Brexit: Νέα προσπάθεια Τζόνσον να περάσει τη συμφωνία σήμερα

 
Brexit: Νέα προσπάθεια Τζόνσον να περάσει τη συμφωνία σήμερα

Ενημερώθηκε: 21/10/19 - 14:04

Ο Μπόρις Τζόνσον θα επιχειρήσει πάλι σήμερα να εξασφαλίσει την υποστήριξη του κοινοβουλίου στη συμφωνία για το Brexit. Ομως η αντιπολίτευση θα επιδιώξει εκ νέου τον εκτροχιασμό των σχεδίων της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον.

Ο Μπόρις Τζόνσον απέσπασε την περασμένη εβδομάδα συμφωνία με τις Βρυξέλλες επί συμφωνίας διαζυγίου, όμωςο βρετανικό Κοινοβούλιο αρνήθηκε το Σάββατο να διεξαγάγει ψηφοφορία για τη νέα συμφωνία αποχώρησης, κάτι που τον ανάγκασε να ζητήσει μια τρίτη μετάθεση της ημερομηνίας του Brexit. Μέχρι τώρα η ημερομηνία αυτή ήταν η 31η Οκτωβρίου.

Ο βρετανός πρωθυπουργός, κατηγορηματικά αντίθετος με οποιαδήποτε νέα αναβολή μίας εξόδου συνόδευσε το αίτημα αναβολής που ήταν υποχρεωμένος να αποστείλει με σημείωμα στο οποίο εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους δεν θέλει περαιτέρω καθυστέρηση.

Σήμερα το απόγευμα, θα προσπαθήσει και πάλι να εξασφαλίσει την υποστήριξη του κοινοβουλίου στην συμφωνία του για το Brexit, εάν ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου επιτρέψει την διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Ο πρόεδρος της Βουλής, που κατηγορείται από ορισμένους σκληροπυρηνικούς Brexiters ότι αντιτίθεται στο Brexit, θα μπορούσε να αρνηθεί να θέσει και πάλι το κείμενο της συμφωνίας σε ψηφοφορία, με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση έκανε ήδη μία απόπειρα το Σάββατο να εξασφαλίσει την πλειοψηφία του σώματος και απέτυχε.

Περισσότερο από τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 2016, στο οποίο το 52% των Βρετανών ψήφισε υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η κοινή γνώμη και οι βουλευτές παραμένουν διχασμένοι ως προς το θέμα. Διάσταση απόψεων επικρατεί και στους κόλπους των κυβερνώντων Τόρις, αν και η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι σε θέση να εξασφαλίσει πλειοψηφία.

Η κυβέρνηση Τζόνσον θα προσπαθήσει επίσης να περάσει από το κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατόν τα νομοσχέδια που είναι αναγκαία για την εφαρμογή της συμφωνία του Brexit, καθώς το Λονδίνο φέρεται αποφασισμένο να επιβάλει την έξοδο στις 31 Οκτωβρίου, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι το κοινοβούλιο θα συνεδριάζει το βράδυ ή και το σαββατοκύριακο.

Ομως, η βρετανική αντιπολίτευση θα επιδιώξει να ματαιώσει τα σχέδιά της.

«Εξουδετέρωση του Brexit»

Ο Κιρ Στάρμερ, αρμόδιος για το Brexit του Εργατικού Κόμματος, δήλωσε χθες στο BBC ότι η συμφωνία του Brexit πρέπει να υποβληθεί στην έγκριση των Βρετανών με δημοψήφισμα, μία ψηφοφορία υπέρ της διεξαγωγής της οποίας εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στους δρόμους του Λονδίνου το Σάββατο.

Το Εργατικό Κόμμα θα υποβάλει επίσης τροπολογία που θα αναγκάζει το Λονδίνο να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση να παραμείνει εντός της τελωνειακής ένωσης, μία τροπολογία που «θα μας έφερνε πίσω στο σημείο εκκίνησης», προειδοποίησε η υπουργός Εμπορίου Λιζ Τρους από στις στήλες της Daily Telegraph. Αυτή η προοπτική συζητήθηκε και απορρίφθηκε από το κοινοβούλιο εδώ και μήνες.

Η συντηρητική Daily Telegraph προαναγγέλλει στην σημερινή πρώτη της σελίδα κοινοβουλευτικό «ανταρτοπόλεμο» κατά την απογευματινή συνεδρίαση της Βουλή των Κοινοτήτων, ενώ το ταμπλόιντ The Daily Mail κάνει λόγο για «οργή κατά της συνωμοσίας των Εργατικών για να καταστρέψουν το Brexit».

Οι τροπολογίες που ενδεχομένως θα κατατεθούν έχουν την δύναμη να εξουδετερώσουν το Brexit, δήλωσε στους Times υπουργός της κυβέρνησης Τζόνσον.

«Εάν δεν αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αυτό θα οφείλεται στο ότι το Κοινοβούλιο εμπόδισε την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της», δήλωσε υπουργός εξηγώντας ότι ο μόνος τρόπος για να αρθεί το αδιέξοδο είναι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών για να εξασφαλισθεί μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία στον πρωθυπουργό.

«Δεν προσπαθούμε να το εξουδετερώσουμε, προσπαθούμε να προφυλάξουμε την βρετανική οικονομία, την απασχόλησης και τις δημόσιες υπηρεσίες», απάντησε στέλεχος του Εργατικού Κόμματους, ο Τζόναθαν Ασγουερθ στο BBC. «Ο υπεύθυνος τρόπος για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μία συμφωνία τελωνειακής ένωσης και αυτό θα πρέπει να υποβληθεί στον βρετανικό λαό για να εκφράσει την άποψή του».

Εκτός της έγκρισης του βρετανικού κοινοβουλίου προς την συμφωνία του Brexit που τερματίζει 46 χρόνια κοινής ζωής και επιτρέπει μία συντεταγμένη αποχώρηση που συνοδεύεται από μεταβατική περίοδο που θα διαρκέσει τουλάχιστον ως το τέλος του 2020, θα χρειασθεί και η έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.