ΕΕ και Ουκρανία θα υπογράψουν Διμερής Συμφωνία Ασφάλειας

 
ππ

Ενημερώθηκε: 27/06/24 - 14:13

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουκρανία αναμένεται να υπογράψουν μια μακροπρόθεσμη συμφωνία ασφαλείας κατά την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις Βρυξέλλες την Πέμπτη (27 Ιουνίου), με την δέσμευση να διατηρήσουν τη στρατιωτική και μη υποστήριξη προς το Κίεβο.

Το σύμφωνο ασφαλείας αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης δυτικής προσπάθειας να βοηθήσει τη χώρα να καταστείλει την επιθετικότητα της Ρωσίας με μια σειρά παρόμοιων διμερών συμφωνιών να έχουν ήδη προηγηθεί.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Euractiv ότι το Κίεβο έχει υπογράψει 17 τέτοιες συμφωνίες μέχρι στιγμής, ενώ αναμένεται να υπογραφούν αρκετές ακόμη τους επόμενους μήνες.

Η συμφωνία ασφαλείας ΕΕ-Ουκρανίας αναμένεται να καθορίσει και να «κλειδώσει» το τρέχον εύρος της δέσμευσης της ΕΕ να στηρίξει την Ουκρανία, όπως ανέφερε για πρώτη φορά το Euractiv τον Απρίλιο. Δεν προσδιορίζει την οικονομική αξία ή την ποσότητα της μελλοντικής στρατιωτικής βοήθειας της ΕΕ.

Ωστόσο, το έγγραφο αναφέρεται στην πρόσφατη απόφαση της ΕΕ να συνεισφέρει με 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε ένα ειδικό ταμείο για τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία φέτος.

«Περαιτέρω ετήσιες αυξήσεις θα μπορούσαν να προβλεφθούν μέχρι το 2027», αναφέρεται στο έγγραφο.

Σε περίπτωση «μελλοντικής επίθεσης», το έγγραφο αναφέρει ότι η ΕΕ και η Ουκρανία προτίθενται να διαβουλευθούν εντός 24 ωρών σχετικά με τις ανάγκες του Κιέβου και να «καθορίσουν γρήγορα» τα επόμενα βήματα σύμφωνα με τις δεσμεύσεις.

Σύμφωνα με το έγγραφο που είδε το Euractiv, αυτό καθορίζει εννέα τομείς αμυντικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των παραδόσεων όπλων, της στρατιωτικής εκπαίδευσης, της συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και της αποναρκοθέτησης, στους οποίους η ΕΕ μπορεί να υποστηρίξει το Κίεβο.

Το προσχέδιο αυτό αναφέρει ότι οι δεσμεύσεις θα παραμείνουν σε ισχύ «καθώς η Ουκρανία ακολουθεί την ευρωπαϊκή της πορεία» και θα επανεξεταστούν το αργότερο σε 10 χρόνια.

Δυτικοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν επιμείνει ότι οι συμφωνίες ασφαλείας που έχει υπογράψει η Ουκρανία με τους συμμάχους δεν είναι ίδιες με το σύμφωνο αμοιβαίας άμυνας του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, οι δεσμεύσεις για την παροχή στην Ουκρανία όπλων και άλλης βοήθειας για την ενίσχυση της δικής της ασφάλειας και την αποτροπή οποιασδήποτε μελλοντικής εισβολής θεωρούνται ευρέως ως μια πρόσθετη νομική εγγύηση για το Κίεβο ότι η υποστήριξη θα παραμείνει στην πορεία.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ