Για «…επιτακτική ανάγκη να περάσουν σύντομα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στη νέα εποχή, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις.» έκανε λόγο – μεταξύ άλλων – ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας σε «εφ΄όλης της ύλης» συνέντευξή του που παραχώρησε στην εφημερίδα “Real Νews: και στον δημοσιογράφο Χρήστο Μαζανίτη.
Πιο συγκεκριμένα, ο ΥΕΘΑ τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Για τις πρόσφατες έκτακτες κρίσεις στις ΕΔ
«Ο εξορθολογισμός του αριθμού των ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών είναι ένα ακόμη αναγκαίο βήμα για την υλοποίηση της «Ατζέντας 2030» στις Ένοπλες Δυνάμεις. Σε συνδυασμό με απόφαση για τη συγχώνευση στρατοπέδων, σχηματισμών και μονάδων, σηματοδοτεί την υλοποίηση μιας νέας φιλοσοφίας στις Ένοπλες Δυνάμεις και την προσαρμογή στα δεδομένα της εποχής μας. Το ότι ο αριθμός των Συνταγματαρχών, πριν τις πρόσφατες κρίσεις, ήταν τριπλάσιος και πλέον του αριθμού των οργανικών θέσεων και ότι είχαμε περισσότερους ταξιάρχους από τον στρατό των ΗΠΑ, που είναι 20 φορές μεγαλύτερος, είναι δύο ενδεικτικά στοιχεία του υδροκεφαλισμού που επικρατούσε. Δεν πρόκειται απλώς για ένα αριθμητικό πρόβλημα. Πρόκειται για ένα δομικό καρκίνωμα και μια συγκεκριμένη αντίληψη που πρέπει να αλλάξει και να δώσει τη θέση της σε ένα νέο τρόπο σκέψης. Με έμφαση στην ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας, της ευελιξίας και της έγκαιρης αντίδρασης. Οι κρίσεις δεν ήταν μια συγκυριακή και αποσπασματική απόφαση. Εντάσσονται σε μια σειρά αλλαγών που βρίσκονται σε εξέλιξη, με στόχο την πλήρη αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες απειλές, συμβατικές και υβριδικές, με βάση και τα διδάγματα των σύγχρονων συγκρούσεων».
Για τα ελληνοτουρκικά
«…Η Ελλάδα ουδεμία εδαφική αξίωση έχει έναντι της γειτονικής χώρας, ούτε ενστερνίζεται ιδεολογήματα τύπου «Γαλάζιας Πατρίδας». Τα «πιο ήρεμα νερά» είναι αλήθεια ότι συμβάλλουν στη μείωση των πιθανοτήτων ενός «ατυχήματος», το οποίο θα μπορούσε να έχει δραματικές συνέπειες. Όμως, για μια πραγματική βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν αρκεί αυτό. Χρειάζεται να εγκαταλείψει η Τουρκία μια σειρά από θέσεις και πρακτικές, όπως το παντελώς ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο και το casus belli. Χρειάζεται να ενστερνισθεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Τότε μόνον μπορεί να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση στις σχέσεις μας η οποία θα μακροημερεύσει.»
Για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις της νέας διακυβερνήσεως σε σχέση με την Τουρκία
«Να διευκρινίσουμε κατ’ αρχάς ότι η Ελλάδα δεν ετεροπροσδιορίζεται στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, ανάλογα με τη σχέση των Προέδρων της με την Τουρκία. Ο κ. Τραμπ και ο κ. Ερντογάν συνυπήρξαν ως επικεφαλής των κυβερνήσεων των δύο κρατών και το διάστημα κατά το οποίο υπέγραψα, ως Υπουργός Εξωτερικών της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, την πρώτη τροποποίηση της Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας- ΗΠΑ, η οποία κατέστησε στρατηγικό τον ρόλο της Αλεξανδρούπολης. Όπως συνεργασθήκαμε αρμονικά με τις ΗΠΑ τότε, μπορούμε να συνεργασθούμε και τώρα. Το γεγονός επίσης ότι ο Πρόεδρος Τραμπ διατηρεί καλές προσωπικές σχέσεις με τον Πρόεδρο Ερντογάν, δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό. Ενδεχομένως να καθιστά ευκολότερη μια προσπάθεια να εξηγήσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στον Πρόεδρο της Τουρκίας, εφόσον το επιθυμεί, ποιο είναι το συμφέρον των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή.
Για το πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ και την επίσκεψή του στο “Fort Sill” του Πυροβολικού του Αμερικανικού Στρατού
«Η επίσκεψή μου στο Κέντρο Αριστείας Πυρών “Fort Sill” και στο Πανεπιστήμιο Συστημάτων Αντιμετώπισης Μη Επανδρωμένων Συστημάτων, ήταν μια πολύτιμη εμπειρία. Αυτό το οποίο αποκόμισα ως συμπέρασμα από την ενημέρωση που μου έγινε και την επίδειξη αντιμετώπισης σμηνών drones, είναι η επιτακτική ανάγκη να περάσουν σύντομα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στη νέα εποχή, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε, αλλά απαιτούνται επιπλέον κινήσεις, όπως η εκπαίδευση στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων εκτός Ελλάδας και η δημιουργία σχολής στη χώρα μας.
Για τις δυνατότητες του ΕΛΚΑΚ και το σύστημα ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ της ΕΑΒ
«Το ΕΛΚΑΚ προχωρά με γοργά πλέον βήματα στην υλοποίηση του εγκεκριμένου από το ΓΕΕΘΑ Ειδικού Σχεδιασμού Προγραμμάτων Έρευνας και Ανάπτυξης (ΕΣΣΠΕΑ). Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να υπογραφεί σύντομα η πρώτη σύμβαση με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) για την αναβάθμιση και την παραγωγή του συστήματος «Κένταυρος». Ένα σύστημα το οποίο έχει δοκιμαστεί επιτυχώς στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά Θάλασσα και για το οποίο επιδιώκεται η ενίσχυση των δυνατοτήτων του, όσον αφορά την αντιμετώπιση σύνθετων απειλών. Εκτός από τη δημιουργία επιπλέον συστημάτων «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ», τα οποία σε πρώτη φάση θα εξοπλίσουν Φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού, υπάρχει ενδιαφέρον για την εξαγωγή και αξιοποίηση του συστήματος από άλλες χώρες. Γεγονός που προσδίδει νέα δυναμική στην ανάπτυξη της αμυντικής τεχνολογίας και σηματοδοτεί τη μετάβαση της Ελλάδας από το στάδιο του καταναλωτή στο στάδιο του παραγωγού.»
Για το εξοπλιστικά προγράμματα του ΠΝ
«Τα αναγκαία προγράμματα για το Πολεμικό Ναυτικό, όπως αυτά στα οποία αναφέρεστε, με την υποσημείωση ότι η προμήθεια 4ης Belharra βρίσκεται σε διαπραγμάτευση, εντάσσονται στον Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ), με 12ετή χρονικό ορίζοντα (2025 - 2036), ο οποίος έχει καταρτισθεί και για τον οποίο θα ενημερώσω την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, εντός του Φεβρουαρίου. Θα υπάρξει βεβαίως προτεραιοποίηση στη σειρά υλοποίησης, με κριτήριο τις ανάγκες, αλλά και τα δημοσιονομικά περιθώρια. Εκτός από τον 12ετή ΜΠΑΕ, σχεδιάζεται επίσης ο προγραμματισμός των επόμενων 8 ετών (2037- 2044). Στόχος είναι όχι μόνο ο έγκαιρος προγραμματισμός για την αντιμετώπιση των αμυντικών αναγκών της χώρας, σε χρονικό βάθος 20ετίας, γεγονός πρωτοφανές για τη χώρα μας, αλλά και η αξιοποίηση μιας τυχόν ανταπόκρισης της Ε.Ε. στα νέα δεδομένα στον χώρο της Άμυνας. Να υπενθυμίσω ότι καλούμαστε να επιλύσουμε τον γρίφο της αντιμετώπισης των συνεπειών της ελλιπούς χρηματοδότησης των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων την προηγούμενη δεκαετία, λόγω της οικονομικής κρίσης, παράλληλα με τις νέες ανάγκες που έχουν προκύψει.»
Για την τραγωδία των Τεμπών
«Αυτό το οποίο κατ’ αρχάς οφείλουμε όλοι, ανεξαρτήτως κομματικής ένταξης, είναι να συμμερισθούμε τον πόνο των συγγενών και να σεβαστούμε τη μνήμη των θυμάτων. Δεν επιτρέπεται εκμετάλλευση. Οφείλουμε επίσης να αφουγκρασθούμε την απαίτηση της κοινωνίας να καταλογισθούν όπου πρέπει οι ευθύνες, όπως διαβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός και όπως ορίζει το Σύνταγμα.»
Για την πρόσφατη συνάντησή του με την Πρέσβη της Γαλλίας αναφορικώς με την περίπτωση πωλήσεως των πυραύλων METEOR στην Τουρκία.
«Επ’ αυτού, προς το παρόν, είπα ό,τι είχα να πω, ενημέρωσα όποιον έπρεπε να ενημερώσω και έπραξα ό,τι έπρεπε να πράξω.»