Γερμανικές εκλογές: Η «κόκκινη απειλή» και η μάχη για τους αναποφάσιστους

 
Γερμανικές εκλογές: Η «κόκκινη απειλή» και η μάχη για τους αναποφάσιστους

Ενημερώθηκε: 25/09/21 - 14:54

Περισσότεροι από τους μισούς Γερμανούς δεν πιστεύουν ότι θα τους λείψει η Άγγελα Μέρκελ, που διετέλεσε καγκελάριος της χώρας επί σχεδόν 16 χρόνια, αφού αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή μετά τις εκλογές της Κυριακής, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Το 52% των ερωτηθέντων απάντησε στο ινστιτούτο ερευνών Civey ότι μάλλον ή σίγουρα δεν θα τους λείψει η απερχόμενη καγκελάριος. Αντίθετα το 38% δήλωσε ότι θα τους λείψει, ενώ 10% ήταν αναποφάσιστοι.

Μεταξύ όσων δήλωσαν ότι θα τους λείψει η Μέρκελ οι περισσότεροι ήταν ψηφοφόροι του κόμματός της, των Χριστιανοδημοκρατικών (CDU), σε ποσοστό 63%.

Εξάλλου μόνο το 2% των ψηφοφόρων του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συμμεριζόταν την ίδια άποψη.

Η «κόκκινη απειλή»

Λιγότερες από 24 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία οι δύο υποψήφιοι με τις περισσότερες πιθανότητες να διαδεχθούν την Άγγελα Μέρκελ στην καγκελαρία - ο Όλαφ Σολτς (SPD) και ο Άρμιν Λάσετ (CDU)-θα πραγματοποιήσουν τις τελευταίες τους προεκλογικές εμφανίσεις.

Πάνω από το 1/3 των Γερμανών δεν έχουν αποφασίσει αν θα ψηφίσουν καν, αλλά και αν τότε ποιο κόμμα.

Η διαφορά μεταξύ των δυο κομμάτων είναι στα όρια του στατιστικού λάθους και παρά το επίμονο προβάδισμα των σοσιαλδημοκρατών, η «κόκκινη απειλή» [πιθανή συμμαχία Σολτς με Πράσινους και Linke (Αριστερά) ] θα μπορούσε να πείσει κάποιους απογοητευμένους δεξιούς να ψηφίσουν-έστω και με μισή καρδιά-τον συντηρητικό υποψήφιο, Αρμιν Λασετ. Η ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) παρουσιάζει άλλωστε απώλειες και ενδέχεται να αποτελέσει δεξαμενή ψήφων για την Κεντροδεξιά. Το κόμμα έχει μείνει χωρίς ατζέντα αυτήν τη φορά, αφού το Ευρώ, η Ελλάδα κι η μετανάστευση έχουν υποχωρήσει ως θέματα αιχμής. Το μόνο που του έχει απομείνει είναι η πανδημία. «Ούτε εγώ έχω εμβολιαστεί-ποτέ ξανά lockdown!», ήταν η φράση με την οποία έκλεισε την κεντρική της ομιλία αργά χθες το βράδυ η ηγέτης της AfD, Αλις Βαιντελ.

Μάχη την τελευταία ημέρα για τους αναποφάσιστους

Τις τελευταίες ημέρες τα γερμανικά κόμματα έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να κερδίσουν την ψήφο των αναποφάσιστων πολιτών. Ως και σήμερα Σάββατο θα πραγματοποιούνται μικρές και μεγάλες συγκεντρώσεις, θα λειτουργούν εκλογικά περίπτερα σε πεζόδρομους και πλατείες και οι υποψήφιοι βουλευτές θα επισκέπτονται σπίτια. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους είναι οι αναποφάσιστοι

Σε δημοσκόπηση του Δεύτερου Γερμανικού Προγράμματος (ZDF) το 35% των ερωτηθέντων δεν είναι σίγουροι αν καν θα συμμετέχουν στις εκλογές και σε περίπτωση που θα συμμετέχουν, ποιο κόμμα θα ψηφίσουν. Αυτός ο υψηλός αριθμός αναποφάσιστων καθιστά αδύνατο για τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων να προβλέψουν πιο κόμμα θα αναδειχθεί την Κυριακή τελικά πρώτο.

Σύμφωνα πάντως, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η διαφορά μεταξύ τους είναι μικρή, με το ποσοστό των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) να κυμαίνεται γύρω στο 25% και των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) μεταξύ του 21% και του 23%.

Η Μέρκελ, που ηγήθηκε της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης επί σχεδόν 16 χρόνια, στηρίζει τον υποψήφιο του κόμματός της Λάσετ και θα εμφανιστεί στο πλευρό του στην προεκλογική συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσει σήμερα στη γενέτειρά του, το Άαχεν, στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας.

Χθες η απερχόμενη καγκελάριος βρισκόταν στην πρώτη γραμμή μιας προεκλογικής συνάντησης στο Μόναχο, από όπου κάλεσε τους Γερμανούς να ψηφίσουν τον Λάσετ, ο οποίος θα εγγυηθεί «τη σταθερότητα» της Γερμανίας.

Από την πλευρά του Σολτς θα πραγματοποιήσει μια τελευταία προεκλογική εμφάνιση σήμερα στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου.

Η υποψήφια των Πράσινων Αναλένα Μπέρμποκ έχει ολοκληρώσει την προεκλογική της εκστρατεία. Καθώς πλέον το κόμμα της εμφανίζεται στην τρίτη θέση στην πρόθεση ψήφου, με περίπου 15%, η Μπέρμποκ δεν έχει πιθανότητες να διεκδικήσει την καγκελαρία. Όμως οι Πράσινοι αναμένεται να βελτιώσουν το ποσοστό τους σε αυτές τις εκλογές και πιθανόν να συμμετάσχουν και στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού που θα σχηματιστεί στη Γερμανία.

Οι συγκεντρώσεις είναι μικρές λόγω υγειονομικών μέτρων, οι υποψήφιοι συχνά φορούν μάσκα και αναγκάζονται να τη βγάλουν μόνο για να μιλήσουν στο κοινό από την εξέδρα, ενώ μερικές δεκάδες Querdenker, αμφισβητίες του κορωνοϊού και των εμβολίων, υπονομεύουν σταθερά τις προεκλογικές ομιλίες των μεγάλων κομμάτων με συνθήματα και φραστικές επιθέσεις. Εσχάτως στο στόχαστρό τους βρίσκεται και η επιστολική ψήφος, που προσφέρεται για θεωρίες συνωμοσίας και αιτιάσεις νοθείας α λα Τραμπ.

Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι στην κυβέρνηση θα συμμετέχουν τρία κόμματα, αν και δεν είναι ξεκάθαρο ποια θα είναι αυτά.

Αν τελικά το CDU καταφέρει να βρεθεί στην πρώτη θέση, ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός θα είναι κεντροδεξιός.

Αντίθετα, αν επικρατήσει το SPD, η Γερμανία θα κάνει μια στροφή, μεγαλύτερη ή μικρότερη, προς τα αριστερά ανάλογα με τα κόμματα με τα οποία θα αποφασίσει να συνεργαστεί ο Σολτς.

Παράλληλα πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε στην οικονομία μια τέτοια σύμπραξη (Σολτς με Πράσινους και Linke) και πολλοί Γερμανοί αποσύρουν τις καταθέσεις τους και τις μεταφέρουν στην Ελβετία για να γλιτώσουν πιθανή αύξηση της φορολογίας στα μεγάλα εισοδήματα.

Μια άλλη επιλογή είναι να συνεχιστεί «ο μεγάλος συνασπισμός» μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών.

Γκρίνια

Εκτός από το SPD και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), όλα τα άλλα κόμματα είναι δυσαρεστημένα από τους κεντρικούς υποψηφίους τους. Το συντηρητικό στρατόπεδο εγκαλεί τον Λάσετ επειδή χειρίστηκε τραγικά τις πλημμύρες του καλοκαιριού και γέλασε σε άσχετη στιγμή, ένα αυτοκαταστροφικό λάθος που πιθανότατα του στοίχισε την καγκελαρία. Οι Πράσινοι επίσης θρηνούν για την καγκελαρία που χάθηκε μέσα από τα χέρια της Μπέρμποκ, εξαιτίας αδήλωτων πρόσθετων αμοιβών, ενός εξιδανικευμένου βιογραφικού της και πολλών ενδείξεων λογοκλοπής στο βιβλίο της. Η Linke (Αριστερά) χαροπαλεύει με το όριο του 5% και δεν έχει σαφή απάντηση αν είναι διατεθειμένη να βάλει νερό στο κρασί της για να συμμετάσχει στην εξουσία. Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) σπαράσσεται από τη σύγκρουση μεταξύ της σκληροπυρηνικής πτέρυγας, που τοποθετείται εκτός συνταγματικού τόξου, και πιο μετριοπαθών στελεχών της. Τέλος, ακόμη και ο ηγέτης του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, υφίσταται εσωκομματικές πιέσεις να διαπραγματευθεί και να συμπράξει με ένα από τα πιθανά κυβερνητικά σχήματα είτε με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πρασίνους (συνασπισμός «Φανάρι) είτε με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Πρασίνους («Τζαμάικα»), γιατί σε αντίθετη περίπτωση η σταδιοδρομία του στην ηγεσία του κόμματος έχει τελειώσει.