκατέλειψε για να ζήσει με άλλη γυναίκα σε διπλανό σπίτι; Το κατηγορητήριο αναφέρει και μια λέξη, τον δόλο, δηλαδή ότι έδρασε με πρόθεση τέλεσης των ανθρωποκτονιών, εκμεταλλευόμενη την αδυναμία των παιδιών να αμυνθούν. Πάντως η οικογένεια ήταν γνωστή στην αρμόδια υπηρεσία της πόλης. Της παραστάθηκε μάλιστα σε κάποια στιγμή, αλλά η Κριστιάνε Κ. δεν ήθελε να δεχθεί περισσότερη βοήθεια. Ενδείξεις ότι τα παιδιά κινδύνευαν δεν υπήρξαν ποτέ.
«Η αποτρόπαια πράξη μας λυπεί, μας εξοργίζει και μας αφήνει κατάπληκτους» είχε πει η τότε υπουργός Οικογένειας Φραντσίσκα Γκίφαϊ. «Η πράξη ξεπερνά τη δύναμη της φαντασίας μας για το τί οι άνθρωποι είναι σε θέση να κάνουν». Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ δήλωσε ότι «το αποτρόπαιο έγκλημα μας κάνει να κοντοσταθούμε στην καθημερινότητά μας και να σκεφτούμε τα βασικά πράγματα της ζωής». Μετά την πράξη η γειτονιά πένθησε τα παιδιά. Πολλοί έφερναν λουλούδια, παιγνίδια, λούτρινα. Μπαλόνια με τα ονόματα των πέντε παιδιών «ταξίδεψαν» στον ουρανό. Το δικαστήριο έχει ορίσει έντεκα δικάσιμες. Και μετά αναμένεται η απόφαση.