Χοντραίνει η σύγκρουση ΕΕ με την AstraZeneca αποτέλεσμα της βρετανοσουηδικής AstraZeneca να μειώσει τις προμήθειες εμβολίων για την ΕΕ, αλλά όχι των προμηθειών για τη Μ. Βρετανία.
Η AstraZeneca αποσύρθηκε από τη σημερινή συζήτηση για τα εμβόλια, όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο ΑΜΠΕ.
Αυτή θα ήταν η τρίτη κατά σειρά συζήτηση προκειμένου να εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει με τις παραδόσεις προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι η ΕΕ επιμένει στο να επιστρέψει η εταιρεία στις συνομιλίες έτσι ώστε να δώσει τις εξηγήσεις που έχουν ζητηθεί.
Ωστόσο, εκπρόσωπος της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca δήλωσε ότι εκπρόσωποι της εταιρείας θα συναντηθούν με την Ευρωπαϊκή Ενωση αργότερα εντός της ημέρας.
Η Κομισιόν ασκεί πιέσεις στην εταιρεία να αλλάξει στάση και να προσέλθει στη συνεδρίαση. Παράλληλα, οργανώθηκε προ ολίγου τεχνική ενημέρωση για τις 13.30 τοπική ώρα με τη νομική υπηρεσία της Επιτροπής, στην οποία θα παρουσιαστούν τα νομικά όπλα που διαθέτουν οι Βρυξέλλες απέναντι στην AstraZeneca.
Να δημοσιευτεί η σύμβαση ζητά η ΕΕ
Να δημοσιεύσει τη σύμβαση για το εμβόλιο κάλεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση την AstraZeneca, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, στον απόηχο των δηλώσεων του επικεφαλής της φαρμακευτικής εταιρείας, ο οποίος -απαντώντας στις επικρίσεις- έκανε λόγο για καθυστερημένη απόφαση της Ε.Ε. ως προς την υπογραφή συμβολαίων.
Την Τρίτη, ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριότ, δήλωσε ότι η σύμβαση της Ε.Ε. βασίζεται σε ρήτρα βέλτιστης προσπάθειας, χωρίς να δεσμεύεται η εταιρεία σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις παραδόσεις.
Είπε επίσης ότι η καθυστερημένη απόφαση της Ε.Ε. να υπογράψει συμφωνίες για τα εμβόλια άφησε πολύ περιορισμένο χρόνο για να διευθετηθούν τα σκαμπανεβάσματα στην παραγωγή. Αντίθετα, όπως σημείωσε, το συμβόλαιο της εταιρείας με το Ηνωμένο Βασίλειο υπεγράφη τρεις μήνες νωρίτερα.
Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της εταιρείας για μείωση των προμηθειών προς την Ε.Ε. το πρώτο τρίμηνο.
Ευρωπαίος αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το Reuters δήλωσε oτι η ρήτρα βέλτιστης προσπάθειας είναι συνήθης σε συμβάσεις με κατασκευαστές προϊόντων που βρίσκονται υπό ανάπτυξη.
Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. φέρνει στο προσκήνιο το όπλο της απαγόρευσης εξαγωγών, στην προσπάθειά της να πιέσει την AstraZeneca.