Ο εκπρόσωπος του κόμματος Δικαιοσύνης και Αναπτυξης, και πρώην υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ομέρ Τσελίκ σε μήνυμά του στο Twitter επικρίνει την απόφαση του Αρείου Πάγου που απέρριψε την ένσταση της ελληνικής κυβέρνησης για την παροχή ασύλου στον Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσί, έναν απο τους οκτώ που διέφυγαν στην Ελλάδα τη βραδιά του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλιου.
Ο κ. Τσελίκ στο μήνυμά του υποστηρίζει ότι «η ελληνική Δικαιοσύνη υπογράφει μια ακόμη-απόφαση σκάνδαλο, που υποθάλπει πραξικοπηματίες. Η υπογραφή απόφασης απο την Δικαιοσύνη στην Ελλαδα, που υπέφερε στο παρελθόν απο πραξικοπηματίες, δείχνει ότι παραμερίζεται το δίκαιο και κινούνται με αλλες σκοπιμότητες.
Οι πραξικοπηματίες είναι οι πιο επικίνδυνοι εχθροί του λαού μας και του κράτους μας. Η ελληνική Δικαιοσύνη με τις αποφάσεις της παίρνει θέση υπέρ των εχθρών της Τουρκίας», ισχυρίζεται ο κ. Τσελίκ.
Ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε ότι «Το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ελλάδα αποφάσισε να παρέχει άσυλο σε αυτούς που κατέφυγαν στη χώρα μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Είναι μία σκανδαλώδης απόφαση που προστατεύει τους εχθρούς της Τουρκίας».
Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε χθες να χορηγήσει άσυλο στον Τούρκο πιλότο, Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσι,, γεγονός που σημαίνει πως ο συγκεκριμένος στρατιωτικός μπορεί να λάβει ταξιδιωτικά έγγραφα, υπό την προϋπόθεση όμως ότι η ελληνική Πολιτεία θα ανάψει το «πράσινο φως» για την χορήγησή τους.
Οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, αναφέρουν στο σκεπτικό της απόφασης που εξέδωσαν ότι δεν αποδείχτηκε πως ο εν λόγω αξιωματικός συμμετείχε στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 , καθώς επίσης και ότι ανήκε στο κίνημα των Γκιουλενιστών.
Μάλιστα στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, γίνεται αναφορά στους ισχυρισμούς που προέβαλλε ο Τούρκος πιλότος, σύμφωνα με τους οποίους ο ίδιος διέπεται από τις αρχές του δυτικού πολιτισμού και ανήκει στο κόμμα των Κεμαλιστών.
Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος πιλότος είναι ένας εκ των 8 στρατιωτικών που είχαν περάσει στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα της 16ης Ιουλίου το 2016, στην Τουρκία. Σήμερα, ο Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσι, μαζί με τους υπολοίπους 7 στρατιωτικούς βρίσκονται σε καθεστώς «φυλασσόμενης» ελευθερίας σε ελληνικό έδαφος, ενώ ήδη σε τρεις από αυτούς έχει αναγνωριστεί η ιδιότητα του πρόσφυγα
Ο Οζκαϊνάκτσι είναι ο πρώτος η υπόθεση του οποίου τελεσίδικησε σε πιλοτική δίκη στο Συμβούλιο Επικρατείας και συνεπώς είναι ο πρώτος που θα πρέπει να λάβει ταξιδιωτικά έγγραφα , όταν όμως το αποφασίσει η Ελληνική Πολιτεία.
Με την απόφαση, ο αξιωματικός έχει τη δυνατότητα να λάβει ταξιδιωτικά έγγραφα, ωστόσο θα πρέπει να γίνει δεκτός από άλλη χώρα προκειμένου να μπορέσει να τα αξιοποιήσει. Σε κάθε περίπτωση, η επίμαχη απόφαση αφορά μόνο το συγκεκριμένο αξιωματικό, ενώ οι υπόλοιποι επτά θα πρέπει να περιμένουν τις αντίστοιχες κρίσεις του ΣτΕ που αφορούν στο άτομό τους.