Παναγιωτόπουλος: Οι δύο άξονες για την άμυνα της χώρας - Αμυντική Διπλωματία και την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων

 
Παναγιωτόπουλος: Οι δύο άξονες για την άμυνα της χώρας - Αμυντική Διπλωματία και την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων

Ενημερώθηκε: 16/09/20 - 22:37

Τους δύο άξονες πάνω στους οποίους βασίζεται η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που προκαλούνται από την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, σήμερα στο συνέδριο του Economist, με θέμα: «Προκλήσεις ασφαλείας – Μείωση των εντάσεων: Μεταναστευτικές ροές, επιδημίες, γεωπολιτική αβεβαιότητα: Πώς επηρεάζουν την ασφάλεια;».

Συγκεκριμένα ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι ο πρώτος άξονας βασίζεται στην εντατικοποίηση της διπλωματικής προσπάθειας με την Αμυντική διπλωματία, δηλαδή την ενεργοποίηση των σχέσεων με τους Συμμάχους, περισσότερο σε αμυντικό επίπεδο, να λαμβάνει ακόμα σημαντικότερο ρόλο.

Ο άλλος άξονας είναι η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με την ελληνική κυβέρνηση να προσπαθεί, όπως τόνισε ο ΥΕΘΑ, μέσα από στοχευμένες και έξυπνες κινήσεις να ενισχύσει την αποτρεπτική ισχύ των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Ναι στη διπλωματία, αλλά ναι και στην παράλληλη προσπάθεια να γινόμαστε στρατιωτικά δυνατότεροι. Πρακτικά αυτοί είναι οι δύο άξονες με τους οποίους ανταποκρινόμαστε σε όλες τις προκλήσεις ασφαλείας στην περιοχή μας και ευρύτερα»είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Ο Έλληνας υπουργός σημείωσε ότι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι έκρυθμη με την Τουρκία να διαδραματίζει αρνητικό ρόλο αφού «… όπου υπάρχει εστία έντασης, η Τουρκία είναι κάπου κοντά, στη Συρία, την Λιβύη, την Ανατολική Μεσόγειο, ανοικτά της Κύπρου.»

Τουρκία και μεταναστευτικές ροές

Παράλληλα ο κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε για την προσπάθεια που κάνει η Τουρκία να εκμεταλλευτεί τις μεταναστευτικές ροές, επιδιώκοντας να προωθήσει τα γεωπολιτικά της συμφέροντα, «εργαλειοποιώντας» και χρησιμοποιώντας τους πρόσφυγες και μετανάστες ως μοχλό πίεσης απέναντι στην Ε.Ε. για την αποκόμιση κυρίως οικονομικού κέρδους, αλλά και ως μοχλό αποσταθεροποίησης της Ελλάδας.

Για την πανδημία του κορονοϊού  

Σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι η διεθνής κοινότητα αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τις προβλέψεις της σχετικά με το τι συνιστά πλέον απειλή σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο εξαιτίας της πανδημίας, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση για τον τρόπο που την αντιμετώπισαν οι Ένοπλες Δυνάμεις και για την συνεισφορά τους Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Οι επενδύσεις στην Άμυνα

Αναφερόμενος στις επενδύσεις στον τομέα της Άμυνας με την ενίσχυση του πολεμικού ναυτικού και της αεροπορίας, ο Ν. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι υπάρχουν «δύο πτυχές». «Αφενός η πτυχή της απόκτησης οπλικών συστημάτων και η συνεχής προσπάθεια βελτίωσης των υπαρχουσών υποδομών. Αφ’ ετέρου, είναι η ανασυγκρότηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας».

Για τα εξοπλιστικά προγράμματα

Σχετικά με την πρώτη ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός δεν είναι μια επιπόλαια δαπάνη 10 δισεκατομμυρίων αλλά «… μια σειρά υπολογισμένων με ακρίβεια, προτεραιοποιημένων και έξυπνων κινήσεων που απευθύνονται στις ανάγκες μας κατά το μείζον».

Για την ανασυγκρότηση της Αμυντικής Βιομηχανίας ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε πως η Ελλάδα οφείλει να υποστηρίζεται από μια ισχυρή, παραγωγική και διεθνώς ανταγωνιστική αμυντική βιομηχανία. Αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει γίνει με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, ενώ τόνισε ότι η υπόθεση της ΕΛΒΟ βρίσκεται στο τελικό στάδιο της και σύντομα θα υπάρχουν αποτελέσματα. Ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) σημειώνοντας ότι έχει να προσφέρει πάρα πολλά στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία, και μπορεί να καταστεί διεθνής κόμβος αεροναυπηγικών εργασιών για την ευρύτερη περιοχή.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ