Κλιμακώνεται ο ενεργειακός πόλεμος ανάμεσα στη Δύση και τη Μόσχα

 
EUROPEAN union russia gaz

Ενημερώθηκε: 03/09/22 - 10:09

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν φαίνεται να τελειώνει, η ενεργειακή κρίση παίρνει πρωτοφανείς διαστάσεις και απειλεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο δύσκολος χειμώνας που προμηνύεται ίσως προκαλέσει κοινωνική αναταραχή προειδοποιούν αναλυτές. Οι λογαριασμοί ρεύματος παντού αυξάνονται, όπως και οι τιμές προϊόντων και καυσίμων και ο κόσμος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει.

Στη Νάπολη πολίτες καίνε λογαριασμούς ρεύματος… Γερμανία και Βρετανία ήδη αντιμετωπίζουν διαμαρτυρίες, ενώ σύμφωνα με έρευνα στις χώρες με το μεγαλύτερο ρίσκο αναταραχών περιλαμβάνονται η Ελβετία, η Ολλανδία και η Βοσνία.

Λίγες ώρες πριν ξαναμπεί σε λειτουργία ο Nord Stream 1, μετά τις τριήμερες εργασίας συντήρησης που ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η Μόσχα, η Gazprom έκλεισε το διακόπτη.

Στην επίσημη ανακοίνωση του ρωσικού κολοσσού τονίζεται ότι η βασική τουρμπίνα στο σταθμό της Πορτοβάγιας που βρίσκεται κοντά στην Αγία Πετρούπολη έχει διαρροή λαδιών. Η ανακοίνωση συνοδεύεται και από τη σχετική φωτογραφία που δείχνει… τη διαρροή λαδιού…

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η τουρμπίνα δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει με ασφάλεια αν δε διορθωθεί η διαρροή. Ωστόσο, στην ανακοίνωση δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα επισκευής, πράγμα που σημαίνει ότι ο Nord Stream 1 τίθεται επ’ αόριστο εκτός λειτουργίας.

Οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν από την πλευρά τους ότι αυτό είναι πρόσχημα και η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως οικονομικό όπλο για αντίποινα.

Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο η Ρωσία να σταματήσει εντελώς τις παραδόσεις, αφού η Gazprom μείωσε πρώτα τις ροές τον Ιούνιο και μετά ξανά τον Ιούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι με το άνοιγμα του στις 4 το πρωί του Σαββάτου δεν αναμενόταν να λειτουργεί παρά μόνο στο 20% της δυνατότητάς του, λόγω της ρωσικής αντίδρασης στις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Ταυτόχρονα, Ε.Ε. και οι χώρες του G7 δρομολογούν την επιβολή πλαφόν στις τιμές των ρωσικών υδρογονανθράκων, με τη Μόσχα να απαντάει απειλώντας να διακόψει πλήρως την παροχή των ενεργειακών της πόρων και τους Ευρωπαίους να ετοιμάζονται για έναν χειμώνα χωρίς το ρωσικό αέριο.

Η Ρωσία απάντησε με νέες απειλές, για διακοπή παροχής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου προς τις χώρες που θα εφαρμόσουν το πλαφόν. «Απλώς δεν θα υπάρξει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη» έγραψε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Τόσο η πρόταση της Ουάσιγκτον στους G7 όσο και τα σχέδια της Ε.Ε. ενδέχεται πάντως να προσκρούσουν σε δυσκολίες. Σε ό,τι αφορά το πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, η συμμετοχή της Ε.Ε. σε αυτό προϋποθέτει πως θα πεισθούν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να τροποποιήσουν τον έκτο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Κάτι τέτοιο, όμως, ενδέχεται να αποδειχθεί δύσκολο, καθώς θα υπάρξουν διαφωνίες από πλευράς ορισμένων χωρών. Η Ουγγαρία, για παράδειγμα, που διατηρεί στενές σχέσεις με τη Ρωσία έχει διαμηνύσει πως θα αντιταχθεί στην επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου. Εξάλλου, ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς επιμένει πως το πλαφόν μπορεί να λειτουργήσει μόνο αν επιβληθεί σε παγκόσμιο επίπεδο και συμμετάσχουν και χώρες εκτός G7, όπως η Κίνα, η Ινδία και η Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά το πλαφόν στις τιμές του αερίου, αναλυτές της αγοράς προειδοποιούν πως μπορεί να έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να αντιστραφεί η μείωση στην κατανάλωση αερίου που έχει ήδη επιτευχθεί. Το φθηνό αέριο θα μπορούσε, για παράδειγμα, να ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους να καταναλώνουν περισσότερο από το καύσιμο μόλις ένα μήνα αφότου τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν να μειώσουν εθελοντικά την κατανάλωση κατά 15% μέχρι τον Απρίλιο του επόμενου έτους. Στην περίπτωση αυτή, επισημαίνουν οι αναλυτές, η αυξημένη ζήτηση θα οδηγούσε σε άνοδο των τιμών καθιστώντας, έτσι, σταδιακά την επιδότηση μη βιώσιμη για τις κυβερνήσεις.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ