Μετά από την έγκριση από την Βουλή της ΠΓΔΜ της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη της τροποποίησης του Συντάγματος, υπό καθεστώς απροκάλυπτων πιέσεων, η σχετική διαδικασία περνά στα επόμενα στάδια. Πρέπει πλέον να υπερνικηθούν περαιτέρω νομοθετικά εμπόδια για την επικύρωσή της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης ψήφισαν 72 βουλευτές (της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης του Ζόραν Ζάεφ και των αλβανικών κομμάτων), καθώς και οχτώ βουλευτές του συνασπισμού της αντιπολίτευσης, του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE. Από τους οχτώ αυτούς της αντιπολίτευσης οι επτά ήταν βουλευτές του VMRO-DPMNE και ένας του «Σοσιαλιστικού Κόμματος», το οποίο συνεργάζεται με το VMRO-DPMNE.
καταγγελιών για δωροδοκία βουλευτών της αντιπολίτευσης
Η συγκεκριμένη συνεδρίαση της Βουλής των Σκοπίων έγινε μετά από πολλές ώρες καθυστέρησης, με μπόλικο παρασκήνιο και εν μέσω του εθνικιστικού VMRO-DPMNE με εκατομμύρια ευρώ και απειλές.
Η πρώτη παρέμβαση των ΗΠΑ ήρθε από τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Γουές Μίτσελ, που έστειλε την Τρίτη επιστολή στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης του VΜRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, και η δεύτερη έγινε την Πέμπτη, όταν αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε δήλωση στο πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή την παραίτηση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά.
Πλέον, η κυβέρνηση θα προετοιμάσει τις επόμενες ημέρες τα σχέδια συνταγματικών τροπολογιών, τα οποία θα υποβάλει προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές και στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου και θα ακολουθήσει ψηφοφορία, για την οποία απαιτείται απλή πλειοψηφία (61 βουλευτές στους 120). Στη συνέχεια, τα εν λόγω σχέδια τίθενται σε δημόσια διαβούλευση και ακολούθως η κυβέρνηση αναλαμβάνει να συντάξει τα τελικά κείμενα των τροπολογιών, τα οποία θα υποβάλει προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές και στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου και θα ακολουθήσει ψηφοφορία, για την οποία απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120). Η όλη διαδικασία υπολογίζεται να υπερβεί τους τρεις μήνες.
Σύσταση επιτροπής αμνήστευσης
Στη σύσταση επιτροπής συμφιλίωσης που μπορεί να οδηγήσει στην αμνήστευση βουλευτών και που συμμετείχαν στα επεισόδια της 27ης Απριλίου προχωρεί το κοινοβούλιο των Σκοπίων, ικανοποιώντας έναν από τους τέσσερις όρους που είχαν θέσει βουλευτές του VMRO – DPMNE προκειμένου να υπερψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο της χώρα
Είχαν προηγηθεί δικαστικές αποφάσεις για την άρση του μέτρου του κατ’ οίκον περιορισμού για μια σειρά βουλευτών της αντιπολίτευσης που κατηγορούνταν για τα συγκεκριμένα επεισόδια.
Ετσι είχε αρθεί το εν λόγω μέτρο για τον βουλευτή του VMRO Κρστο Μούκοσκι, ενώ ανάλογες αποφάσεις είχαν ληφθεί για άλλους τρεις βουλευτές.
Το VMRO-DPMNE διέγραψε επτά βουλευτές του
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE αμέσως μετά την προχτεσινή ψηφοφορία στην Βουλή, διέγραψε από τις τάξεις του τους επτά βουλευτές του που ψήφισαν υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών σχετικά με την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας.
«Οι επτά βουλευτές που ενήργησαν κόντρα στη θέση του κόμματος και των πολιτών απογοήτευσαν εμένα, το κόμμα και την πατρίδα. Πρέπει να ζήσουν με αυτό. Για αυτό η εκτελεστική επιτροπή συνεδρίασε εκτάκτως και τους απέκλεισε από το κόμμα», δήλωσε ο ηγέτης του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μιτσκόσκι.
Σε κάποιους από αυτούς, δήλωσε ο ίδιος, υποσχέθηκαν αμνηστία. «Ισως να έπεσαν και μετρητά στο τραπέζι, αλλά σαν άνθρωπος δεν μπορώ να δικαιολογήσω ή να κατανοήσω τις ενέργειές τους», συμπλήρωσε.