Οι υπουργοί Οικονομίας της Ιταλίας και της Ισπανίας καλούν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αποφύγουν την αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ για τους δασμούς που επέβαλε η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, παρά το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ ζητούν πιο σκληρή στάση.
«Εξακολουθούμε να ζητάμε λύση με διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Κάρλος Κέρπο, υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Επιχειρήσεων της Ισπανίας, όπως μετέδωσε το Bloomberg το Σάββατο.
Από την πλευρά του, ο Τζιανκάρλο Τζορτζέτι, υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ιταλίας, προέτρεψε τους συναδέλφους του να μην χρησιμοποιήσουν «το κουμπί του πανικού».
«Πρέπει να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε ψυχραιμία, να αξιολογήσουμε τον αντίκτυπο και να αποφύγουμε μια πολιτική αντιποίνων δασμών, η οποία θα ήταν απλώς επιζήμια για όλους, και ειδικά για εμάς», δήλωσε ο Τζορτζέτι σε συνέδριο στο Τσερνόμπιο, δίπλα στη λίμνη Κόμο.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι οι αμερικανικοί δασμοί ήταν «λάθος», αλλά ότι η Ρώμη θα κάνει τα πάντα για να εργαστεί για μια συμφωνία με την Ουάσινγκτον με στόχο την αποτροπή ενός εμπορικού πολέμου που θα αποδυνάμωνε τη Δύση υπέρ άλλων παγκόσμιων παικτών.
Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία και η Γερμανία, θέλουν να απαντήσουν πιο «επιθετικά» στους δασμούς του Τραμπ.
«Είμαστε σε ισχυρή θέση. Μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με πολλές χώρες, με πολλές περιοχές του κόσμου και να αυξήσουμε ανάλογα την πίεση στους Αμερικανούς», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ στις 3 Απριλίου.
Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, θέλει οι επιχειρήσεις της ΕΕ να σταματήσουν να επενδύουν στην Αμερική ως απάντηση στους δασμούς του Τραμπ. «Είναι σημαντικό οι μελλοντικές επενδύσεις, οι επενδύσεις που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, να ανασταλούν για κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», δήλωσε ο Μακρόν στις 3 Απριλίου.
Επιπλέον, Ο Κιρ Στάρμερ και ο Εμανουέλ Μακρόν μοιράστηκαν τις ανησυχίες τους σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις που προκαλεί η επιβολή δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού.
«Συμφώνησαν ότι ένας εμπορικός πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, αλλά τίποτα δεν πρέπει να είναι εκτός τραπέζης», ανέφερε η ανακοίνωση η Ντάουνινγκ Στριτ.
«Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος μοιράστηκαν επίσης τις ανησυχίες τους σχετικά με τον παγκόσμιο οικονομικό αντίκτυπο καθώς και τον αντίκτυπο στην ασφάλεια, ιδίως στην Νοτιοανατολική Ασία».