Δεν είναι ξεκάθαρο εάν ο Ντόναλντ Τραμπ αποκόμισε οτιδήποτε από αυτή τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Παρά την παραίτηση του Ερντογάν από τις δυτικές συμβάσεις –αγοράζει ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό, φυλακίζει δημοσιογράφους, εξαπολύει φονική επίθεση στη Συρία, διαπράττοντας εγκλήματα πολέμου– ο Τραμπ αφιέρωσε μεγάλο μέρος της κοινής συνέντευξής τους για να επαινέσει τον Τούρκο ομόλογό του.
Αντιθέτως πολλά τα οφέλη του Ερντογάν από τη συνάντηση και τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε όπου βρήκε ένα βήμα για να υπερασπιστεί τν ευατό του και την κυβέρνησή του που βάλλεται παγκοσμίως.
Και μέσα σε όλα και ένα ...ανέλπιστο δώρο; Ο Ντόναλντ Τραμπ λέγεται ότι είναι αποφασισμένος να προσφέρει ένα είδους δώρου στον Τούρκο ομόλογό του. Απ’ ότι φάνηκε το δώρο αυτό μεταφράζεται στην αναπάντεχη απόφαση του γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ να μπλοκάρει το ψήφισμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων.
Δεν έμεινε απαρατήρητο το γεγονός ότι αυτό συνέβη λίγες ώρες μετά τη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν και τα δημόσια παράπονα του Τούρκου προέδρου για το ζήτημα αυτό.
Με τον τρόπο αυτό μπλοκάρεται το επίμαχο ψήφισμα που είχε υπερψηφιστεί με μεγάλη διαφορά στην Βουλή των αντιπρόσωπων των ΗΠΑ.
Το επιχείρημα του Γκράχαμ είναι ότι «οι γερουσιαστές δεν μπορούν να προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία!». Διαβολεμένη σύμπτωση αν αναλογιστεί κανείς ότι την ίδια πανομοιότυπη φράση χρησιμοποίησε και ο ίδιος ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξής Τύπου με τον Τραμπ.
Όπως ήταν φυσικό, υπήρξαν αντιδράσεις: ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ δήλωσε ότι «Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ πρέπει να αποτυπώνει μία ειλικρινή καταμέτρηση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη στη γενοκτονία των Αρμενίων».
Να θυμίσουμε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα, με συντριπτική πλειοψηφία - 405 ψήφοι υπέρ, 11 κατά -μη δεσμευτικό Η Άγκυρα απορρίπτει πάγια τον όρο γενοκτονία.
Η συνάντηση που προηγήθηκε ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους δύο ηγέτες να φτάσουν σε συμφωνία για πολλά θέματα, μέσα στα οποία το ζήτημα των S-400 καθώς και την εμπορική συμφωνία των $100 δισεκατομμυρίων. Εντούτοις, δεν έφτασαν σε συμφωνία για κανένα από αυτά τα θέματα.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Ερντογάν κατάφερε να κερδίσει τον Τραμπ στο ζήτημα των S-400, αφού έφτασε σε ένα συμβιβασμό να μην ενεργοποιήσει το σύστημα S-400 αλλά αυτός ο συμβιβασμός θα μπορούσε εύκολα να ανατραπεί. Θα μπορούσε να τους κρατήσει απενεργοποιημένους, αλλά το επίπεδο εμπιστοσύνης απέναντί του, ότι δεν θα αλλάξει γνώμη σε έξι μήνες ή ένα χρόνο από τώρα, είναι μηδενικό.
Η βασική ανησυχία είναι ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τους S-400, οι οποίοι σχεδιάστηκαν για να εντοπίζουν τα πιο εξελιγμένα πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ, για να εξασφαλίσει καίριες πληροφορίες σχετικά με το πώς τα F-35 λειτουργούν όταν βρίσκονται σε λειτουργία «απόκρυψης». Αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν εύκολα να φτάσουν στη Μόσχα, η οποία εκπαιδεύει τους Τούρκους στρατιώτες πάνω στους S-400.