Η Κίνα βλέπει την «εξάλειψη» της Ταϊβάν ως εθνική υπόθεση, λέει ο πρόεδρος της Ταϊβάν

 
tse

Ενημερώθηκε: 16/06/24 - 12:29

Η Κίνα θεωρεί την προσάρτηση και την «εξάλειψη» της Ταϊβάν ως τη μεγάλη εθνική της υπόθεση, δήλωσε την Κυριακή ο πρόεδρος της Ταϊβάν Λάι Τσινγκ-τε, λέγοντας στους μαθητευόμενους στην κορυφαία ακαδημία του στρατού ότι πρέπει να γνωρίζουν τον εχθρό τους και όχι ενδώσει στην ηττοπάθεια.

Ο Λάι αντιμετώπισε συνεχείς προσωπικές επιθέσεις από την Κίνα, η οποία βλέπει την Ταϊβάν ως δικό της έδαφος, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο μήνα, με το Πεκίνο να τον αποκαλεί «αποσχιστή». Η Κίνα διοργάνωσε στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν λίγο μετά τα εγκαίνια του Λάι.

Ο Λάι λέει ότι μόνο ο λαός της Ταϊβάν μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του και έχει επανειλημμένα προτείνει συνομιλίες με το Πεκίνο, αλλά έχει απορριφθεί.
Μιλώντας στο Καοσιούνγκ στα νότια του νησιού για την 100ή επέτειο από την ίδρυση της Στρατιωτικής Ακαδημίας Whampoa, ο Λάι είπε ότι οι σημερινοί δόκιμοι πρέπει να αναγνωρίσουν τις προκλήσεις της «νέας εποχής».

«Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να αντιμετωπίσουμε την ισχυρή άνοδο της Κίνας, (η οποία είναι) καταστρέφοντας το status quo στα στενά της Ταϊβάν και θεωρεί την προσάρτηση της Ταϊβάν και την εξάλειψη της Δημοκρατίας της Κίνας ως τη μεγάλη αναζωογονητική υπόθεση του λαού της», είπε. χρησιμοποιώντας το επίσημο όνομα της Ταϊβάν.

Το Γραφείο Υποθέσεων Ταϊβάν της Κίνας δεν απάντησε σε κλήσεις την Κυριακή ζητώντας σχόλια σχετικά με τις δηλώσεις του Λάι.

Ο Wang Huning, ο τέταρτος ηγέτης του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, είπε σε φόρουμ του Σαββάτου στην Κίνα σχετικά με τις σχέσεις με την Ταϊβάν ότι «η επανένωση είναι ιστορική αναγκαιότητα για τη μεγάλη αναζωογόνηση του κινεζικού έθνους», δεσμευόμενος να «σπάσει κάθε αυτονομιστική συνωμοσία».

Ο Λάι, στην εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν ανώτεροι στρατιωτικοί και επίσης ο κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ στο Καοσιούνγκ, Νιλ Γκίμπσον, είπε ότι οι δόκιμοι πρέπει να υπερασπιστούν την Ταϊβάν από την προσάρτηση από την Κίνα και ότι το μέλλον του νησιού μπορεί να αποφασιστεί μόνο από τον λαό της.

«Πρέπει πραγματικά να είμαστε σε θέση να διακρίνουμε μεταξύ μας και των εχθρών μας και μεταξύ φίλου και εχθρού και δεν μπορούμε απολύτως να δεχτούμε την ηττοπάθεια του «η πρώτη μάχη είναι η τελευταία μάχη»», είπε ο Λάι, αναφερόμενος σε μια θεωρία ότι η Ταϊβάν θα μπορούσε να καταρρεύσει το συντομότερο. καθώς η Κίνα εξαπέλυσε οποιαδήποτε επίθεση.

Η ακαδημία ιδρύθηκε στην κινεζική Guangzhou - τότε γνωστή στα αγγλικά ως Canton - το 1924, περισσότερο από μια δεκαετία μετά την ίδρυση της Δημοκρατίας της Κίνας, η οποία ανέτρεψε τον τελευταίο αυτοκράτορα.

Δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της Σοβιετικής Ένωσης για να δώσει στην Κίνα έναν επαγγελματικό στρατό πιστό στο εκκολαπτόμενο κράτος, μετακόμισε στο Ναντζίνγκ, στο Τσενγκντού και τελικά στο Καοσιούνγκ μετά την φυγή της ηττημένης Ρεπουμπλικανικής κυβέρνησης στο νησί το 1949 στο τέλος ενός εμφυλίου πολέμου που κέρδισε ο Ο Μάο Τσε Τουνγκ και οι κομμουνιστικές του δυνάμεις.

Η Κίνα λέει ότι οποιαδήποτε κίνηση της Ταϊβάν να κηρύξει επίσημη ανεξαρτησία θα ήταν λόγος για να επιτεθεί στο νησί. Η κυβέρνηση στην Ταϊπέι λέει ότι η Ταϊβάν είναι ήδη μια ανεξάρτητη χώρα, η Δημοκρατία της Κίνας, και ότι δεν σχεδιάζει να το αλλάξει αυτό.

Με πληροφορίες: Από reuters

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ