Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει σαρωτικούς δασμούς στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ έχει προκαλέσει έναν αγώνα δρόμου για την εξεύρεση τρόπων εξευμενισμού της Ουάσινγκτον στο σύντομο χρονικό διάστημα πριν τεθούν σε ισχύ τα ριζοσπαστικά μέτρα, σημειώνουν οι Financial Times.
Το εκτελεστικό διάταγμα του Αμερικανού προέδρου για τους δασμούς έτεινε κλάδο ελαίας σε χώρες που λαμβάνουν “σημαντικά μέτρα” για την αποκατάσταση των εμπορικών πλεονασμάτων τους με τις ΗΠΑ και την αντιμετώπιση φορολογικών, ρυθμιστικών και αδειοδοτικών πρακτικών που οι ΗΠΑ θεωρούν άδικες. Αλλά οι πρωτεύουσες έχουν λιγότερο από μια εβδομάδα για να παζαρέψουν. Ο Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη ότι οι υψηλότεροι λεγόμενοι “αμοιβαίοι” δασμολογικοί συντελεστές θα εφαρμοστούν από τις 9 Απριλίου, αφού ο βασικός δασμός του 10% για σχεδόν όλες τις χώρες τεθεί σε ισχύ στις 5 Απριλίου, σύμφωνα με τους Financial Times.
Σημαντικές προσωπικότητες γύρω από τον Τραμπ, συμπεριλαμβανομένου του γιου του Έρικ, με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενθάρρυναν τα έθνη να προσφέρουν στις ΗΠΑ παραχωρήσεις. “Δεν θα ήθελα να είμαι η τελευταία χώρα που θα προσπαθήσει να διαπραγματευτεί μια εμπορική συμφωνία με τον @realDonaldTrump”, ανέφερε στο X, ο Έρικ.
Περίπου 60 έθνη που έχουν τα μεγαλύτερα εμπορικά πλεονάσματα με τις ΗΠΑ – συμπεριλαμβανομένων βασικών στρατηγικών συμμάχων όπως η ΕΕ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα – αντιμετωπίζουν επιπλέον δασμούς υψηλότερους από 10%, με ορισμένους να επεκτείνονται στο 50% ή και περισσότερο συνολικά.
Πώς κινείται η Ευρώπη
Λίγοι από αυτούς έχουν κινηθεί για αντίποινα. Σε μια προσπάθεια να μειώσει τον δασμό του 20%, η ΕΕ είναι αντιθέτως έτοιμη να μειώσει το εμπορικό πλεόνασμα ύψους 235,6 δισ. δολαρίων που έχει συσσωρεύσει το 2024, αγοράζοντας περισσότερα αμερικανικά προϊόντα και μειώνοντας ορισμένους δασμούς.
Οι Βρυξέλλες προσφέρθηκαν να μειώσουν τους δασμούς αυτοκινήτων 10% στο επίπεδο της Ουάσινγκτον, που είναι 2,5%, δήλωσαν αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν για τις συνομιλίες. Θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τις αγορές ενέργειας, να αγοράσει περισσότερα αμερικανικά όπλα ή να συμμετάσχει στις δράσεις των ΗΠΑ κατά του ντάμπινγκ των κινεζικών προϊόντων.
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ πιστεύουν ότι η πτώση των χρηματιστηρίων και η προοπτική υψηλότερου πληθωρισμού θα ωθήσουν τις ΗΠΑ να διαπραγματευτούν. Ο Maroš Šefčovič, ο Επίτροπος Εμπορίου του μπλοκ, θα έχει διαδικτυακές συνομιλίες με Αμερικανούς ομολόγους του την Παρασκευή.
Παρόλα αυτά, οι δύο πλευρές έχουν σημαντικές διαφορές: η ΕΕ
απέρριψε τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι τα συστήματα φόρου προστιθέμενης
αξίας της εισάγουν διακρίσεις εις βάρος των αμερικανικών εταιρειών και
απέκλεισε συμβιβασμούς στους κανόνες ασφάλειας τροφίμων και προϊόντων,
ώστε να επιτραπεί, για παράδειγμα, το πλυμένο με χλώριο αμερικανικό
κοτόπουλο.
“Παρά την όποια διαπραγμάτευση δεν μειώνουμε τα στάνταρ μας”, δήλωσε
ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ. “Δεν κάνουμε διακρίσεις εις βάρος
κανενός”.
Οι «επιθέσεις γοητείας»
Οι εκτεταμένοι παγκόσμιοι δασμοί του Τραμπ, που έστειλαν τις αγορές απότομα προς τα κάτω, εισήχθησαν παρά τις «επιθέσεις γοητείας» από χώρες από την Ιαπωνία έως το Ισραήλ που προσπαθούν να προλάβουν τις κατηγορίες με κινήσεις που αποσκοπούν στο να κατευνάσουν τον πρόεδρο.
Μια ημέρα πριν από την ανακοίνωση του Τραμπ, το Ισραήλ είχε καταργήσει τους εναπομείναντες δασμούς του στις εισαγωγές των ΗΠΑ, ωστόσο πλήττεται με δασμό 17% από τον μεγαλύτερο εμπορικό του εταίρο.
Η Ιαπωνία, εν τω μεταξύ, είχε υποσχεθεί τους τελευταίους μήνες να αυξήσει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ και να επενδύσει στον σχεδιαζόμενο αγωγό της στην Αλάσκα, ενώ άφησε έντονα να εννοηθεί ότι τα σχέδια για αύξηση των αμυντικών δαπανών θα πραγματοποιηθούν με Αμερικανούς εργολάβους. Ο Τραμπ μπόρεσε επίσης να ανακοινώσει ένα πακέτο επενδύσεων σε υποδομές τεχνητής νοημοσύνης ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο οποίο η ιαπωνική SoftBank επρόκειτο να πρωτοστατήσει.
Τίποτα από αυτά δεν φάνηκε να βοηθάει: Η Ιαπωνία χτυπήθηκε με δασμό 24% παρά το γεγονός ότι είναι σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ σε θέματα ασφάλειας στην περιοχή.
Ιάπωνες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η αποτυχία αυτών των προσφορών δημιούργησε ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον περαιτέρω κολακείες – ενδεχομένως συμπεριλαμβανομένων περισσότερων αγορών υγροποιημένου φυσικού αερίου και εταιρικών επενδύσεων – θα έφερναν αποτελέσματα. Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν είναι πλέον σαφές αν ο Τραμπ μπορεί να εξαγοραστεί με εμπορικές παραχωρήσεις, όπως στην πρώτη του θητεία.
“Εάν, όπως φαίνεται πιθανό, θέλει να αλλάξει τη φύση του παγκόσμιου εμπορίου και να χρησιμοποιήσει τους δασμούς για να μειώσει τους φόρους στις ΗΠΑ, δεν είναι σαφές ότι υπάρχει κάτι που η Ιαπωνία ή οι ιαπωνικές εταιρείες μπορούν να προσφέρουν που θα το αντισταθμίσει αυτό”, είπαν.
Στο στόχαστρο η Νότια Κορέα
Η Νότια Κορέα, που βρίσκεται εδώ και καιρό στο στόχαστρο του Τραμπ λόγω του επίμονου εμπορικού πλεονάσματος με τις ΗΠΑ – ρεκόρ 55 δισ. δολαρίων πέρυσι – αντιμετωπίζει έναν μακρύ κατάλογο εμπορικών παραπόνων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των περιοριστικών κανονισμών για τις εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων, της αδιαφανούς τιμολόγησης των φαρμάκων, της άρνησης εισαγωγής ορισμένων αμερικανικών βοοειδών και των τελών δικτύου που επιβάλλονται σε αμερικανικούς παρόχους περιεχομένου, όπως το Netflix.
Αναλυτές δήλωσαν ότι η Σεούλ θα μπορούσε να αγοράσει περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο και αμερικανικά όπλα, προσθέτοντας ότι η χώρα έχει κάποια μόχλευση επειδή οι εταιρείες της παρέχουν τη μόνη βιώσιμη εναλλακτική λύση έναντι των κινεζικών αντιπάλων σε βασικούς στρατηγικούς τομείς όπως η ναυπηγική και οι ημιαγωγοί.
“Υπάρχουν ορισμένοι στρατηγικοί κλάδοι όπου οι ΗΠΑ δεν θα μπορούν να αντέξουν οικονομικά να απομονωθούν από τις παγκόσμιες συνεργασίες της εφοδιαστικής αλυσίδας”, δήλωσε ο Tom Ramage, αναλυτής οικονομικής πολιτικής στο Korea Economic Institute of America.
Ο Han Duck-soo, εκτελών χρέη προέδρου της Νότιας Κορέας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα καταβάλει “όλες τις προσπάθειες” για να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες των κορεατικών επιχειρήσεων από τον σχεδιαζόμενο δασμό 26%.
Οι μικρότερες χώρες
Άλλες μικρότερες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας που έχουν χτυπηθεί με σημαντικούς δασμούς, όπως το Βιετνάμ και η Καμπότζη, έχουν λιγότερο προφανή σημεία μόχλευσης, αν και παρέχουν μεγάλες ποσότητες βιομηχανικών προϊόντων χαμηλότερης τεχνολογίας στις ΗΠΑ, όπως ρούχα, παπούτσια και λευκά είδη.
Το Βιετνάμ, το οποίο αναδείχθηκε σε εργοστάσιο παραγωγής τα τελευταία χρόνια, καθώς οι εταιρείες μετατόπισαν την παραγωγή από την Κίνα, αντιμετωπίζει έναν από τους υψηλότερους δασμούς, 46%. Αυτό συνέβη παρά τις προσφορές της χώρας να μειώσει τους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα και να αγοράσει περισσότερα αεροπλάνα Boeing, υγροποιημένο φυσικό αέριο και γεωργικά προϊόντα. Το Βιετνάμ έκανε τον περασμένο μήνα παραχωρήσεις για να επιτρέψει στη SpaceX του συμμάχου του Τραμπ Elon Musk να δοκιμάσει τη δορυφορική υπηρεσία διαδικτύου Starlink στη χώρα.
Η Ινδία
Η Ινδία είχε επίσης προσπαθήσει να κατευνάσει προληπτικά τον ηγέτη των ΗΠΑ, καθορίζοντας παραχωρήσεις σε προϊόντα όπως το μπέρμπον, οι μοτοσικλέτες, τα πολυτελή αυτοκίνητα και οι ηλιακές κυψέλες.
Όταν ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο τον περασμένο μήνα, οι δύο χώρες δήλωσαν ότι ξεκινούσαν συνομιλίες για μια εμπορική συμφωνία -μια εξέλιξη που φάνηκε να συνδέεται ρητά με την αμοιβαία απειλή του Τραμπ για δασμούς- και στόχευαν να συμφωνήσουν την πρώτη δόση μέχρι το φθινόπωρο.
Η χώρα χτυπήθηκε με δασμό 27% αυτή την εβδομάδα. Η κυβέρνηση Μόντι υποστήριξε ότι εξακολουθεί να στοχεύει στην επίτευξη προόδου για μια εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Ινδίας “τις επόμενες ημέρες”. Όπως και με την Ευρώπη, το Νέο Δελχί δεν αναμένεται να ανοίξει τις γεωργικές αγορές του, υπό το φόβο πολιτικών αντιδράσεων από τους αγρότες.
Η Λατινική Αμερική
Στη Λατινική Αμερική δύο από τους μεγαλύτερους περιφερειακούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Αργεντινή, διέφυγαν και οι δύο με τον ελάχιστο δασμό του 10%. Ο Χαβιέρ Μίλεϊ, ο φιλελεύθερος πρόεδρος της Αργεντινής – ενθουσιώδης σύμμαχος του Τραμπ παρά τις ιδεολογικές διαφορές στο ελεύθερο εμπόριο – έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι επιθυμεί μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ.
Γιόρτασε το σχετικά χαμηλό ποσοστό δασμών στο Μπουένος Άιρες λέγοντας στο Χ ότι “οι φίλοι θα είναι φίλοι” και κοινοποιώντας έναν σύνδεσμο για το ομώνυμο τραγούδι των Queen. Ο Μίλεϊ ήλπιζε να συναντηθεί με τον Τραμπ την Πέμπτη στο Μαρ-α-Λάγκο, όπου ο Αργεντινός θα λάβει ένα βραβείο από συντηρητική ομάδα, και ο υπουργός Εξωτερικών του, Χεράρδο Βερτχάιν, επρόκειτο να συναντηθεί με τον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ, Τζέιμισον Γκριρ.
Η Νότια Αφρική, που βρίσκεται ήδη σε διπλωματική σύγκρουση με τον Τραμπ για τους νόμους της, ήταν ένα άλλο έθνος που διατηρούσε ελπίδες για συμφωνία. Εξήγαγε πέρυσι αγαθά αξίας 8,1 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, εκ των οποίων περίπου τα μισά ήταν κρίσιμα ορυκτά, όπως η πλατίνα που χρησιμοποιείται στα αυτοκίνητα.
Η τιμωρία της ήταν ένας δασμός 31%, αλλά ο πρόεδρος Cyril Ramaphosa δήλωσε ότι η κίνηση του Trump “επιβεβαίωσε την επείγουσα ανάγκη να διαπραγματευτούμε μια νέα διμερή και αμοιβαία επωφελή εμπορική συμφωνία”.
Ο Donald MacKay, επικεφαλής της XA Global Trade Advisors στη Νότια Αφρική, δήλωσε ότι οι μικρές οικονομίες πρέπει να βρουν τρόπους να αποφύγουν την αντιπαράθεση με τον Τραμπ.
“Η επιβολή δασμών στα ορυκτά, για παράδειγμα, θα έπληττε τα έσοδα των ορυχείων και τους εργαζομένους τους”, είπε. “Υπάρχουν λίγα πράγματα που θα μπορούσαν να κάνουν οι μικρότερες χώρες που δεν θα τις έβλαπταν περισσότερο από ό,τι οι ΗΠΑ”.
Πηγή: enikos.gr