Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν από αεροπορικό πλήγμα του Ισραήλ εναντίον νότιων προαστίων της Βηρυτού νωρίς σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, κλονίζοντας ακόμη περισσότερο την εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι στοχοθέτησε μέλος της Χεζμπολάχ «ο οποίος πρόσφατα είχε κατευθύνει μέλη της Χαμάς και τα βοήθησε στον σχεδιασμό μεγάλης και άμεσης τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον Ισραηλινών πολιτών».
Πηγή που πρόσκειται στο σιιτικό λιβανέζικο κίνημα επεσήμανε ότι το ισραηλινό πλήγμα είχε στόχο στέλεχος της Χεζμπολάχ που ασχολείται με την παλαιστινιακή υπόθεση.
Το πλήγμα «είχε στόχο τον Χάσαν Μπντάιρ, αναπληρωτή επικεφαλής της παλαιστινιακής υπόθεσης στη Χεζμπολάχ», ο οποίος «βρισκόταν στο σπίτι του με την οικογένειά του», εξήγησε η πηγή αυτή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.
Αυτός ο ισραηλινός βομβαρδισμός είναι ο δεύτερος εναντίον των νότιων προαστίων της Βηρυτού από την Παρασκευή, όταν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στοχοθέτησαν το προάστιο Νταχίγιε.
Ο πρόεδρος του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν καταδίκασε το νέο πλήγμα, χαρακτηρίζοντάς το «επικίνδυνη προειδοποίηση», ενδεικτική των προθέσεων εναντίον του Λιβάνου.
Ο Αούν πρόσθεσε ότι η αυξανόμενη «επιθετικότητα» του Ισραήλ απαιτεί ο Λίβανος να ενισχύσει τις διπλωματικές του προσπάθειες και να κινητοποιήσει τους διεθνείς του συμμάχους ώστε να υποστηρίξουν την κυριαρχία της χώρας.
Από την πλευρά του ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Ναουάφ Σαλάμ καταδίκασε το νέο ισραηλινό πλήγμα, καταγγέλλοντας ότι αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση» της απόφασης 1701 του ΟΗΕ και της συμφωνίας εκεχειρίας.
Η απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε βάλει τέλος στον προηγούμενο πόλεμο του 2006 μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ και αποτέλεσε τη βάση για την εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ στις 27 Νοεμβρίου μεταξύ των δύο πλευρών.
Από το σημερινό πλήγμα φαίνεται να έχουν καταστραφεί οι τρεις πάνω όροφοι κτιρίου σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, όπως δήλωσε δημοσιογράφος του Reuters που βρίσκεται στο σημείο.
Αν και τα μπαλκόνια των ορόφων αυτών έχουν ανατιναχθεί, τα παράθυρα στους πιο κάτω ορόφους είναι άθικτα, κάτι που σημαίνει ότι επρόκειτο για στοχευμένο πλήγμα.
Στο σημείο έχουν σπεύσει ασθενοφόρα για να παραλάβουν τραυματίες.
Πριν το πλήγμα αυτό ο ισραηλινός στρατός δεν εξέδωσε προειδοποίηση εκκένωσης της περιοχής, όπως είχε κάνει την Παρασκευή, και μετά την επίθεση οικογένειες έτρεχαν να απομακρυνθούν από το σημείο, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.
Τον Νοέμβριο το σιιτικό λιβανέζικο κίνημα υπέγραψε συμφωνία εκεχειρίας με το Ισραήλ, έπειτα από τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, με την οποία τερματίστηκαν οι εχθροπραξίες που είχαν ξεκινήσει μετά την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, τον Οκτώβριο του 2023.
Ωστόσο τον τελευταίο καιρό η εκεχειρία μοιάζει να είναι ολοένα και περισσότερο εύθραυστη. Το Ισραήλ καθυστέρησε τον Ιανουάριο να αποσύρει τα στρατεύματά του από το νότιο Ισραήλ και τον Μάρτιο κατήγγειλε ότι αναχαίτισε ρουκέτες προερχόμενες από τον Λίβανο, γεγονός που το ώθησε να βομβαρδίσει στόχους στο νότιο τμήμα της χώρας όπως και στα νότια προάστια της Βηρυτού.
Η Χεζμπολάχ έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή σε αυτές τις εκτοξεύσεις ρουκετών.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε σήμερα ότι το Ισραήλ υπερασπίζεται τον εαυτό του μετά τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τον Λίβανο και πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον κατηγορεί «τρομοκράτες» για την αναζωπύρωση των εχθροπραξιών.
«Οι εχθροπραξίες αναζωπυρώθηκαν διότι τρομοκράτες εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ από τον Λίβανο», επεσήμανε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε μέιλ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters