Ισραήλ: Πλήθος κόσμου στην κηδεία Άραβα αξιωματούχου που δολοφονήθηκε

 
Abd al-Rahman Kashua

Πηγή Φωτογραφίας: AHMAD GHARABLI / AFP

Ενημερώθηκε: 23/08/23 - 23:13

Εκατοντάδες άνθρωποι παρέστησαν σήμερα στην κηδεία ενός Άραβα δημοτικού αξιωματούχου στο κεντρικό Ισραήλ, ο οποίος δολοφονήθηκε τη Δευτέρα, θύμα ενός κύματος εγκληματικότητας στην αραβική μειονότητα της χώρας, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο Αμπντελραχμάν Κάσουα, διευθυντής του δημαρχείου της Τίρα (σχεδόν 30 χλμ βορειοανατολικά του Τελ-Αβίβ), δολοφονήθηκε τη Δευτέρα από ενόπλους ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του, σύμφωνα με την αστυνομία. Άλλοι δύο επιβαίνοντες τραυματίστηκαν.

Το έγκλημα αυτό χαρακτηρίστηκε "κόκκινη γραμμή" από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε βίντεο που μεταδόθηκε χθες Τρίτη. Ωστόσο, λίγες ώρες μετά τη δήλωση αυτή, τέσσερις άνθρωποι έπεσαν νεκροί από πυρά στο Αμπού Σναν, αραβική πόλη της Γαλιλαίας (βόρεια), ανάμεσά τους ο Γαζί Σάαμπ, ένας Δρούζος υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στα τέλη Οκτωβρίου.

Στον λογαριασμό του στο Facebook, ο Σάαμπ είχε καταγγείλει τον Ιούλιο "τα εγκλήματα και τις πράξεις βίας που ξεπέρασαν κάθε όριο". "Καλώ τον καθένα να μην χρησιμοποιεί βία γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος να σκοτώσει, υπάρχουν άλλοι τρόποι να δράσει", είχε προσθέσει.

Στην κηδεία σήμερα στην Τίρα, ο Ισραηλινός βουλευτής Μανσούρ Αμπάς, αρχηγός του κόμματος Ράαμ (Ενωμένη Αραβική Λίστα), δήλωσε ότι έχει "μόνο μια απαίτηση": "το κράτος του Ισραήλ να ασκεί τα καθήκοντά του και να προστατεύει τη ζωή των Αράβων πολιτών του".

"Κανείς δεν είναι ασφαλής. Τα παιδιά μας δεν είναι ασφαλή. Το συναίσθημα που κυριαρχεί στις κοινότητές μας είναι η έλλειψη ασφάλειας", δήλωσε στο Reuters ο Ιμάν Χατίμπ-Γιασίν, βουλευτής του ίδιου κόμματος.

Από την αρχή του έτους, περισσότεροι από 150 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε βίαια επεισόδια που συνδέονται με την εγκληματικότητα στους κόλπους της ισραηλινής αραβικής μειονότητας, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις προστασίας των δικαιωμάτων αυτής της κοινότητας, τα μέλη της οποίας στην πλειονότητά τους αυτοπροσδιορίζονται ως Παλαιστίνιοι.

Η αραβική μειονότητα, που θεωρεί ότι υφίσταται διακρίσεις σε σχέση με την εβραϊκή πλειονότητα της χώρας, κυρίως στην πρόσβαση στην εργασία και στην κατοικία, διαμαρτύρεται συχνά γι' αυτό που περιγράφει ως αδράνεια των αρχών απέναντι στο κύμα βίας που την υπονομεύει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters .

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ