Έδειξε τη συμπάθειά της η ΕΕ στη Σκωτία αλλά ως εκεί! Δεν υπήρξε καμία απολύτως δέσμευση από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους οι οποίοι βέβαια υποδέχτηκαν "ζεστά" την πρωθυπουργό της χώρας Νίκολα Στέρτζον, η οποία μετέβη στις Βρυξέλλες, προκειμένου να υποστηρίξει το αίτημα της χώρας της να παραμείνει στην Ε.Ε. ακόμα κι αν προχωρήσει το Brexit.
Την ίδια ώρα που η κ. Στέρτζον είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απέκλειε με κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο η Σκωτία να παραμείνει μέλος της Ε.Ε., ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι κι άλλοι ηγέτες χωρών όπου παρατηρούνται αποσχιστικές τάσεις τηρούν αντίστοιχη στάση.
Ενδεικτική είναι η απόφαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να μη συναντηθεί με την κ. Στέρτζον, λέγοντας ότι δεν είναι κατάλληλη η στιγμή, ενώ ο κ. Σουλτς είπε ότι "άκουσε και έμαθε" κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την Σκωτσέζα πρωθυπουργό. Όσο για τον κ. Γιουνκέρ, υποδέχθηκε με τον γνωστό εξαιρετικά φιλικό τρόπο του την κ. Στέρτζον, αλλά εκ των προτέρων ξεκαθάρισε ότι δεν έχει το δικαίωμα να εμπλακεί στα πολιτικά ζητήματα της Βρετανίας.
Η ίδια η πρωθυπουργός της Σκωτίας, μετά τη συνάντησή της με τον κ. Σουλτς παραδέχθηκε τις δυσκολίες του εγχειρήματός της, λέγοντας ότι "είμαστε αποφασισμένοι η Σκωτία να παραμείνει στην Ε.Ε. Δεν υποτιμώ τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας, στην αναζήτηση μιας λύσης".
Πάντως, η επενδυτική τράπεζα JP Morgan εκτιμά ότι η Σκωτία θα προχωρήσει σε νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία και θα εισάγει το δικό της νόμισμα πριν την οριστικοποίηση του "διαζυγίου" της Ε.Ε. με το Ηνωμένο Βασίλειο το 2019.