Τα οφέλη του ζεστού μπάνιου πριν τον ύπνο

 
Τα οφέλη του ζεστού μπάνιου πριν τον ύπνο

Ενημερώθηκε: 27/07/19 - 18:45

Ο απαιτητικός τρόπος ζωής, τα εργασιακά ωράρια και οι ευθύνες του σπιτιού όμως, οδηγούν τους περισσότερους ανθρώπους σε ανεπαρκή ύπνο.

Οι διαταραχές του ύπνου έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα.

Η ποιότητα του νυχτερινού ύπνου επηρεάζει τον τρόπο που λειτουργεί το σώμα κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και το πώς αντιδρά στις ασθένειες.

Εν τούτοις υπάρχει ένας απλός τρόπος για να αποφύγετε τα προβλήματα ύπνου.

Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Sleep Medicine Reviews, υποδεικνύει ότι το μπάνιο με νερό σε θερμοκρασία 40-43 βαθμούς Κελσίου μπορεί να διευκολύνει τον ύπνο. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ώστιν, επισημαίνουν ότι πρέπει να κάνετε ζεστό μπάνιο 1-2 ώρες πριν πάτε για ύπνο.

Τα ευρήματα προέκυψαν από ανασκόπηση 5.322 μελετών που εστίασαν στην παθητική θέρμανση του σώματος μέσω του νερού.

«Όταν εξετάσαμε όλες τις γνωστές μελέτες, παρατηρήσαμε σημαντικές διαφορές στις προσεγγίσεις και τα ευρήματα» δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Shahab Haghayegh, από το Τμήμα Βιοϊατρικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου.

«Ο μόνος τρόπος να προσδιοριστεί με ακρίβεια αν μπορεί πραγματικά να βελτιωθεί ο ύπνος, ήταν να συνδυάσουμε όλα τα ευρήματα του παρελθόντος και να τα δούμε με νέα ματιά» πρόσθεσε.

Η μελέτη υποστηρίζει προηγούμενες έρευνες για τη σύνδεση της θέρμανσης του σώματος με νερό και του ύπνου. Το βιολογικό ρολόι, γνωστό και ως κιρκάδιος ρυθμός, παίζει ρόλο στον τρόπο που η θερμοκρασία του σώματος βοηθάει τον ύπνο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατάλληλη ώρα μπάνιου υποστηρίζει τη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος. Το ζεστό μπάνιο ή ντους αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος από τον κορμό προς τα χέρια και τα πόδια, απομακρύνοντας τη θερμότητα και μειώνοντας τη γενική θερμοκρασία.

Διαπιστώθηκε ότι το μπάνιο μία ή δύο ώρες πριν τον ύπνο, υποστήριζε τη φυσική κιρκάδια διαδικασία για βελτίωνε την ποιότητα του ύπνου.

Οι ερευνητές εργάζονται τώρα στην ανάπτυξη ενός συστήματος που θα διαχειρίζεται τη θερμοκρασία του σώματος στη διάρκεια του ύπνου.

Onmed 

Πηγή: