«Η Βενεζουέλα αποτελεί ένα μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να αφήσουμε πίσω το καπιταλιστικό μοντέλο που κυριαρχεί σήμερα στην Ευρώπη.» Αυτά είχε δηλώσει στις αρχές του 2015, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας.
Μερικούς μήνες αργότερα, η Βενεζουέλα βυθίζεται στο χάος. Οι πολίτες στερούνται βασικών αγαθών, ποδοπατούνται για ένα κομμάτι κρέας, ενώ στα νοσοκομεία οι ασθενείς πεθαίνουν από την έλλειψη φαρμάκων. Η χώρα άλλαξε ζώνη ώρας για να εξοικονομήσει ενέργεια, ενώ χιλιάδες διαδηλωτών έρχονται σε σφοδρές συγκρούσεις με την αστυνομία και τον στρατό, ζητώντας το αυτονόητο: μια αξιοπρεπή ζωή.
Ευτυχώς η Ελλάδα δεν έγινε Βενεζουέλα, αφού η κυβέρνηση προσγειώθηκε –αν και δυσκολεύτηκε είναι η αλήθεια- στην πραγματικότητα. Μετά το κλείσιμο τραπεζών, την επιβολή capital control και την ψήφιση δυσβάσταχτων μέτρων, η χώρα μας συνεχίζει να πορεύεται στα ασφαλή νερά της Ευρωπαικής Ένωσης, εξαιτίας των θυσιών που έχουν υπομείνει οι πολίτες της.
Είναι σίγουρο, ότι αν ο Πρωθυπουργός μπορούσε να γυρίσει το χρόνο πίσω, δεν θα είχε κάνει ποτέ την παραπάνω δήλωση. Ξεπερνώντας λοιπόν τις αυταπάτες του, αφήνει πίσω του τις αριστερές κορώνες που τον έφεραν στην εξουσία, προετοιμάζοντας την επόμενη μέρα του κόμματος που ηγείται.
Πλέον από «σκληροπυρηνικός αριστερός» μεταμορφώθηκε σε έναν πιο «ήπιο σοσιαλιστή», με σαφείς αναφορές στο μετριοπαθές κέντρο. Τα κυβερνητικά χαρακτηριστικά μιας τέτοιας ιδεολογικής μεταστροφής, δεν είναι αμελητέα.
Το πρώτο βήμα για τον Πρωθυπουργό, έγινε με την παρουσία του στην Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και το γενικότερο φλέρτ του ΣΥΡΙΖΑ με την ομάδα των Σοσιαλιστών.
Το δεύτερο με την υποστολή της σημαίας για την απλή αναλογική και το τρίτο με τη δέσμευσή του για έξοδο της χώρας στις αγορές στο τέλος του 2017.Είναι οι ίδιες αγορές που θα "χτυπούσαμε τα νταούλια" και θα χόρευαν.
Τα "go back κ. Μέρκελ", "Ολαντρέου","δημιουργική ασάφεια" έγιναν το mea culpa του Αλέξη. Για να θυμηθούμε και τον Ανδρέα Παπανδρέου,τη μνήμη του οποίου θα τιμήσει στη Βουλή ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, "εγκαινιάζοντας" και επίσημα τη μετάβασή του στον Σοσιαλισμό.