Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»

 
sss

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo

Ενημερώθηκε: 21/11/24 - 17:57

Για διπλωματικές ακροβασίες και ασυνέπεια στην εξωτερική πολιτική που αφορά Ελλάδα, Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο κατηγόρησε τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, η αντιπολίτευση σήμερα στη βουλή, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προϋπολογισμού του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο τομεάρχης εξωτερικών υποθέσεων του CHP, Ναμίκ Ταν, κατηγόρησε τον Χακάν Φιντάν  για έλλειψη θεσμικής συνοχής και αλλοπρόσαλλες προσεγγίσεις στην εξωτερική πολιτική, γεγονός που έχει οδηγήσει στην υπονόμευση της αξιοπιστίας της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή και έχει ανοίξει ξανά τα περιθώρια για περαιτέρω απομόνωση.

Μια «άνοιξη» χωρίς σχέδιο στο Αιγαίο

Ο Ναμίκ Ταν επικρότησε την πρόσφατη βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς την ως θετική κίνηση προς την ειρήνη. Ωστόσο, διερωτήθηκε, γιατί έπρεπε η κυβέρνηση να υιοθετήσει τόσο επιθετικές ρητορικές για να κάνει έπειτα μία τόσο μεγάλη κυβίστηση, χάνοντας έτσι τη σοβαρότητά της.

«Παρατηρούμε αυξανόμενη δραστηριότητα στους φακέλους της Κύπρου και της Ελλάδας. Σήμερα, όμως, ούτε ο υπουργός Εξωτερικών ούτε ο πρόεδρος μιλούν για Γαλάζια Πατρίδα. Διότι υπάρχει μια άνοιξη στο Αιγαίο με την Ελλάδα. Είναι αυτό κακό; Είναι κακό; Καθόλου. Ένα έθνος του οποίου ο ιδρυτής του κράτους κληροδότησε σε όλο τον κόσμο το μήνυμα «Ειρήνη στην πατρίδα, ειρήνη στον κόσμο» δεν έχει στόχο να τσακωθεί με τους γείτονές του, αλλά να αποτελέσει πρότυπο ειρήνης στην περιοχή του και στον κόσμο. Ως μέλη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, η μεγαλύτερη επιθυμία μας είναι να ζούμε ειρηνικά με όλους τους γείτονές μας, όχι μόνο με την Ελλάδα. Ποιος όμως πλήρωσε για τον χρόνο και τους πόρους που δαπανήθηκαν και το κύρος που χάθηκε; Άξιζε η πέτρα που πετάχτηκε στο πουλί που φοβήθηκε;» αναρωτήθηκε ο Ναμίκ Ταν.

Η «Γαλάζια Πατρίδα» έφερε απομόνωση

Ο τομεάρχης του CHP κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση ότι η απουσία στρατηγικής συνέχειας μετέτρεψε το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», το οποίο τώρα ξεχάστηκε, σε αιτία να συνασπιστούν όλες οι χώρες της περιοχής εναντίον της Τουρκίας.

«Έχετε πάντα δίκιο σε κάθε θέμα μόνο εσείς; Ένα καλό παράδειγμα των ασυνεπών προσεγγίσεων, που υιοθετήθηκαν, ήταν η ενοποίηση του Ισραήλ και της Αιγύπτου με την Ελλάδα ως ένα ενιαίο μέτωπο εναντίον μας στο θέμα της Γαλάζιας Πατρίδας. Το είδαμε επίσης να γίνεται το ίδιο και στην Αλεξανδρούπολη. Αυτά τα λάθη είναι αναπόφευκτα, αν βλέπεις τα διακρατικά ζητήματα όχι ως σύνολο μέσα σε ένα σύστημα, αλλά ως φακέλους που αυθαίρετα βγάζεις από τα ράφια και ανοίγεις στο γραφείο σου», δήλωσε Ναμίκ Ταν, κουνώντας το δάχτυλο στην κυβέρνηση και νουθετώντας την ότι η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται ‘τυχοδιωκτικά’.

Αιγαίο: Πολιτική χωρίς πυξίδα

Η τουρκική εξωτερική πολιτική στο Αιγαίο μοιάζει με ένα σκάφος που πλέει χωρίς πυξίδα, σύμφωνα με τον τομεάρχη εξωτερικών υποθέσεων του CHP, που καταλογίζει στην κυβέρνηση Ερντογάν έλλειψη στρατηγικής συνοχής και ανακολουθία στις θέσεις της. Με επίκεντρο τις επικρίσεις για το πώς χρησιμοποιείται το Διεθνές Δίκαιο στις διαπραγματεύσεις για το Αιγαίο, ο Ταν κάνει λόγο για «μεθοδικά αντιφατική» πολιτική που βασίζεται σε επιχειρήματα βασισμένα σε νομικές αρχές που η ίδια δεν αποδέχεται.

«Στο Αιγαίο, η παραδοσιακή μας θέση ήταν να καθίσουμε όλοι μαζί στο τραπέζι και να καταλήξουμε σε μια πολιτική λύση, αφού το Διεθνές Δίκαιο, δηλαδή η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, στην οποία δεν είμαστε συμβαλλόμενο μέρος, δεν μπορεί να εφαρμοστεί λόγω της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας της περιοχής αυτής. Είναι άλλη μια αντίφαση το ότι προβάλλονται επιχειρήματα (εκ μέρους Τουρκίας) με βάση το Διεθνές Δίκαιο, όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη προωθεί λύσεις που βασίζονται σε αυτό. Γενικότερα, η αναζήτηση λύσης σε Κύπρο και Ελλάδα είναι μεθοδικά αντιφατική», δήλωσε ο Ταν, αφήνοντας αιχμές για την αδυναμία της Τουρκίας να προσαρμοστεί σε μια ενιαία και διαφανή διαπραγματευτική στρατηγική.

Κυπριακό: Δεν πείθουμε με τα «Δύο Κράτη»

Ο Ταν επικεντρώθηκε επίσης στην πολιτική της Άγκυρας στο Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι  προτάσσει μία λύση δύο κρατών, που όχι μόνο αποτυγχάνει να βρει διεθνή υποστήριξη, αλλά και στερείται της πολιτικής βαρύτητας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε βιώσιμες διαπραγματεύσεις.

«Στις 15 Νοεμβρίου, η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», την οποία επισκέφθηκε ο πρόεδρός μας Οζγκιούρ Οζέλ στην επέτειο της ίδρυσής της, δεν μπόρεσε να συστηθεί σε κανένα άλλο κράτος εκτός από το δικό μας. Συνοπτικά, οι παράμετροι των Ηνωμένων Εθνών για μια λύση προβλέπουν μια νέα δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία. Το γεγονός ότι το απορρίπτουμε μονομερώς αυτό και ξεκινάμε με μια πρόταση λύσης δύο κρατών ή αναπτύσσουμε μια ακατανόητη έννοια ίσης κυριαρχίας δεν πείθει τους συνομιλητές και συμμάχους μας», δήλωσε.

Κατά τον Ναμίκ Ταν, η λύση των δύο κρατών πρόκειται για μία θέση που δεν πείθει τους συνομιλητές και τους συμμάχους της Τουρκίας για δύο βασικούς λόγους:

  • Ασυμβατότητα με το διεθνές πλαίσιο: Οι παράμετροι που έχει θέσει ο ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού προβλέπουν μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, ένα μοντέλο που στηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα. Η μονομερής απόρριψη αυτού του πλαισίου από την Τουρκία και η προώθηση της λύσης των δύο κρατών, που δεν αναγνωρίζεται από κανέναν άλλον πλην της Τουρκίας, απομονώνει τη θέση της.
  • Ασάφεια θέσεων: Ο Ταν υποστηρίζει επίσης ότι η έννοια της «ίσης κυριαρχίας» που προβάλλει η Τουρκία είναι ασαφής και μη κατανοητή από τους διεθνείς συνομιλητές.

Η Άγκυρα μήπως δεν θέλει λύση;

Επιπλέον, ο Ταν τονίζει ότι η στάση της Τουρκίας να αντιμετωπίζει το ζήτημα με τακτικές καθυστέρησης δημιουργεί την εντύπωση ότι η Άγκυρα δεν ενδιαφέρεται για πραγματική λύση, αλλά επιδιώκει να συντηρεί την υφιστάμενη κατάσταση ως λύση, υπονομεύοντας την αξιοπιστία της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

«Η προσπάθεια να προχωρήσουμε μπροστά στρίβοντας τα χέρια και παίζοντας με το χρόνο, κάνοντας το άλυτο να μοιάζει με λύση, διαταράσσει επίσης την ακεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής», ανέφερε.

«Ο δρόμος για την ΕΕ περνάει από την Κύπρο»

Η λύση των δύο κρατών στην Κύπρο κλείνει, επίσης, τις πόρτες της ΕΕ για την Τουρκία, σημείωσε ο Ταν.

«Ακόμα και αν δεν το αποδεχόμαστε, ο δρόμος για την Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει από την Κύπρο. Με πραγματικά στρατηγική τύφλωση, η ΕΕ αποδέχτηκε τη διοίκηση στο νότιο τμήμα του νησιού ως κράτος που εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί πριν από 20 χρόνια», ανέφερε ο αρμόδιος τομεάρχης του CHP για την εξωτερική πολιτική.

«Το να πατάς σε δύο βάρκες, δεν είναι ισορροπία»

Ο Ναμίκ Ταν άσκησε αιχμηρή κριτική για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας εν γένει, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις πρόσφατες κρίσεις γύρω της και ιδιαίτερα στο ζήτημα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, που τείνει να λάβει πάλι εκρηκτικές τάσεις.

Κατά τον Ταν, η στρατηγική της Άγκυρας να επιχειρεί να διατηρεί ισορροπίες και να «πατάει σε δύο βάρκες» δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως «ισορροπημένη πολιτική», αλλά μάλλον ως μια ασυνεπής και αντιφατική προσέγγιση που υπονομεύει το κύρος της Τουρκίας σε διεθνές επίπεδο.

«Η προσπάθεια να πατάς πάνω σε δύο βάρκες θεωρείται ότι είναι μια πράξη εξισορρόπησης, αλλά δεν είναι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της τουρκικής αντιπολίτευσης.

Πηγή: ethnos.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ