Η Εθνική μοναξιά των Βορειοηπειρωτών και η ένοχη σιωπή της Ελληνικής «ελίτ»

 
Η Εθνική μοναξιά των Βορειοηπειρωτών και η ένοχη σιωπή της Ελληνικής «ελίτ»

Ενημερώθηκε: 09/12/18 - 21:40

Της Αθηνάς Κρεμμύδα*

Αρθρογράφος: Αθηνά Κρεμμύδα

«Στο τέλος δεν θα θυμόμαστε τα λόγια των εχθρών μας, αλλά τη σιωπή των φίλων μας»

Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Η δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα από τις αλβανικές αρχές, άνοιξε το κουτί της Πανδώρας φέρνοντας στο φως αλήθειες και γεγονότα για το βορειοηπειρωτικό ζήτημα που αποσιωπήθηκαν τα τελευταία χρόνια με πρόσχημα την ελληνοαλβανική φιλία και την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.

Ο διωγμός του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού δυστυχώς συνεχίστηκε και μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία με την Αθήνα να επιλέγει την φιλική προσέγγιση με τα Τίρανα συμβάλλοντας ενίοτε με κάθε τρόπο στην ανάδειξη κυβερνήσεων στην Αλβανία και αδιαφορώντας για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, ζητώντας μάλιστα από τους Βορειοηπειρώτες να κρατήσουν χαμηλούς τόνους.

Έλληνες πολιτικοί και υπουργοί προέτρεπαν τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου να συμμετέχουν και να ψηφίζουν αλβανικά κόμματα διαλύοντας έτσι κάθε προοπτική πολιτικής εκπροσώπησης των Βορειοηπειρωτών στην αλβανική πολιτική σκηνή ικανή να υπερασπιστεί τα δικαιώματα τους. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι το ίδιο επιθυμούσε και η Αλβανία αν θυμηθεί κανείς τις εκλογές βίας και νοθείας που διεξάγονταν σε ελληνικές περιοχές ώστε να αποτραπεί η εκλογή Ελλήνων εκπροσώπων!

Η φυγή των νέων Βορειοηπειρωτών στην Ελλάδα διευκόλυνε ακόμα περισσότερο το έργο αφελληνισμού της περιοχής από τους Αλβανούς με την μέθοδο της μετακίνησης αλβανικού πληθυσμού σε αναγνωρισμένες μειονοτικές περιοχές γεγονός που απαγορεύεται από την Σύμβαση Πλαίσιο του ΟΑΣΕ για τα δικαιώματα των μειονοτήτων την οποία έχει υπογράψει και η Αλβανία. Κανείς όμως δεν βρέθηκε να καταγγείλει επίσημα στον ΟΑΣΕ και τους διεθνής οργανισμούςαυτό το γεγονός...

Η υφαρπαγή και η κατεδάφιση περιουσιών με πρόσχημα την ανάπτυξη, η απαγόρευση δίγλωσσων πινακίδων και τοπωνυμίων, το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και του αυτοπροσδιορισμού των πολιτών, το δικαίωμα εκμάθησης της ελληνικής ιστορίας και του εορτασμού των ιστορικών επετείων είναι μερικά από τα στοιχειώδη δικαιώματα που στερούνται οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου υπό το καθεστώς φόβου και τρομοκρατίας.

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν δίπλα μας αναρωτιέται κανείς πως μια ευρωπαϊκή χώρα όπως η Ελλάδα, με «αριστερή» κυβέρνηση, μπορεί και τα επιτρέπει όταν μάλιστα η ιδεολογική βάση και αρχή της Αριστεράς, όπως ισχυρίζεται, είναι η προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ανθρώπων ανά τον κόσμο!

Άκρα του τάφου σιωπή και από την Ακαδημία Αθηνών η οποία παρακολουθεί αδιάφορη τις εξελίξεις την ίδια στιγμή που η αλβανική ακαδημαϊκή κοινότητα επιδίδεται σε ένα άνευ προηγουμένου ρεσιτάλ ανιστόρητης προπαγάνδας καλλιεργώντας ένα έντονο ανθελληνικό κλήμα στη γειτονική χώρα.

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Βόρειο Ήπειρο και η σιωπή της ελληνικής ελίτ στις συνεχείς προκλήσεις της Αλβανίας έχουν προβληματίσει πολύ τους Βορειοηπειρώτες για την επόμενη μέρα. Η σταθερότητα και η ειρήνη στην ευαίσθητη αυτή περιοχή της Ηπείρου διατηρήθηκε τόσα χρόνια χάριν στην ψυχραιμία και την υπομονετικότητα των Βορειοηπειρωτών ακολουθώντας την δήθεν εθνική γραμμή της Αθήνας να μην προκαλούν προβλήματα ενώ την ίδια στιγμή η αλβανική πλευρά εκμεταλλευόταν την σιωπή της Αθήνας και την ανοχή της ηγεσίας τωνΒορειοηπειρωτών για να υλοποιήσει τα σχέδια εξοντώσεως του Ελληνισμού της περιοχής.

Μετά την δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα η Αλβανία έδειξε της πραγματικές της προθέσεις. Απειλές και απαγόρευση εισόδου Βορειοηπειρωτώνστη χώρα, συλλήψεις άνευ λόγου και αιτίας, ανακρίσεις, συνθέτουν την νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην περιοχή. Η απάντηση της επίσημης ελληνικής κυβέρνησης είναι και πάλι η σιωπή επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά όχι μόνο την πλήρη εγκατάλειψη του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού αλλά και την συναίνεση τους στο «έγκλημα» δια της σιωπής!

Η θυσία του Εθνομάρτυρα Κατσίφα θύμισε σε όλους μας την ιστορική μας διαδρομή και τους αγώνες των Βορειοηπειρωτών να κρατήσουν ζωντανή την ελληνικότητα της περιοχής.Αντιστάθηκαν ακόμα και στης αποφάσεις των Μεγάλων Δυνάμεων αλλά και τις αντιρρήσεις της τότε ελληνικής κυβερνήσεως και έγραψαν τη δική τους ιστορία το 1914 γιατί «ετούτος ο λαός δε γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του»...

* Η Αθηνάς Κρεμμύδα είναι Γ.Γ. της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου – Κ.Α.Β.Η.

ΠΗΓΗ: Himara.gr