Ισραήλ: Ολοκαύτωμα στο Κφαρ Αζά — Η Χαμάς έσφαξε μωρά μέσα στα υπνοδωμάτια τους

 
kfar aza

Πηγή Φωτογραφίας: Thomas COEX / AFP

Ενημερώθηκε: 10/10/23 - 23:17

Εικόνες ανείπωτης θηριωδίας, αποκαλύπτονται στο Κφαρ Αζά (Kfar Aza) μια ισραηλινή κοινότητα (κιμπούτς) σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Τα γεγονότα συνέβησαν το Σάββατο.

Απεκαλύφθησαν όμως στην πλήρη έκτασή τους μόλις σήμερα καθώς οι ισραηλινές αρχές διοργάνωσαν αποστολή δημοσιογράφων στο Κφαρ Αζά για να δούν ιδίοις όμμασι τις ανείπωτες ωμότητες.

Ισραηλινός στρατηγός μιλά ανοιχτά για μωρά που σκοτώθηκαν μέσα στα υπνοδωμάτιά τους και περιγράφει την σφαγή.

Aναπαράγουμε τις δηλώσεις του από το BBC.

«Βλέπετε τα μωρά, τις μητέρες, τους πατέρες, στα υπνοδωμάτιά τους, στα καταφύγιά τους και πώς τα σκότωσε ο τρομοκράτης. Δεν είναι πόλεμος, δεν είναι πεδίο μάχης. Είναι σφαγή», ανέφερε ο Ιτάι Βερούφ.

Το Reuters αναφέρει επίσης ότι στο σημείο βρέθηκαν πτώματα μαχητών της Χαμάς, μαζί με πτώματα Ισραηλινών κατοίκων.

Το δράμα του Κφαρ Αζά

Oι κάτοικοι των ισραηλινών παραμεθoρίων κοινοτήτων ανέμεναν περιοδικές επιθέσεις με ρουκέτες μετά την κατάληψη της Χαμάς στη Γάζα το 2007.

Αποδέχθηκαν τον κίνδυνο ως το τίμημα του να ζουν στην εξοχή σε μια στενά δεμένη κοινότητα που είχε ακόμη ίχνη του πρωτοποριακού πνεύματος των πρώιμων σιωνιστικών οικισμών, των κιμπούτς.

Οι κάτοικοι του Kfar Aza και των άλλων ισραηλινών κοινοτήτων κοντά στη Γάζα, απολάμβαναν μια καλή ποιότητα ζωής – παρά την απειλή από τους πυραύλους της Χαμάς.

Ωστόσο πάντα, κάποου κοντά στα σπίτια, το γρασίδι τους και τους ανοιχτούς χώρους του κιμπούτς, θα δεις και ένα τσιμεντένιο καταφύγιο.

Αλλά κανείς – εδώ στο Kfar Aza ή αλλού στο Ισραήλ – δεν φανταζόταν ότι η Χαμάς θα μπορούσε να παραβιάσει την άμυνα του Ισραήλ και να σκοτώσει τόσους πολλούς ανθρώπους.

Η φρίκη και η οργή των Ισραηλινών έχει αναμειχθεί με την δυσπιστία ότι το κράτος και ο στρατός απέτυχαν στο θεμελιώδες καθήκον τους να προστατεύσουν τους πολίτες του, σημειώνει ο Τζέρεμι Μπάουεν του ΒΒC σε ανταπόκρισή του από το κιμπούτς του Κφαρ Αζά

Μέχρι σήμερα το πρωί οι μάχες συνεχίζονταν στο κιμπούτς. Γι’ αυτό και οι Ισραηλινοί στρατιώτες μόλις σήμερα κατάφεραν να περισυλλέξουν τα πτώματα των κατοίκων που δολοφονήθηκαν.

Στρατιώτες επιβεβαίωσαν στον συντάκτη του BBC ότι η Χαμάς εισέβαλε στο κιμπούτς, καίγοντας σπίτια και σκοτώνοντας οικογένειες.

Ένας Ισραηλινός αξιωματικός είπε ότι κάποιοι από τους νεκρούς είχαν αποκεφαλιστεί.

Το ρεπορτάζ του Reuters αναφέρει για τα γεγονότα του Κφαρ Αζά

»Πτώματα Ισραηλινών κατοίκων και μαχητών της Χαμάς κείτονταν στο έδαφος στο κιμπούτς Κφαρ Αζά, ανάμεσα σε καμένα σπίτια, διαλυμένα έπιπλα και πυρπολημένα αυτοκίνητα, καθώς Ισραηλινοί στρατιώτες πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι για να περισυλλέξουν τους νεκρούς.

  • Οι ισραηλινές δυνάμεις άμυνας (IDF) έδωσαν σήμερα πρόσβαση σε εκπροσώπους ξένων μέσων ενημέρωσης στην περιοχή, μια από τις χειρότερο πληγείσες όταν μαχητές της Χαμάς επιτέθηκαν στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η δυσοσμία από τα πτώματα ήταν χαρακτηριστική ενώ οι δημοσιογράφοι περιδιάβαιναν τους δρόμους του κιμπούτς.

«Βλέπετε τα μωρά, τις μητέρες, τους πατεράδες, στις κρεβατοκάμαρές τους, στα δωμάτια προστασίας, και πώς ο τρομοκράτης τους σκοτώνει. Δεν είναι πόλεμος, δεν είναι πεδίο μάχης. Είναι μακελειό, είναι τρομοκρατική ενέργεια», δήλωσε ο Ισραηλινός υποστράτηγος Ιτάι Βερούβ.

  • «Είναι κάτι που δεν έχω δει ποτέ στη ζωή μου. Είναι κάτι που φανταζόμασταν από τους παππούδες μας, τις γιαγιάδες μας στο πογκρόμ στην Ευρώπη και αλλού. Δεν είναι κάτι που συμβαίνει στη σύγχρονη ιστορία».

Έξω από ένα από τα μικρά σπίτια του κιμπούτς, το πτώμα ενός κατοίκου ήταν καλυμμένο με ένα μωβ σεντόνι και εξείχαν στα γυμνά του πόδια. Γύρω του βρίσκονταν διασκορπισμένα πράγματα από σπίτι του. Σε άλλα σημεία, τα πτώματα ενόπλων κείτονταν μπρούμυτα στο έδαφος. Μια κατεστραμμένη πύλη στην περίμετρο του κιμπούτς μαρτυρεί το σημείο εισόδου των ενόπλων.

  • Οι μαχητές προκάλεσαν μακελειό, σκοτώνοντας εκατοντάδες Ισραηλινούς και συλλαμβάνοντας δεκάδες ως ομήρους σε περιοχές όπως το Κφαρ Αζά, κοντά στη Σντερότ.

Τα ισραηλινά στρατεύματα πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι για να περισυλλέξουν τους νεκρούς, κάτι που δεν είχαν καταφέρει έως τώρα καθώς ακόμα μάχονταν εναντίον ενόπλων και προσπαθούσαν να εξουδετερώσουν τις παγίδες τους.

Ένας στρατιώτης φώναξε: «Πείτε στον κόσμο τι είδατε εδώ».

Οι στρατιώτες προσπαθούσαν να ασφαλίσουν τα μονοπάτια τους κιμπούτς ενώ στο βάθος ακούγονταν περιστασιακά πυρά και εκρήξεις.

Μαχητικά αεροσκάφη ακούγονταν να διασχίζουν τον ουρανό, ενώ στο βάθος φαινόταν καπνός να υψώνεται πάνω από τη Γάζα. Οι σειρήνες προειδοποίησαν για ρουκέτες, οι οποίες αναχαιτίστηκαν στον ουρανό.

Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από τις επιθέσεις της Χαμάς αυξήθηκε σε 900 ανθρώπους, κυρίως αμάχους που σκοτώθηκαν στα σπίτια τους, σε δρόμους ή σε μουσικό φεστιβάλ. Η ισραηλινή πρεσβεία στις ΗΠΑ ανέφερε νωρίτερα ότι ο αριθμός των Ισραηλινών νεκρών ξεπερνά τους 1.000.

Δεκάδες Ισραηλινοί έχουν μεταφερθεί στη Γάζα ως όμηροι, με τους απαγωγείς τους να περιφέρουν κάποιους εξ αυτών στους δρόμους. Τουλάχιστον 770 κάτοικοι της Γάζας έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιθέσεις, σύμφωνα με αξιωματούχους στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ολόκληρες περιοχές στο θύλακα έχουν ισοπεδωθεί.

Δράμα χωρίς τέλος για τους συγγενείς των ομήρων

«Δεν έχουν απομείνει άλλα δάκρυα» για την Γκάγια Καλντερόν, μια νεαρή γυναίκα από το Ισραήλ που δηλώνει απεγνωσμένη αφού οι γονείς της, η αδελφή της και ο μεγαλύτερος αδελφός της αγνοούνται από το Σάββατο, όταν οι μαχητές της Χαμάς επιτέθηκαν στο κιμπούτς όπου ζούσε η οικογένεια. Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο η 21χρονη αναγνώρισε τον 12χρονο αδελφό της, όμηρο στα χέρια ενόπλων.

Η Γκάγια, μιλώντας από το Τελ Αβίβ όπου ζει, ικέτευσε για την ασφαλή επιστροφή της οικογένειάς της.

«Τους χρειαζόμαστε πίσω. Δεν έχει σημασία που δεν έχουμε πλέον σπίτι, κάηκε ολοσχερώς, απλώς τους χρειάζομαι», είπε.

Η νεαρή ξύπνησε από τις σειρήνες στο Τελ Αβίβ το πρωί του Σαββάτου, αφού είχε ξεκινήσει η επιχείρηση της Χαμάς. Ένας φίλος της είπε ότι μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης είχαν μπει στο κιμπούτς Νιρ Οζ όπου ζούσε η οικογένειά της. Τους τηλεφώνησε αμέσως για να ρωτήσει αν είναι καλά. Και της απάντησαν ότι, όχι, δεν ήταν καλά, δεν ήξεραν τι συνέβαινε.

«Έχω τρελαθεί, σκέφτομαι μόνο την οικογένειά μου, όλη μου την οικογένεια. Μόνο εγώ είμαι ασφαλής» είπε η Καλντερόν.

Σε μια εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων που χρησιμοποιούσε όλη η οικογένεια, η μικρότερη αδελφή της είχε γράψει «Μαμά, σ’ αγαπώ». «Νομίζω ότι το έκανε επειδή ξέρει πως αυτό ήταν το τέλος ή κάτι τέτοιο. Είναι η 16χρονη αδελφή μου. Την προστάτευα σ’ όλη μου τη ζωή», είπε η Γκάγια.

Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης η Καλντερόν είπε ότι αναγνώρισε τον μικρό αδελφό της, τον Ερέζ, εν μέσω μιας ομάδας ενόπλων. Κάποιος τον χτυπάει κι εκείνος μορφάζει. «Ήταν τόσο δύσκολο να το παρακολουθήσω… Ποτέ δεν έχω νιώσει έτσι, δεν έχω άλλα δάκρυα, δεν μπορώ να κλάψω επειδή έκλαψα τόσο πολύ. Φορούσε τις πιτζάμες του, απλώς ξύπνησε μέσα στη νύχτα και κάποιος πήγε και τον πήρε».

Η νεαρή γυναίκα επισήμανε ότι ο αδελφός της δεν έδειχνε να αιμορραγεί, κάτι που της αναπτερώνει τις ελπίδες ότι είναι ζωντανός, όπως όλη η οικογένειά της.

Στο βίντεο ακούγεται μια φωνή να λέει στα αραβικά: «Αυτοί είναι νεαροί έποικοι, κράτα τους εδώ. Μην τους χτυπάς, 100%, να είσαι συνετός με τέτοιους ανθρώπους, αυτός είναι παιδί».

Οι ισραηλινές αρχές λένε ότι από τις επιθέσεις της Χαμάς σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι. Στη Γάζα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι από τα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσε σε αντίποινα το Ισραήλ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 830 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 4.250.

Η Καλντερόν ζήτησε να μην ξεχαστεί η οικογένειά της. «Να θυμάστε τον μικρό αδελφό μου, τη μικρή αδελφή μου, τον πατέρα που με μεγάλωσε, την αδελφή και τον αδελφό που προσπάθησα να προστατεύσω σε όλη μου τη ζωή και τώρα δεν μπορώ πια. Δεν θέλω να το πω αλλά μου θυμίζει το Ολοκαύτωμα».

  • Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, ανέλαβαν απόψε, με μια ανακοίνωση που εξέδωσαν, την ευθύνη για την εκτόξευση ρουκετών από τον νότιο Λίβανο προς το ισραηλινό έδαφος.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ, BBC

Πηγή: hellasjournal.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ