Η υφυπουργός Προϋπολογισμού του Βελγίου Εύα Ντε Μπλέκερ παραδέχθηκε την Πέμπτη το βράδυ στο κοινοβούλιο της χώρας ότι υπήρξε «υπερβολικά διαφανής» δημοσιεύοντας στο Twitter αναλυτικό πίνακα με τις τιμές των διαφορετικών εμβολίων για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με δημοσίευμα του Βελγικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Είχε προηγηθεί συζήτηση στο Κοινοβούλιο σχετικά με τα κονδύλια που έχουν προβλεφθεί για την αγορά εμβολίων. Η κα Ντε Μπλέκερ τόνισε ότι τα κονδύλια έχουν προβλεφθεί και για να στηρίξει τη θέση της δημοσίευσε πίνακα με αναλυτικές τιμές, την οποία ανάρτηση κατέβασε στη συνέχεια έπειτα από διαβούλευση με την κυβέρνηση. Η δημοσίευση περιείχε ονόματα προμηθευτών, αριθμό δόσεων και τιμές.
Όταν εκλήθη την Πέμπτη το βράδυ από το εθνικιστικό φλαμανδικό κόμμα N-VA για να παράσχει εξηγήσεις, αναγνώρισε ότι η ενέργειά της ήταν «υπερβολικά διαφανής», επιμένοντας, ωστόσο, ότι τίποτα δεν τίθεται σε κίνδυνο από αυτή την αποκάλυψη.
«Η συμπεριφορά μου δε συνεπάγεται κανένα ρίσκο. Tα εμβόλια θα παραληφθούν, τα κονδύλια έχουν προβλεφθεί. Με τον τρόπο αυτό θελήσαμε να αποσαφηνίσουμε την κατάσταση, ώστε να μην προκληθεί πανικός σχετικά με το εάν υπάρχουν τα σχετικά χρήματα», είπε.
Συμπλήρωσε δε ότι ο πίνακας, τον οποίο ανήρτησε, δεν είναι «ο επίσημος οριστικός πίνακας».
Ωστόσο η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της αγοράς ήταν έντονη, με τη Pfizer να χαρακτηρίζει τη δημοσιοποίηση των τιμών «παραβίαση της εμπιστευτικότητας».
Οι λόγοι για τους οποίους υπάρχει εμπιστευτικότητα μεταξύ της ΕΕ και των εταιρειών με τις οποίες βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις ή έχει συμφωνήσει για την αγορά εμβολίων είναι σημαντικοί, ανέφερε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Στεφάν Nτε Κερσμέκερ, ερωτηθείς σχετικά.
«Δε μπορούμε να πούμε τίποτα γι’ αυτή την περίπτωση» σημείωσε ο Στεφάν Ντε Κερσμέκερ συμπληρώνοντας πως «ό,τι έχει να κάνει με πληροφορίες σχετικά με στοιχεία για τις τιμές είναι εμπιστευτικό, είναι κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό και γι’ αυτό δεν μπορούμε να πούμε κάτι».
«Υπογραμμίζω ότι υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για τους οποίους υπάρχει εμπιστευτικότητα. Είναι προς το συμφέρον γενικά της κοινωνίας, αλλά και προς το συμφέρον των διαπραγματεύσεων που συνεχίζονται» επισήμανε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.