Κορωνοϊός: Στην Ελλάδα το (πρωτεϊνικό) εμβόλιο Novavax

 
Κορωνοϊός: Στην Ελλάδα το (πρωτεϊνικό) εμβόλιο Novavax

Ενημερώθηκε: 02/02/22 - 10:31

Στις αρχές Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει στη χώρα μας η χορήγηση του πρωτεϊνικού εμβολίου της Novavax έναντι του SARS-CoV-2. Οπως ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η Ελλάδα αναμένεται να παραλάβει τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο 474.000 δόσεις του εμβολίου της αμερικανικής εταιρίας. Οι πρώτες 168.000 δόσεις πρόκειται να φτάσουν στη χώρα μας στις 21 Φεβρουαρίου.

Το εμβόλιο της Novavax θα ενταχθεί στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας από τις αρχές Μαρτίου και θα χορηγείται σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις και δεν έχει παρασκευαστεί με βάση την τεχνολογία mRNA αλλά στηρίζεται στην τεχνολογία με την οποία παρασκευάζονται πιο κλασικά εμβόλια όπως της γρίπης ή του τετάνου, γεγονός που ενδεχομένως πείσει κάποιους σκεπτικιστές να κάνουν το εμβόλιο.

Η πρώτη χώρα της οποίας οι υγειονομικές αρχές είχαν εγκρίνει τον εμβολιασμό με Novavax ήταν η Ινδονησία. Με την έγκριση από τον ΕΜΑ, η Γαλλία έκανε γνωστό πως θα παραλάβει τις πρώτες δόσεις την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, οι πρώτες παραδόσεις (από τη Novavax) αναμένονται την εβδομάδα της 21ης Φεβρουαρίου», είχε ανακοινώσει στις 18 Ιανουαρίου το γαλλικό υπουργείο Υγείας.

Στις 28 του προηγούμενου μήνα, το Ισραήλ υπέγραψε συμφωνία για να αγοράσει 5.000.000 δόσεις του εμβολίου της Novavax. Τα παρασκευάσματα αναμένεται να πάνε στη χώρα τους ερχόμενους μήνες, εν αναμονή έγκρισης από τις ρυθμιστικές αρχές. Οι οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας, η οποία περιλαμβάνει την επιλογή για επιπλέον 5 εκατ. δόσεις, δεν αποκαλύφθηκαν.

H Novavax έχει υποβάλει αίτημα έγκρισης για έκτακτη χορήγηση του εμβολίου της για την Covid-19 σε αρκετές ακόμη χώρες, περιλαμβανομένης της Βρετανίας, του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας.

Το πέμπτο εμβόλιο στην ΕΕ

Οι ειδικοί του EMA έχουν ελέγξει ήδη από τον Νοέμβριο όλες τις μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις και τους κινδύνους από το νέο εμβόλιο. Είναι το πέμπτο εμβόλιο που έχει εγκριθεί από την ΕΕ.

Τα πρωτεϊνικά εμβόλια όπως το Novavax μπορούν να προσφέρουν πολλά στην παγκόσμια εκστρατεία εμβολιασμού. Και αυτό επειδή λειτουργούν διαφορετικά από τα εμβόλια που διατίθενται προς το παρόν στην ΕΕ και τα οποία βασίζονται είτε στην τεχνολογία mRNA, όπως των BioNTech/Pfizer και Moderna, ή στην τεχνολογία ιικού φορέα, όπως των AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Εάν τα μη εμβολιασμένα άτομα δεν είναι βασικά κατά των εμβολιασμών, θα μπορούσαν σύντομα να εμβολιαστούν με εμβόλια πρωτεΐνης όπως το Novavax, επειδή τέτοια εμβόλια πρωτεΐνης χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες για την προστασία από την πολιομυελίτιδα, τον τέτανο, την ηπατίτιδα Β ή τη γρίπη. Προσφέρουν επίσης πολύ καλή προστασία έναντι του κορωνοϊού, αλλά προκαλούν ακόμη λιγότερες παρενέργειες από τα εμβόλια που είναι ήδη εγκεκριμένα.

Μεγάλος ο ανταγωνισμός

Ακόμη, τα εμβόλια αυτά είναι σημαντικά επειδή οι πλούσιες χώρες είναι τόσο απασχολημένες με τους ενισχυτικούς εμβολιασμούς και το κλείσιμο των κενών εμβολιασμού, ώστε πολύ συχνά ξεχνούν ότι στις φτωχές χώρες πολλοί λίγοι άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί.

Τα εμβόλια με βάση τις πρωτεΐνες θα μπορούσαν επίσης να συμβάλουν σημαντικά επειδή είναι σχετικά φθηνά στην παραγωγή τους και μπορούν να μεταφερθούν και να αποθηκευτούν στους 2 έως 8 ° C πολύ πιο εύκολα από τα εμβόλια mRNA που πρέπει να καταψύχονται. Επιπλέον θα μπορούσαν να παραχθούν στις χώρες του Νότου και όλα αυτά θα ήταν πολύ χρήσιμα σε εκστρατείες εμβολιασμού για να πεισθεί ο κόσμος.

Πρώτα στις φτωχές χώρες

Τα εμβόλια με βάση τις πρωτεΐνες δεν είναι μόνο φθηνότερα και ευκολότερα στη μεταφορά, αλλά είναι και αποτελεσματικά. Με αποτελεσματικότητα 90,4 %, το εμβόλιο της Novavax είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο με τα εμβόλια mRNA της BioNTech / Pfizer και της Moderna, σύμφωνα με την εταιρεία. Ωστόσο, σε μια βρετανική μελέτη στην οποία η παραλλαγή Άλφα κυκλοφορούσε ήδη, η Novavax έφτασε σε αποτελεσματικότητα 83%. Σε μια ταυτόχρονη μελέτη στη Νότια Αφρική, η αποτελεσματικότητα στην παραλλαγή Βήτα ήταν μόνο περίπου 50% και στην Όμικρον τα αποτελέσματα θα ήταν ακόμα χειρότερα. Για το λόγο αυτό το νέο εμβόλιο θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα όπως λέει ο Κάρστεν Βατσλ, Γενικός Γραμματέας της Γερμανικής Εταιρείας Ανοσολογίας.

Το εμβόλιο της Novavax είναι τέλος ένα συνδυαστικό εμβόλιο που λέγεται ότι προστατεύει από τον κορωνοϊό και την εποχική γρίπη ταυτόχρονα.