Ο απολογισμός των θυμάτων της πυρκαγιάς που ξέσπασε σε πολυκατοικία σε συνοικία της παλιάς πόλης της Ντάκας συνεχίζει να αυξάνεται δραματικά: πλέον έφθασε τους 70 νεκρούς, δήλωσε αξιωματικός του πυροσβεστικού σώματος, που προειδοποίησε πως μπορεί να ανέβει κι άλλο, καθώς οι έρευνες στα κατεστραμμένα κτίρια δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη.
Οι φονικές πυρκαγιές σε κτίρια δεν είναι ασυνήθιστες στο φτωχό ς, εν μέρει λόγω της χαλαρής εφαρμογής των κανονισμών πυρασφάλειας. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χαθεί σε πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια.
«Μέχρι στιγμής, έχουν ανασυρθεί 70 πτώματα. Ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, καθώς η έρευνα συνεχίζεται», δήλωσε ο Τζουλφικάρ Ραχμάν, αξιωματικός του πυροσβεστικού σώματος και στέλεχος της Πολιτικής Προστασίας του Μπανγκλαντές, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε πενταώροφο κτίριο το βράδυ της Τετάρτης και εξαπλώθηκε σε άλλα τέσσερα στη συνοικία Τσόκμπαζαρ της παλιάς πόλης, που είχε ανεγερθεί πριν από 300 και πλέον χρόνια.
Σύμφωνα με τον Ραχμάν, άλλοι 50 άνθρωποι διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, αρκετοί σε κρίσιμη κατάσταση. Εκατοντάδες πολίτες έσπευσαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ντάκας για να αναζητήσουν συγγενείς τους που αγνοούνται, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.
Περίπου 200 πυροσβέστες έδωσαν μάχη για πάνω από πέντε ώρες για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά. Επισήμαναν σε δημοσιογράφους ότι στο κτίριο όπου ξέσπασε η πυρκαγιά στεγαζόταν μια αποθήκη πλαστικών και υπήρχαν εύφλεκτα είδη.
Η πυρκαγιά κατά τις πρώτες πληροφορίες ξέσπασε όταν εξερράγη δεξαμενή αερίου κι εξαπλώθηκε στο υπόλοιπο κτίριο.
Ο Ραχμάν ωστόσο επισήμανε πως τα αίτια της τραγωδίας ακόμη ερευνώνται.
Δεκάδες άνθρωποι παγιδεύτηκαν, χωρίς να μπορούν να διαφύγουν από τους στενούς δρόμους όπου επικρατούσε απόλυτη κυκλοφοριακή συμφόρηση, με πολλά ρίκσο και αυτοκίνητα να αδυνατούν να περάσουν, καθώς τα χημικά, τα πλαστικά και τα σπρέι που ήταν αποθηκευμένα στα κτίρια δυνάμωναν κι εξάπλωναν τις φλόγες.
«Άκουσα μια μεγάλη έκρηξη. Γύρισα και είδα να φλέγεται όλος ο δρόμος, ο οποίος ήταν γεμάτος με αυτοκίνητα και ρίκσο. Οι φλόγες ήταν παντού», αφηγήθηκε ο Χάτζι Άμπντουλ Καντέρ, έμπορος, το κατάστημα το οποίου έγινε παρανάλωμα του πυρός καθώς μόλις το είχε κλείσει κι έφευγε. Τραυματίστηκε και ο ίδιος, αν και όχι σοβαρά.
Παρόμοια πυρκαγιά, επίσης σε πολυκατοικία όπου ήταν αποθηκευμένα χημικά προϊόντα, είχε στοιχίσει τη ζωή σε 120 ανθρώπους στην πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές το 2010.
Η κατάρρευση του Ράνα Πλάζα, πολυώροφου κτιρίου όπου στεγάζονταν αρκετές βιοτεχνίες, είχε στοιχίσει τη ζωή 1.100 και πλέον εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων μεγάλου αριθμού εργατριών, το 2013.
Ενώ το 2012, πυρκαγιά που ξέσπασε σε βιομηχανία ενδυμάτων είχε στοιχίσει τη ζωή σε 112 ανθρώπους.