Δίκη ορόσημο στο Παρίσι: Ανώτεροι Σύροι αξιωματούχοι λογοδοτούν για πρώτη φορά για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας* Ανοίγει ο δρόμος για τον Άσαντ;

 
ασαντ

Ενημερώθηκε: 19/05/24 - 20:53

Τα μεσάνυχτα της 3ης Νοεμβρίου 2013, πέντε Σύροι αξιωματούχοι έσυραν τον φοιτητή καλλιτεχνικών και ανθρωπιστικών σπουδών Patrick Dabbagh από το σπίτι του στη συνοικία Mezzeh της Δαμασκού.

Την επόμενη ημέρα, την ίδια ώρα, οι ίδιοι άνδρες, μεταξύ των οποίων και ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας πληροφοριών της συριακής πολεμικής αεροπορίας, επέστρεψαν με δώδεκα στρατιώτες για να συλλάβουν τον πατέρα του 20χρονου, Mazzen.

Κατηγόρησαν τον 48χρονο εκπαιδευτικό σύμβουλο στο γαλλικό λύκειο της πόλης ότι δεν κατάφερε να αναθρέψει σωστά τον γιο του. «Θα σας μάθουμε να τον εκπαιδεύετε», είπαν, αλλά δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένος λόγος για τη σύλληψή τους.

Θα ήταν η τελευταία φορά που κάποιος από την οικογένειά τους θα τους έβλεπε.

Για σχεδόν πέντε χρόνια μετά τη σύλληψή τους, δεν ακούστηκε τίποτα για τους άνδρες, και οι δύο Γαλλοσύριοι, μέχρι τον Ιούλιο του 2018, όταν οι αρχές εξέδωσαν πιστοποιητικά που ανέφεραν ότι ο Patrick Dabbagh είχε πεθάνει τον Ιανουάριο του 2014 και ο Mazzen Dabbagh τον Νοέμβριο του 2017. Δεν δόθηκε καμία αιτία θανάτου και οι σοροί δεν επιστράφηκαν στην οικογένεια.

Την Τρίτη, τρεις υψηλόβαθμοι Σύροι αξιωματούχοι θα δικαστούν στο Παρίσι, κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου που συνδέονται με την εξαφάνιση και τον θάνατό τους.

Πρωτοπαλίκαρα του Άσαντ
Ο Ali Mamlouk, 78 ετών, επικεφαλής των συριακών μυστικών υπηρεσιών και σύμβουλος ασφαλείας του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ο Jamil Hassan, 72 ετών, επικεφαλής της μονάδας πληροφοριών της συριακής πολεμικής αεροπορίας μέχρι το 2019 και μέλος του περιβάλλοντος του Άσαντ, και ο Abdel Salam Mahmoud, στις αρχές της δεκαετίας του ’60, διευθυντής πληροφοριών στο διαβόητο κέντρο κράτησης Mezzeh όπου πιστεύεται ότι κρατούνταν πατέρας και γιος, κατηγορούνται για συνέργεια στη σύλληψη, τα βασανιστήρια και τους θανάτους τους.

Δίκες Σύρων έχουν διεξαχθεί στις Κάτω Χώρες, τη Γερμανία και τη Σουηδία, αλλά είναι η πρώτη φορά που τόσο υψηλόβαθμα στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Άσαντ θα λογοδοτήσουν.
Οι κατηγορούμενοι δεν θα παραστούν στο δικαστήριο, αλλά οι ακτιβιστές λένε ότι η υπόθεση ενισχύει τις εκκλήσεις για καθολική δικαιοσύνη και δίνει ελπίδα στις οικογένειες περισσότερων από 111.000 ανθρώπων που έχουν εξαφανιστεί στη Συρία από το 2011.

«Είναι ιστορική, διότι πρόκειται για τους πιο υψηλόβαθμους αξιωματικούς του συριακού καθεστώτος που δικάζονται», δήλωσε η Clémence Bectarte, γαλλίδα δικηγόρος που εκπροσωπεί την οικογένεια Dabbagh.

«Είναι σημαντικό όχι μόνο για την οικογένεια Dabbagh αλλά και για πολλούς άλλους Σύρους. Υπάρχουν οικογένειες ανθρώπων που έχουν εξαφανιστεί και περιμένουν ακόμη νέα για τους αγαπημένους τους ή για τα πτώματα όσων έχουν σκοτωθεί. Είναι ακόμα σε μεγάλο βαθμό ένα σύγχρονο πρόβλημα».

Περισσότεροι από 15.000 Σύροι πιστεύεται ότι έχουν βασανιστεί μέχρι θανάτου από αξιωματούχους των συριακών μυστικών υπηρεσιών. Περισσότεροι από 230.000 άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων 30.000 παιδιών, φέρονται να έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση, σύμφωνα με το Συριακό Δίκτυο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Παρά τον πόλεμο, ο Άσαντ έχει αποκατασταθεί στον αραβικό κόσμο τους τελευταίους 12 μήνες, προσκεκλημένος σε συνόδους κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και συναντήσεις με άλλους περιφερειακούς ηγέτες.

Η δίκη υπογραμμίζει την αυξανόμενη αποφασιστικότητα των ευρωπαϊκών κρατών να διώξουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία βάσει της αρχής της καθολικής δικαιοδοσίας, η οποία επιτρέπει στις χώρες να δικάζουν τους δράστες ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους ή τον τόπο τέλεσης των εγκλημάτων.

Σε δίκη και ο Άσαντ;
Τον περασμένο Νοέμβριο, η Γαλλία εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του Άσαντ για τη χρήση χημικών όπλων κατά αμάχων.
Τρεις άλλοι, μεταξύ των οποίων ο αδελφός του Άσαντ, ο Μάχερ, κατηγορήθηκαν επίσης για τη χρήση του απαγορευμένου αερίου σαρίν σε δύο επιθέσεις τον Αύγουστο του 2013 που σκότωσαν περισσότερους από 1.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων παιδιών.

Πιστεύεται ότι είναι η πρώτη φορά που ένας εν ενεργεία αρχηγός κράτους αποτελεί αντικείμενο εντάλματος σύλληψης σε τρίτη χώρα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ένα γαλλικό δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει αν η έρευνα κατά του Άσαντ μπορεί να συνεχιστεί αργότερα αυτό το μήνα.

Κατά τη διάρκεια της γαλλικής έρευνας που οδήγησε στην απαγγελία κατηγοριών κατά των τριών αξιωματικών στην υπόθεση Dabbagh, περισσότεροι από 20 Σύριοι, οι περισσότεροι από τους οποίους επέζησαν από τη φυλακή Mezzeh, περιέγραψαν τις συνθήκες στη φυλακή, καθώς και λεπτομερώς την αλυσίδα διοίκησης στις υπηρεσίες πληροφοριών την εποχή που ο πατέρας και ο γιος κρατούνταν.

Ο Bectarte λέει ότι η δίκη δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη μαρτυρία τους για «την τρομερή πραγματικότητα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στις φυλακές του Μπασάρ αλ Άσαντ».

«Ο στόχος είναι να μην υπάρχει διαφυγή από τη δικαιοσύνη. Αυτή δεν θα είναι η τελευταία δίκη».

ΠΗΓΗ: hellasjournal.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ