Σφοδρό σφυροκόπημα από τις ισραηλινές δυνάμεις δέχθηκε όλη τη νύχτα η Γάζα. Τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 93 τραυματίστηκαν στα κεντρικά του παλαιστινιακού θύλακα σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές.
Ο ισραηλινός στρατός τελεί σε κατάσταση συναγερμού σήμερα (06/10), εξαιτίας του κινδύνου να γίνουν νέες επιθέσεις, την παραμονή της επετείου της άνευ προηγουμένου εφόδου του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, και ταυτόχρονα προετοιμάζει τα αντίποινα στα οποία εννοεί να προχωρήσει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου εναντίον του Ιράν, μετά την εκτόξευση περίπου 200 πυραύλων από την Ισλαμική Δημοκρατία εναντίον της ισραηλινής επικράτειας στις αρχές της εβδομάδας, μετά τους θανάτους των ηγετών της Χεζμπολάχ και της Χαμάς.
Ισχυροί ήταν οι βομβαρδισμοί και στα νότια προάστια της Βηρυτού, που αναφέρεται ως προπύργιο της Χεζμπολάχ.
Σε διάγγελμά του ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε ότι έχει υποχρέωση να απαντήσει στο Ιράν και θα το κάνει. Παράλληλα, εμφανίστηκε εξοργισμένος με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος κάλεσε σε εμπάργκο όπλων προς το Ισραήλ.
To Ισραήλ εντείνει το σφυροκόπημα στη Γάζα με νέο πολύνεκρο χτύπημα σε σχολείο και τζαμί στην Ντείρ Αλ Μπάλαχ στα κεντρικά. Ο ισραηλινός στρατός μιλά για στοχευμένα χτυπήματα εναντίον μελών της Χαμάς, που προετοίμαζαν επιθέσεις.
Παράλληλα, περικυκλώνει την Τζαμπάλια στα βόρεια του θύλακα, τονίζοντας ότι η Χαμάς ανασυγκροτείται στην περιοχή ενώ δίνει εντολές εκκένωσης στους ήδη εκτοπισμένους παλαιστινίους να μετακινηθούν στο Νότο.
Την ίδια ώρα συνεχείς εκρήξεις συγκλονίζουν τη Βηρυτό! Τοπικά Μέσα κάνουν λόγο για τουλάχιστον 30 λεπτά τρόμου και για το σφοδρότερο σφυροκόπημα από την έναρξη του πολέμου κατά της Χεζμπολάχ, κυρίως στα νότια προάστια της πόλης. Είχαν προηγηθεί εντολές εκκένωσης συγκεκριμένων κτιρίων από τον ισραηλινό στρατό, που τονίζει ότι επλήγησαν αποθήκες όπλων της φιλοιρανικής Οργάνωσης.
Όλα αυτά εν αναμονή των Ισραηλινών αντιποίνων του εναντίον του Ιράν. Το Ισραήλ μάχεται σε επτά μέτωπα δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στην τελευταία του προειδοποίηση προς την Τεχεράνη, με τον Ιρανό Υπουργό Εξωτερικών να μιλά για ανάλογη και πιο ισχυρή απάντηση από τη χώρα του.
Την οργή του Ισραηλινού πρωθυπουργού όμως προκάλεσε το αίτημα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, να σταματήσει η αποστολή όπλων προς το Ισραήλ για να μη γίνει και ο Λίβανος μια νέα Γάζα. Για «υπερβολική» αντίδραση του ισραηλινού πρωθυπουργού έκανε λόγο στη συνέχεια ο Εμανουέλ Μακρόν θυμίζοντας ότι η Γαλλία είναι σταθερός φίλος του Ισραήλ.
Στην περιοχή βρίσκεται ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος αναμένεται αύριο στο Ισραήλ. Ενώ στη χώρα έχει φτάσει σύμφωνα με ισραηλινά μέσα και ο επικεφαλής της Αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης, Μάικλ Κουρίλα, σε μια επίσκεψη που πιστεύεται ότι συνδέεται με τον συντονισμό της ισραηλινής απάντησης στο Ιράν.
Σε ευρείας κλίμακας επιχείρηση στη Βόρεια Γάζα προχωρά ο ισραηλινός στρατός
Αύριο (07/10) συμπληρώνεται ένα έτος από τις επιθέσεις της Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ και όλοι αναμένουν να δουν πρώτον την απάντηση του Ισραήλ στο χτύπημα του Ιράν και δεύτερον το τι θα γίνει αύριο. Είναι μια πολύ ιδιαίτερη μέρα και δεν είναι απλά τα πράγματα.
Σε σχέση με τη Γάζα, τουλάχιστον, ο ισραηλινός στρατός πριν από λίγο είπε ότι πρόκειται για μία προσπάθεια να ανακοπεί η ανασύνταξη της Χαμάς σε εκείνη την περιοχή, στην Τζαμπάλια, η οποία είναι κοντά στα βόρεια σύνορα με το Ισραήλ, είναι σχεδόν ορατή από τα σύνορα με το Ισραήλ και θεωρούν ότι είναι πάρα πολύ επικίνδυνη αυτή η εξέλιξη και προσπαθούν, όπως λέει ο στρατός, να ανακόψουν αυτή την προσπάθεια ανασύνταξης της Χαμάς.
Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει αύριο, περιμένουμε την απάντηση στο χτύπημα του Ιράν, εάν και εφόσον θα έλθει και βεβαίως, αύριο είναι μια ιδιαίτερη μέρα και οι συγκεντρώσεις που θα γίνουν είναι λίγες, καθώς γίνονται υπό τον φόβο χτυπήματος.
Οι συγγενείς ανακοίνωσαν ότι δεν θα έκαναν τις μεγάλες συγκεντρώσεις χθες σε συνεννόηση με το στρατό, γιατί υπήρχε άμεσος κίνδυνος για τον κόσμο που θα παρευρισκόταν εκεί.
Συνεχείς εκρήξεις στη Βηρυτό από το σφοδρό ισραηλινό σφυροκόπημα
Στη Βηρυτό πλέον κάθε νύχτα είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Για τουλάχιστον 40 λεπτά, χθες το βράδυ σείστηκε όλη η πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, τα νότια προάστια δέχτηκαν τουλάχιστον 30 βομβαρδισμούς σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα. Ανάμεσα στους στόχους ένα πρατήριο βενζίνης και σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό και μια αποθήκη όπλων.
Ειδικά από αυτές τις δύο επιθέσεις, δημιουργήθηκαν τεράστιες φλόγες, ένα μανιτάρι που έφτασε στα 150 μέτρα. «Μπορούσαμε να το δούμε ακόμα και εμείς από εκεί που είμαστε από το ξενοδοχείο μας, το οποίο απέχει 10 χιλιόμετρα από το σημείο» ανέφερε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στη Βηρυτό, Αλεξία Καλαϊτζή.
Στη Βηρυτό υπάρχει μια ελληνική κοινότητα. Οι περισσότεροι είναι δεύτερης και τρίτης γενιάς Έλληνες, δηλαδή είχαν έρθει εδώ οι γονείς τους ή οι παππούδες τους. Οι Έλληνες μαζεύονται στον Άγιο Γεώργιο Βηρυτού, όπου ο πατέρας Ιουστίνος διδάσκει ελληνικά για όσους θέλουν.
Είναι μικτά τα συναισθήματα, κάποιοι λένε ότι όχι, δεν θα φύγουμε, έχουμε αντέξει πάρα πολλά. Να σημειωθεί ότι η χριστιανική γειτονιά, η οποία είναι πολύ κοντά στο λιμάνι, καταστράφηκε σχεδόν η μισή το 2020, μετά την έκρηξη που είχε γίνει σε αποθήκες νιτρικού αμμωνίουστο λιμάνι της Βηρυτού.
Έφτιαξαν τα σπίτια τους και έμειναν, οι περισσότεροι θέλουν να παραμείνουν στη Βηρυτό. Ωστόσο, υπάρχουν και νεότεροι άνθρωποι που λένε ότι δεν αντέχεται πλέον αυτή η κατάσταση. Δεν αντέχεται να μην μπορείς να ζήσεις σε ειρήνη πάνω από 67 χρόνια και πάντα κάτι να γίνεται.
Υπάρχουν περίπου 1,2 εκτοπισμένοι, σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι ξενώνες δεν έχουν πλέον χώρο να φιλοξενήσουν τους ανθρώπους.
Μετά από κάθε βομβαρδισμό, μπορείτε να φανταστείτε ότι φεύγουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι για να βρουν ασφάλεια κάπου αλλού, μακριά από τα σπίτια τους. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις κάνουν μια τεράστια μάχη να συγκεντρώσουν χρηματοδότηση ώστε να μπορέσουν να απαντήσουν σε αυτές τις ανάγκες, οι οποίες έχουν κλιμακωθεί.
Ένας χρόνος από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ
Αντιπολεμικές διαδηλώσεις διοργανώθηκαν σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, εν όψει του ενός χρόνου από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Στο Λίβανο, καθώς πριν από λίγο ο πρωθυπουργός της χώρας, ο Ναζίμ, κάλεσε σε ενίσχυση της πίεσης προς το Ισραήλ ώστε να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, τασσόμενος ο ίδιος υπέρ των διπλωματικών προσπαθειών που καταβάλλονται από τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως τόνισε.
Με όλα αυτά βεβαίως σε εξέλιξη τα ανοικτά μέτωπα, δηλαδή τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και στο Λίβανο, το ενδιαφέρον επεκτείνεται και στο τι θα φέρουν οι επόμενες ώρες στο Ιράν. Πολύς λόγος έχει γίνει για τους πιθανούς στόχους του Ισραήλ και για το ενδεχόμενο να περιληφθούν και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.
Εν μέσω αυτών των ανησυχιών, ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν πριν από λίγες ώρες επισκέφθηκε μία από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της χώρας.
Αύριο η θλιβερή επέτειος για το Ισραήλ και χιλιάδες άνθρωποι, συμμετείχαν σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε πάρα πολλές χώρες, ζητώντας τον τερματισμό της αιματοχυσίας τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και στο Λίβανο.
Την 7η Οκτωβρίου του 2023, πάνω από 1.200 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν συντονισμένες επιθέσεις της Χαμάς που αιφνιδίασαν το Ισραήλ. Άλλοι 250 άνθρωποι απήχθησαν τότε, από αυτούς, 97 παραμένουν στα χέρια της Χαμάς ή συνεργαζόμενων με τη Χαμάς ομάδων. Οι 64 από αυτούς, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, είναι ζωντανοί.
Επίσης, 42.000 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στον ένα χρόνο που κρατά αυτός ο πόλεμος. Σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός της Γάζας έχει εκτοπιστεί, δηλαδή πάνω από 2.300.000 άνθρωποι.