«Με το να θέλεις να μετατρέψεις τους Έλληνες σε Πρώσους προτεστάντες, με να τους δείχνεις με το δάχτυλο και να στέλνεις γραφειοκράτες από την Βαυαρία για να αναμορφώσουν την διοίκηση, δεν επιτυγχάνεις τίποτα. Είναι ένα τεράστιο λάθος και ισχύει για όλη την Ευρώπη», είπε μεταξύ άλλων ο Γιόσκα Φόσερ, πρώην αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Γκέρχαρντ Σρέντερ, στο διεθνές συνέδριο το οποίο διοργανώνει το -προσκείμενο στο κόμμα των Πρασίνων- Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ στο Βερολίνο με θέμα «Η Ευρώπη σε κίνηση; Ιδέες για μια προοδευτική πολιτική».
«Η Ευρώπη χρειάζεται μεν ένα νέο αφήγημα, αλλά αυτό δεν μπορεί να προκύψει από μεμονωμένους πολίτες ή ηγέτες. Η Ενωμένη Ευρώπη προέκυψε από τις στάχτες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν δηλαδή το αποτέλεσμα μιας τρομερής εμπειρίας και των τραυμάτων που προκάλεσε, δεν ήταν μόνο αποτέλεσμα μιας πρωτοβουλίας ορισμένων μόνον ανθρώπων. Ήταν η επιλογή ανάμεσα στον πόλεμο και την ειρήνη μεταξύ των κρατών. Απαιτείται λοιπόν και η συμμετοχή των πολιτών, όχι μόνον των κρατών-μελών για να προχωρήσει. Οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι πρέπει να γίνουν ενεργά μέτοχοι του μεγαλύτερου ειρηνικού εγχειρήματος στην ιστορία της ηπείρου μας, να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε όλους τους τομείς της οικονομίας, της επιστήμης, της έρευνας για να μπορέσουν να ανταγωνιστούν λ.χ. την οικονομικά προελαύνουσα Κίνα», πρόσθεσε ο κ. Φίσερ.
«Επίσης, λόγω των διεθνών γεωπολιτικών ανακατατάξεων θα πρέπει η Ευρώπη να συνειδητοποιήσει ότι είναι μόνη, αφού η ευρω-ατλαντική τάξη πραγμάτων κλονίζεται. Η Ευρωπαίοι θα πρέπει να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά και να συνειδητοποιήσουν πως ο πόλεμος στη Συρία ή ο εν τοις πράγμασι πόλεμος και μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, είναι πόλεμοι μπροστά στην πόρτα μας. Επίσης ότι και ο περίγυρος, λ.χ. η Αίγυπτος, είναι εξ ίσου ασταθής. Απαιτείται λοιπόν συνοχή και λόγω των γεωπολιτικών ανακατατάξεων. Δεν πρέπει να υπάρξει επιστροφή στα κράτη-έθνη, ούτε να παραβλέπονται οι αυτάρεσκοι και επικίνδυνοι εθνικισμοί εγωισμοί, οι οποίοι καλλιεργούν το έδαφος για τη δημιουργία και την άνοδο ακροδεξιών, ξενοφοβικών, λαϊκιστικών κομμάτων στην Ευρώπη. Ασφαλώς θα πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερα υπόψη ότι το τέλος του κοινωνικού κράτους θα έχει ως συνέπεια την κοινωνική αναταραχή και την ευδοκίμηση τέτοιων φαινομένων. Το συμπέρασμα είναι ότι η Ενωμένη Ευρώπη σε όλους τους τομείς είναι μονόδρομος και δεν υπάρχει επιστροφή εάν δεν θέλουμε να παρακμάσει η Ευρώπη», κατέληξε ο κ. Φίσερ.