Έτοιμος για το επόμενο βήμα, την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μιλώντας σήμερα σε περιφερειάρχες στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι στις 8 ή 9 Ιανουαρίου η τουρκική βουλή θα δώσει την έγκριση ώστε να αναπτυχθούν τουρκικά στρατεύματα στη Λιβύη, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του κυπριακού τηλεοπτικού σταθμού ΣΙΓΜΑ στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη.
«Όσον αφορά στο μνημόνιο που αφορά στην ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία, όταν ανοίξει η βουλή -πρώτα ο Αλλάχ- η πρώτη δουλειά θα είναι να φέρουμε για συζήτηση το νομοσχέδιο για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη. Όταν η βουλή μάς δώσει την έγκριση, θα είμαστε σε θέση να στηρίξουμε πιο αποτελεσματικά τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης. Και όταν –πρώτα ο Θεός- στις 8 ή στις 9 του μήνα (Ιανουαρίου) το περάσουμε από τη βουλή μας, θα ανταποκριθούμε στην πρόσκληση. Γι’ αυτό γίνονται αυτές οι επαφές», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας η Τουρκία σαφώς και θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση που έχει απευθύνει η Λιβύη για στρατιωτική βοήθεια.
«Βρήκαν κενό και έκαναν ό,τι ήθελαν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, για να τονίσει τώρα ότι «Ό,τι και να κάνετε, εμείς υπογράψαμε, την τελειώσαμε τη δουλειά. Ρωτούν αν θα στείλουμε στρατό στη Λιβύη. Εμείς θα πάμε όπου μας προσκαλούν. Τώρα ανάλογα με την πρόσκληση που έχει γίνει, θα ανταποκριθούμε. Αυτό το μνημόνιο επισήμως έχει τεθεί σε εφαρμογή μετά τη διαδικασία των εγκρίσεων σε Τουρκία και Λιβύη», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες έχουν γνωστοποιήσει στα ΗΕ το χάρτη με τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας εφόσον οι ακτές της Τουρκίας και της Λιβύης αντικρίζουν η μία την άλλη.
Σκοπός της Τουρκίας, όπως είπε ο Ταγίπ Ερντογάν- με αυτή τη συμφωνία στην ανατ. Μεσόγειο δεν είναι να καταπατήσει τα δικαιώματα και το δίκαιο κανενός. Το αντίθετο. Για να εμποδίσει την καταπάτηση των δικών της δικαιωμάτων. «Γιατί αν δεν το κάναμε αυτό το βήμα, παιζόταν ένα βρώμικο παιχνίδι ώστε να φυλακίσουν την Τουρκία στα χερσαία σύνορά της. Εμείς δεν θα μέναμε θεατές φυσικά σε αυτά τα παιχνίδια που θέλανε να μας φέρουν σε τέτοια κατάσταση ώστε να μην μπορούμε να ανοίξουμε παραγάδι στη θάλασσα», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας και πάλι ότι η συμφωνία με τη Λιβύη συνάδει απόλυτα με το διεθνές δίκαιο και τις πρακτικές που έχουν ακολουθηθεί σε άλλα μέρη του κόσμου.
Βοηθούν έναν βαρόνο του πολέμου
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του θέλει να βοηθήσει την κυβέρνηση Σάραζ ενάντια σε όσους υποστηρίζουν με κάθε τρόπο τον «πραξικοπηματία» Χαφτάρ, από μαχητικά μέχρι τανκς και μισθοφόρους στρατιώτες. «Όμως, εκείνοι βοηθούν έναν βαρόνο του πολέμου, ενώ εμείς στεκόμαστε δίπλα στη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας», είπε, σημειώνοντας ότι το ίδιο συμβαίνει και στην Αίγυπτο.
«Και στην Αίγυπτο υποστηρίζουν το πραξικοπηματία και όχι τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας. Πιστεύω ότι δεν θα τους επιτρέψουμε να επιβάλλουν ξανά την αναρχία ή να ενεργήσουν κατά της δημοκρατίας και του δικαίου στη Λιβύη», ανέφερε.
Συνεχίζουμε τη στήριξη στην Τρίπολη
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για στενούς δεσμούς, που φτάνουν μέχρι και τη συγγένεια με τη Λιβύη, όπως επίσης και με άλλες χώρες της βόρειας Αφρικής.
«Όπως σε ολόκληρη τη βόρεια Αφρική έτσι και στη Λιβύη διατηρούμε στενούς δεσμούς με εκατομμύρια αδέλφια μας. Όποιες κι αν είναι σχέσεις μας με τις κυβερνήσεις, οι λαοί μας πάντα εκδήλωναν την αγάπη τους ο ένας για τον άλλον. Ακόμη κι ο τωρινός πρόεδρος είναι συγγενής μας», είπε αναφερόμενος στην τουρκική καταγωγή του προέδρου της Λιβύης Φαγέζ ες Σάραζ.
«Παρακολουθούμε στενά τα προβλήματα του αδελφού λαού της Λιβύης. Αντιτεθήκαμε από την αρχή στις επιθέσεις ενός πραξικοπηματία κατά της νόμιμης κυβέρνησης της χώρας. Υποστηρίξαμε και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε με κάθε τρόπο την κυβέρνηση της Τρίπολης στον αγώνα ενάντια στον πραξικοπηματία, που έχει τη στήριξη κάποιων ευρωπαϊκών και αραβικών χωρών. Εξάλλου, η Λιβύη είναι γείτονάς μας κι από θαλάσσης, εφόσον συναντώνται πλέον οι θαλάσσιες ζώνες των χωρών μας. Επομένως, οι σχέσεις μας με τη Λιβύη έχουν πολλές εκφάνσεις», είπε.
Η Λιβύη κειμήλιο της οθωμανικής αυτοκρατορίας
Παράλληλα, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι υπάρχουν ίχνη πολιτισμού και ιστορίας της Τουρκίας και στη Μεσόγειο και τη βόρεια Αφρική.
«Από αυτή την άποψη, η όποια εξέλιξη στη Λιβύη μας αφορά έντονα. Η Λιβύη αποτελεί ένα κειμήλιο τόσο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας όσο και του Μουσταφά Κεμάλ, ο οποίος υπηρέτησε εδώ ως αξιωματικός του ένδοξου οθωμανικού στρατού. Το 1911 ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ οργάνωσε τους αδελφούς μας στη Λιβύη ενάντια στις δυνάμεις εισβολής και πολέμησε μαζί τους στην Τρίπολη, τη Βεγγάζη και τη Ντερν. Επίσης, στη Ντερν τραυματίστηκε στο μάτι κατά διάρκεια συγκρούσεων και αυτό το σημάδι το κουβαλούσε με δόξα σε όλη του τη ζωή. Τα άκουσες τα νέα κ. Κεμάλ;», είπε απευθυνόμενος στον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
ΠΗΓΗ: sigmalive.com