«Επίθεση γοητείας» χαρακτηρίζει ο Guardian στην ιστορική επίσημη επίσκεψη του πρίγκιπα Καρόλου και της συζύγου του Καμίλα στην Ελλάδα.
Μια επίσκεψη που αποσκοπεί στην ανάδειξη των στρατιωτικών και ναυτικών δεσμών των δύο χωρών, στη βελτίωση των διμερών σχέσεων με φόντο τις ολοένα και πιο περίπλοκες διαπραγματεύσεις για το Brexit, αλλά και στην επούλωση παλιών πληγών, «όπως άφησε ο πρίγκιπας να εννοηθεί», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.
«Η Ελλάδα είναι μια από τις λίγες χώρες (και το μόνο κράτος-μέλος της ΕΕ) που δεν έχει επισκεφθεί επισήμως η βασίλισσα. Ο δούκας του Εδιμβούργου -Έλληνας πρίγκιπας που γεννήθηκε στην Κέρκυρα- αναγκάστηκε να φύγει μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1923, με τον πατέρα του, πρίγκιπα Ανδρέα, μόλις να γλιτώνει την καταδίκη σε θάνατο και την εκτέλεση. Το αρνητικό κλίμα στις σχέσεις επιτάθηκε όταν οι Έλληνες ψήφισαν σε δημοψήφισμα το 1974 για την κατάργηση της μοναρχίας ανατρέποντας τον βασιλιά Κωνσταντίνο», γράφει ο Guardian.
Η βρετανική εφημερίδα φιλοξενεί και δηλώσεις του καθηγητή Κέβιν Φέδερστοουν, επικεφαλής του Hellenic Observatory του Londons School of Economics:
«Η επίσκεψη του Καρόλου ως φυσικού διαδόχου του θρόνου μπορεί να αποφορτίσει τις εντάσεις εκ μέρους μιας οικογένειας που νιώθει αδικημένη από την εκθρόνιση ενός δικού της. Ο Κωνσταντίνος είναι οικείος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, αλλά ακόμη και αυτός έχει συμβιβαστεί με την πραγματικότητα. Τώρα πρέπει να κάνουν το ίδιο και τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ».
Στο άρθρο επισημαίνεται ότι ο Κάρολος θεωρείται, κατά την άποψη Βρετανών διπλωματών, ένα ισχυρό ατού για τη χώρα του, σε μια περίοδο που οι διμερείς σχέσεις αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία ενόψει του Brexit.
«Τα οφέλη έγκεινται στην καλή θέληση που αντανακλάται σ’ αυτούς που θα συναντηθούν με τις υψηλότητές τους [Καρόλου και Καμίλας]. Επιστρατεύουμε [η Βρετανία] ένα ισχυρό στρατηγικό πόρο. Είναι αδύνατο να μετρηθούν οι θετικές επιπτώσεις. Δεν είναι ούτε η ήπια ισχύς, ούτε η πολιτισμική επιρροή, αλλά ξέρουμε ότι αποδίδει, ενισχύοντας τις φιλίες μας και χτίζοντας σχέσεις», σχολίασε στην εφημερίδα ο στρατιωτικός ακόλουθος της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα, Τιμ Φερνς.
Ο Guardian σημειώνει ότι ο Κάρολος έχει ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα, «παρά τις επιφυλάξεις του πατέρα του»: κάνει συχνά διακοπές στη χώρα μας, όπως πέρυσι το καλοκαίρι στην Κέρκυρα με την Καμίλα, και νιώθει μια έλξη προς την Ορθοδοξία - η γιαγιά του Αλίκη, από την πλευρά του πατέρα του, ήταν καλόγρια για το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής της.
Εξηγεί δε ότι αυτή η έλξη του διαδόχου του βρετανικού θρόνου προς την Ορθοδοξία είναι που τον καθιστά δημοφιλή εδώ, αλλά και ο λόγος για τον οποίο δημοπράτησε υδατογραφίες του για να συγκεντρώσει χρήματα για την ανακαίνιση της αγαπημένης του Μονής Βατοπεδίου και τη συντήρηση αρχαίων μονοπατιών στο Άγιον Όρος.
Και καταλήγει: «Δεν είναι λίγοι εκείνοι που σημειώνουν ότι έλαχε σε μια αριστερή κυβέρνηση να φιλοξενήσει το πριγκιπικό ζεύγος. Αλλά καθώς πλησιάζει η ώρα της επίσκεψης -με τον κορυφαίο σχεδιαστή μόδας της Αθήνας να αναλαμβάνει την αμφίεση της συζύγου του Έλληνα πρωθυπουργού- ο ενθουσιασμός είναι ορατός... Οι αβρότητες υπαγορεύουν να αποφευχθεί μια επίσκεψη στο διαμάντι, στο στέμμα της Αθήνας, την Ακρόπολη του 5ου π.Χ. αιώνα. “Αυτό λέγεται τακτ”, είπε ο Νίκος Ξυδάκης, πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. “Διπλωματικό τακτ. Ο Κάρολος είναι δημοφιλής εδώ και θέλουμε να νιώσει καλοδεχούμενος”».