Αγώνα δρόμου για να ολοκληρωθούν τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα ώστε να ενισχυθούν άμεσα οι Ένοπλες Δυνάμεις

 
Αγώνα δρόμου για να ολοκληρωθούν τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα ώστε να ενισχυθούν άμεσα οι Ένοπλες Δυνάμεις

Ενημερώθηκε: 21/12/20 - 13:17

Αγώνα δρόμου δίνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ώστε να τρέξουν όσο πιο γρήγορα γίνεται τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα και να ενισχυθούν άμεσα οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, θα ενημερώσει σήμερα το απόγευμα στην Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής για τρία πολύ σημαντικά υποπρογράμμαουν το «πράσινο φως» από την επιτροπή και στην συνέχεια θα πρέπει να περάσουν από το ΚΥΣΕΑ, ώστε να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση τους.

Διεθνής πόλος έλξης η Καλαμάτα

Το Διεθνές κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα είναι ένα πρόγραμμα που συζητείται εδώ και χρόνια και φαίνεται ότι έρχεται η στιγμή να γίνει πραγματικότητα.

Όπως όλα δείχνουν το έργο θα το αναλάβει η ισραηλινή εταιρεία Elbit – IAI με κόστος γύρω στα 1.4 δισεκατομμύρια ευρώ για 20 χρόνια, δηλαδή ετήσιο κόστος στα 65 εκατομμύρια ευρώ. Υποψήφια για το πρόγραμμα ήταν και η καναδική εταιρεία CAE με παραπλήσια προσφορά, αλλά η πλάστιγγα έγειρε υπέρ της ισραηλινής εταιρείας λόγω των πολύ καλών σχέσεων που έχουν οι Πολεμικές Αεροπορίες των δύο χωρών, αλλά και λόγω της στρατηγικής συνεργασίας που «χτίζουν» Ελλάδα και Ισραήλ.

Στο ΥΠΕΘΑ εκτιμούν ότι το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων στην Καλαμάτα μπορεί να λειτουργήσει και ως πόλος έλξης για την εκπαίδευση στην Ελλάδα πιλότων μαχητικών αεροσκαφών από διάφορες χώρες της ευρύτερης περιοχής, όπως από την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενδεχομένως από τη Σαουδική Αραβία, αλλά και από χώρες του ΝΑΤΟ όπως η Ιταλία. Για την εκπαίδευση των πιλότων θα χρησιμοποιηθούν τα αεροσκάφη ιταλικής κατασκευής Μ-346.

Τα οφέλη για την Πολεμική Αεροπορία, όπως αναφέρονται στη σχετική εισήγηση, αναμένεται να είναι άμεσα. Συγκεκριμένα:

-Αναβαθμίζεται το σύστημα εκπαίδευσης στα ελικοφόρα αεροσκάφη.

-Πρόκειται να έρθουν στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη.

-Δημιουργείται νέο σύστημα επίγειας εκπαίδευσης (προσομοιωτές πτήσης) και,

-θα εκπαιδεύονται πιλότοι πάνω στα νέα τζετ.

Νέα τεθωρακισμένα για τον Ελληνικό Στρατό

Το δεύτερο υποπρόγραμμα για το οποίο καλείται να γνωμοδοτήσει η Επιτροπή εξοπλιστικών είναι η απόκτηση των μεταχειρισμένων τεθωρακισμένων οχημάτων ασφαλείας M1117 από τις ΗΠΑ. Συνολικά το ΓΕΣ αναμένεται να αποκτήσει περίπου 900 Guardian, αλλά χωρίς τον οπλισμό τους. Στον Στρατό Ξηράς θεωρούν ότι τα M1117 λόγω της ταχύτητας τους και της ευελιξίας θα έχουν μεγάλη επιχειρησιακή αξία ιδιαίτερα στον Έβρο και στα νησιά όπου μπορούν να πραγματοποιούν αποστολές επιτήρησης και αναγνώρισης.

Τα πρώτα M1117, που έχουν το παρατσούκλι Guardian, θα μπορούσαν να είχαν έρθει ήδη στην χώρα μας αφού το ΓΕΣ έχει ήδη συγκροτήσει επιτροπή που θα κάνει αυτοψία στα οχήματα για να διαλέξει αυτά που είναι στην καλύτερη κατάσταση, αλλά οι περιορισμοί που υπάρχουν λόγω του κορονοϊού έχουν δημιουργήσει καθυστερήσεις. Συγκεκριμένα το ΓΕΣ είχε προγραμματίσει τον Οκτώβριο να στείλει τεχνικό κλιμάκιο στην αμερικανική βάση στο Βισμπάντεν της Γερμανίας, όπου υπάρχουν αρκετά Μ117 σταθμευμένα, για να επιθεωρήσει την κατάσταση τους και να επιλέξει τα 80 καλύτερα, αλλά η πανδημία άλλαξε το σχεδιασμό.

Λύνεται το πρόβλημα των μεταγωγικών

Το τρίτο υποπρόγραμμα που θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή είναι αυτό της τεχνικής υποστήριξης των μεταγωγικών αεροσκαφών C-27J Spartan. Το μεγάλο πρόβλημα στις διαθεσιμότητες των μεταγωγικών αεροπλάνων, τόσο των C-130 όσο και των C-27J, είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ και γίνονται προσπάθειες για την λύση του. Μετά από τους συνεχόμενους άκαρπους διεθνείς διαγωνισμούς για την τεχνική υποστήριξη των C-27J o κ. Παναγιωτόπουλος αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα στη αρμόδια Επιτροπή πρόταση για απευθείας ανάθεση στην κατασκευάστρια εταιρία.

Αγώνα δρόμου για να ολοκληρωθούν τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα ώστε να ενισχυθούν άμεσα οι Ένοπλες Δυνάμεις