Η σημερινή σε δεύτερο γύρο εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη, πρώην υπουργού Εξωτερικών, ως του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, φαίνεται πως θα σηματοδοτήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα και άλλες –νέες– εξελίξεις και στο θέμα της ηγεσίας του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) της Κύπρου, καθώς θα πρέπει να προχωρήσει στην επιλογή του νέου Αρχηγού της.
Μια επιλογή που παραδοσιακά γίνεται σε στενή συνεργασία με την Ελληνική κυβέρνηση, αλλά πάντα η τελική απόφαση είναι αυτή της Κυπριακής κυβέρνησης. Έτσι θα γίνει ασφαλώς και τώρα αλλά όλα τα τεθούν υπό το πρίσμα του «νέου». Νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, νέος Υπουργός Άμυνας και νέα γενικά κυβέρνηση, καθώς και νέος Αρχηγός ΓΕΕΦ δεν είναι κάτι που συμβαίνει συχνά, για να μην πούμε εξαιρετικά σπάνια.
Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι η θητεία του (εκάστοτε) Α/ΓΕΕΦ είναι «κλειστή» διετής, που μπορεί να παραταθεί κατά ένα τρίτο συνολικά έτος, και πέραν τούτου υπάρχει νέος Αρχηγός υποχρεωτικά. Ως τώρα, τουλάχιστον όλα τα τελευταία χρόνια, έτσι γίνεται.
Από το 2020, Α/ΓΕΕΦ είναι ο σημερινός Αρχηγός Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, πυροβολητής, Τάξης 1983 της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, αρχηγός των Πυροβολητών της Τάξης του και συμμαθητής του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου. Η τριετής απόλυτα επιτυχής θητεία στη θέση του Αρχηγού του Στρατηγού Ζερβάκη ολοκληρώνεται την άνοιξη.
Στην απολύτως θετική θητεία του ως Α/ΓΕΕΦ θα πρέπει να σημειωθούν η άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο, η αναδιοργάνωση του ΓΕΕΦ προσαρμοσμένη στις επιχειρησιακές απαιτήσεις της εποχής μας, το «άνοιγμα» των Κυπριακών Ενόπλων Δυνάμεων και η συμμετοχή της σε καθημερινή σχεδόν βάση με όλες τις ξένες δυνάμεις που διέρχονταν από τις θάλασσες της Κύπρου και την Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), ενδεικτικά αναφέροντας την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Βρετανία, το Ισραήλ κλπ, την για πρώτη φορά διενέργεια ισραηλινής ασκήσεως στο…κυπριακό έδαφος, συνεκπαιδεύσεις δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων επίσης στην Κύπρο, πλήρη συμμετοχή σε όλες τις στρατιωτικές δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας η Κύπρος είναι ενεργό μέλος, με προεξάρχουσα τη συμμετοχή της στη ναυτική επιχείρηση “IRINI” της ΕΕ στην κεντρική Μεσόγειο κλπ.
Η συνήθης διαδικασία επιλογής του κάθε νέου Αρχηγού ΓΕΕΦ ξεκινά από την Ελλάδα, όπου «προτείνονται» προς την Κυπριακή κυβέρνηση κάποιος ή περισσότεροι αντιστράτηγοι εν αποστρατεία που έχουν διοικήσει και κάποιους Μείζονες Σχηματισμούς (Σώματα Στρατού, 1η Στρατιά κλπ), από τους οποίους την τελική επιλογή την έχει φυσικά η κυβέρνηση της Κύπρου, η κυβέρνηση του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Δύο είναι οι βασικές υποψηφιότητες και άλλη μία είναι το «αουτσάϊντερ» της τελικής επιλογής!
Πρόκειται για τους Αντιστράτηγους ε.α. Νικόλαος Φλάρη και Γεώργιο Τσιτσικώστα, αμφότεροι προερχόμενοι από το Όπλο του Πεζικού, αλεξιπτωτιστές και υποβρύχιοι καταστροφείς, συμμαθητές, της Τάξης 1986 της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, οι οποίοι αμφότεροι αποστρατεύτηκαν πριν από λίγες βδομάδες, στο πλαίσιο της «καραμπόλας» που δημιουργήθηκε στο Στρατό Ξηράς από την υποσχρεωτική αποστρατεία του επί τριετία Αρχηγού ΓΕΣ Στρατηγού ε.α. Χαράλαμπου Λαλούση και η επιλογή από το ΚΥΣΕΑ στη θέση αυτή του συμμαθητή τους αλλά νεότερου στην ιεραρχία Αντιστράτηγου Άγγελου Χουδελούδη, που οδήγησε αυτόματα στην αποστρατεία τους, μαζί με τον επίσης συμμαθητή τους (και επίσης αλεξιπτωτιστή και «βατραχάνθρωπο) Αντιστράτηγο Δεμέστιχα, ο οποίος όμως την επομένη της αποστρατείας του επανήλθε στην ενέργεια εξ εφέδρων και παρέμεινε στη θέση του ως Στρατιωτικός Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ στις Βρυξέλλες. Επομένως ο Στρατηγός Δεμέστιχας «δεν παίζει» για Α/ΓΕΕΦ, καθώς υπηρετεί ήδη στη βελγική πρωτεύουσα.
Το «αουτσάϊντερ» που λέγαμε προηγουμένως, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι ο Αντιστράτηγος Άγγελος Ιλαρίδης, Τάξης 1985 της ΣΣΕ, ο οποίος αποστρατεύτηκε στις 8 Μαρτίου 2022, ως Γενικός Επιθεωρητής Στρατού – Διοικητής Δόγματος & Εκπαίδευσης, δηλαδή Νο.2 στην ιεραρχία του ΓΕΣ.
Όποια επιλογή και αν τελικώς προτιμηθεί από τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι εξαιρετική, δεν γεννάται θέμα. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από το τι είδους ΓΕΕΦ θέλουν στην Κύπρο για το δεύτερο τέταρτο του 21ου αιώνα!
Το γεγονός ότι ο νέος Πρόεδρος Ν.Χριστοδουλίδης έχει δηλώσει δημόσια την προεκλογική περίοδο ότι ΜΟΝΟ για τα εξοπλιστικά της Εθνικής Φρουράς πρόκειται να διαθέσει το 2% του Α.Ε.Π. της Κύπρου, είναι απολύτως ενδεικτικό του πόσο ψηλά έχει θέσει τον παράγοντα «άμυνα» στην ατζέντα του, κάτι που – μάλλον – «δείχνει» και προς τα που θα γίνει η τελική επιλογή του νέου Α/ΓΕΕΦ.
«Ιχνηλάτης»