Η Χαμάς φέρεται πως παρέδωσε στους Αιγύπτιους διαμεσολαβητές μια λίστα με Ισραηλινούς ομήρους που κρατούνται από την οργάνωση στη Γάζα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του σαουδαραβικού τηλεοπτικού σταθμού Al Arabiya την Τρίτη.
Το ειδησεογραφικό δίκτυο ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας προχωρούν παρασκηνιακά, με μυστικές επικοινωνίες να βρίσκονται σε εξέλιξη για την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας.
Αντικρουόμενες αναφορές
Η εφημερίδα του Κατάρ Al-Araby Al-Jadeed, που εδρεύει στο Λονδίνο, είχε αναφέρει τη Δευτέρα ότι η Χαμάς παρουσίασε μια αρχική λίστα στους Αιγύπτιους διαμεσολαβητές με τα ονόματα των ομήρων που θα περιλαμβάνονταν σε πιθανή συμφωνία ανταλλαγής με το Ισραήλ.
Η λίστα φέρεται να περιελάμβανε τέσσερις Αμερικανούς ομήρους, καθώς και ομήρους που είναι ηλικιωμένοι ή αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Παράλληλα, η Χαμάς υπέβαλε λίστα με τα ονόματα Παλαιστινίων κρατουμένων που επιθυμεί να απελευθερωθούν από τις ισραηλινές δυνάμεις.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Χαμάς στον Λίβανο, Αχμέντ Αμπντέλ Χαντί, διέψευσε τις πληροφορίες αυτές. Μιλώντας στο λιβανέζικο Al Mayadeen, που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ, δήλωσε πως «Δεν υπήρξε καμία σιωνιστική πρόταση κατά την επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Χαμάς στο Κάιρο, ούτε υπήρχαν νέες ιδέες για να εξετάσουμε».
Ο Χαντί πρόσθεσε ότι οι αναφορές για λίστες ομήρων είναι φήμες και ότι αμερικανικές, ευρωπαϊκές και περιφερειακές δυνάμεις προσπαθούν να προωθήσουν ένα θετικό αφήγημα. «Υποθέτουν ότι το κίνημα θα υποκύψει στους όρους του εχθρού», δήλωσε στο Al Mayadeen.
Παλαιστίνιος αξιωματούχος, με γνώση των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ότι η Χαμάς έχει ζητήσει από άλλες φατρίες στη Γάζα να καταρτίσουν λίστα με τους Ισραηλινούς και άλλους ομήρους που βρίσκονται στην κατοχή τους, είτε ζωντανούς είτε νεκρούς.
Μία πηγή που πρόσκειται στη Χαμάς, είπε στο AFP ότι επειδή δεν είναι εφικτή η ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ της βόρειας και της νότιας Λωρίδας της Γάζας «θα είναι δύσκολο να προσεγγίσουμε σε όλες τις ομάδες των αιχμαλώτων και να μάθουμε λεπτομέρειες» για το ποιοι είναι ζωντανοί ή νεκροί. «Αν οι κατοχικές δυνάμεις θέλουν την απελευθέρωση των αιχμαλώτων, η λύση είναι ο τερματισμός του πολέμου», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι τις τελευταίες ημέρες «εντατικοποιήθηκαν» οι επαφές με τους μεσολαβητές του Κατάρ, της Αιγύπτου και της Τουρκίας ώστε στο εγγύς μέλλον να ξεκινήσουν έμμεσες διαπραγματεύσεις.
Η θέση του Ισραήλ
Νωρίτερα μέσα στον μήνα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Walla ότι το Ισραήλ είχε παραδώσει στη Χαμάς, μέσω Αιγυπτίων διαμεσολαβητών, επικαιροποιημένη εκδοχή πρότασης για εκεχειρία που περιλαμβάνει την απελευθέρωση περίπου 100 ομήρων.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκίντεον Σαάρ, σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για κάποια πιθανή συμφωνία. «Μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι από πριν, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί. Ελπίζω ότι θα φτάσουμε», δήλωσε.
Ο Σαάρ επανέλαβε ότι η επιστροφή των ομήρων παραμένει προϋπόθεση για την εκεχειρία, τονίζοντας «Δεν θα υπάρξει εκεχειρία στη Γάζα χωρίς συμφωνία για τους ομήρους».
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, από την πλευρά του, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα ότι η αυξανόμενη απομόνωση της Χαμάς μετά την πτώση του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για μια συμφωνία. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι είναι ακόμη νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα.
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απηύθυνε αυστηρό μήνυμα προς τη Χαμάς, καλώντας την να απελευθερώσει τους ομήρους που εξακολουθεί να κρατά μέχρι την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου, υπογραμμίζοντας πως σε διαφορετική περίπτωση «θα το πληρώσει ακριβά».