Μετράει αντίστροφα ο χρόνος για την τελετή επίσημης παραλαβής του πρώτου ελληνικού Rafale.
Στην αεροπορική βάση Merignac στο Bordeaux βρίσκεται ήδη κλιμάκιο της Πολεμικής Αεροπορίας προκειμένου να επιθεωρήσει εξονυχιστικά το αεροσκάφος και να βεβαιωθεί πως όλα είναι όπως πρέπει, μια διαδικασία που ακολουθείται με όλα τα αεροσκάφη που αποκτά η ΠΑ.
Αύριο στην ίδια βάση θα διεξαχθεί και η επίσημη τελετή παραλαβής του πρώτου ελληνικού Rafale. Στην τελετή θα δώσουν το «παρών» ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή την ιστορική στιγμή και ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης.
Το διθέσιο αεροσκάφος, που θα εγγραφεί στο μητρώο της 332Μ «Γεράκι», η οποία επιχειρεί τώρα με τα Mirage 2000, θα πραγματοποιήσει αύριο ενώπιον της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας την πρώτη του επίσημη πτήση με δύο έλληνες πιλότους να βρίσκονται στα χειριστήρια και βαμμένο στα ελληνικά χρώματα.
Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν επίσης και οι υπόλοιποι έλληνες πιλότοι που έχουν μεταβεί στην Γαλλία για να εκπαιδευτούν πάνω στα νέα αεροσκάφη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσημη τελετή παραλαβής γίνεται στην Γαλλία και όχι στην Ελλάδα προκειμένου να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος από την εκπαίδευση των ελλήνων πιλότων, που θα συνεχιστεί μέχρι σχεδόν το τέλος του έτους όταν και τα πρώτα ελληνικά Rafale θα προσγειωθούν όλα μαζί στη νέα τους «φωλιά» στην Τανάγρα.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών για τα 18 Rafale (12 μεταχειρισμένα και 6 καινούργια) το χρονοδιάγραμμα προβλέπει να έχουν παραληφθεί τα πρώτα έξι, μέσα στο 2022 αναμένεται να παραληφθούν ακόμα έξι και έως τις αρχές του 2023 θα έχουν παραληφθεί και τα υπόλοιπα έξι.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλας Παναγιωτόπουλος, αναμένεται μετά το τέλος της τελετής να μεταβεί στο Παρίσι για να συναντήσει την γαλλίδα ομόλογο του, Φλοράνς Παρλί. Βασικό θέμα συζήτησης των δύο πλευρών θα είναι το πρόγραμμα απόκτησης νέων φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο η Γαλλία θέλει διακαώς να κερδίσει με τις φρεγάτες belharra.
Η συνάντηση τους δεν αποκλείεται να φέρει εξελίξεις στο «καυτό» ζήτημα των φρεγατών καθώς οι δύο υπουργοί έχουν εξαιρετική σχέση και πολλές φορές κατά τον τελευταίο χρόνο συνεργάστηκαν άψογα προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην συμφωνία για τα Rafale.