Δυσπιστούν οι Ευρωπαίοι πολίτες για τη δυνατότητα της Ουκρανίας να κερδίσει τον πόλεμο

 
ηνν

Ενημερώθηκε: 03/07/24 - 13:33

Μπορεί οι περισσότεροι Ουκρανοί να πιστεύουν ότι τελικά θα επιβληθούν των Ρώσων στον πόλεμο, όμως οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι πιο δύσπιστοι, όπως δείχνει μια νέα μελέτη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR), που δημοσιεύτηκε σήμερα, λίγες ημέρες πριν τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 9-11 Ιουλίου στην Ουάσιγκτον.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο, προσπαθεί να χαρτογραφήσει την κοινή γνώμη σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), διαπιστώνοντας σε γενικές γραμμές ότι οι Ευρωπαίοι τείνουν στο να πειστούν ότι η Ουκρανία δεν θα νικήσει τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης, ενώ παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αρνητικοί στην προοπτική αποστολής ευρωπαϊκών στρατευμάτων στα μέτωπα του πολέμου.   

Λίγο περισσότεροι από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων θεωρούν ότι ο πόλεμος θα τελειώσει με κάποιου είδους διευθέτηση κατόπιν διαπραγματεύσεων, ενώ σε ποσοστό μέχρι και 31% (Ελλάδα) θεωρούν πιο πιθανή μια ρωσική νίκη. Από τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, μόνο στην Εσθονία υπερισχύει η άποψη περί νίκης της Ουκρανίας (38%).

Αντίθετα, οι Ουκρανοί στην πλειοψηφία τους (58%) συνεχίζουν αισιόδοξοι και πιστεύουν ότι τα στρατεύματά τους μπορούν να κερδίσουν τον πόλεμο, ενώ φαίνονται πεπεισμένοι ότι θα μπορούν να συνεχίσουν να υπολογίζουν στην υποστήριξη των διεθνών συμμάχων τους. Μόνο το 1% των Ουκρανών πιστεύει ότι τελικά η Ρωσία θα επικρατήσει, ενώ το 30% θεωρεί μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων ως το πιο πιθανό αποτέλεσμα.

Η μελέτη επίσης ανέδειξε σημαντικές διαφορές απόψεων μεταξύ των χωρών της ΕΕ σχετικά με τον τρόπο στρατιωτικής υποστήριξης της άμυνας της Ουκρανίας και την ένταξη του Κιέβου σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι περισσότερες χώρες είναι αντίθετες στην αύξηση των συνεισφορών τους προς την Ουκρανία, με εξαίρεση την Πολωνία (όπου το 53% υποστηρίζει την αύξηση των αμυντικών δαπανών), την Εσθονία (45%), τη Σουηδία (41%) και τη Γερμανία (40%).

Ωστόσο, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν τη συμμετοχή στον πόλεμο με άλλους τρόπους, όπως την παροχή τεχνικής βοήθειας και την αύξηση της προσφοράς όπλων και πυρομαχικών.

Μόνο στη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Ιταλία η πλειοψηφία του πληθυσμού – 63%, 54% και 53%, αντίστοιχα – πιστεύει ότι η αύξηση της προμήθειας πυρομαχικών και όπλων στην Ουκρανία είναι «κακή ιδέα».

Οι Ευρωπαίοι επίσης φαίνονται διχασμένοι σχετικά με τα οφέλη από την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ. Οι πιο υποστηρικτικές χώρες είναι η Πορτογαλία, η Εσθονία, η Σουηδία, η Ισπανία και η Πολωνία, ενώ οι πιο δύσπιστες είναι η Γερμανία, η Βουλγαρία, η Τσεχία και η Γαλλία.

Η Ουκρανία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην Κοινότητα τον Φεβρουάριο του 2022 και έλαβε το καθεστώς υποψήφιας χώρας τον Ιούνιο του ίδιου έτους. Πριν από περίπου μία εβδομάδα, η ΕΕ ξεκίνησε επίσημες ενταξιακές συνομιλίες τόσο με την Ουκρανία, όσο και με τη Μολδαβία.

Μεταξύ των Ουκρανών, σχεδόν τα δύο τρίτα (64%) του πληθυσμού πιστεύουν ότι η ένταξη στην ΕΕ είναι εξίσου κρίσιμη για το μέλλον της χώρας τους, όσο και η ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Συμμετείχαν στην έρευνα πολίτες από την Ουκρανία, τη Σουηδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Πολωνία, την Ιταλία, την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Εσθονία, την Τσεχία και τη Βουλγαρία.

Πηγή: Politico

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ