Τουρκία: Nέα αλλαγή στο τουρκικό Σύνταγμα προωθεί ο Ερντογάν - Θα παρατείνει τη θητεία του ή θα πάει σε πρόωρες εκλογές;

 
ερντογάν

Ενημερώθηκε: 14/04/24 - 19:45

Οι εκλογές τελείωσαν. Τα μάτια όλων τώρα στο Σύνταγμα, γράφει ο τουρκικός τύπος που αναφέρει ότι μια μακρά κρίσιμη περίοδος διακομματικών διαπραγματεύσεων ξεκινάει στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση με πρωτοβουλία του ΑΚΡ, του κόμματος του Ερντογάν, για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Τo ισχύον σήμερα είναι το στρατιωτικό Σύνταγμα του 1982, αλλά από τότε έχει αναθεωρηθεί 21 φορές.

Μακρά διαδικασία

Η πιο σημαντική αναθεώρηση έγινε το 2017 μετά από δημοψήφισμα, με την οποία το κοινοβουλευτικό σύστημα μετατράπηκε σε εκτελεστική προεδρία, το αξίωμα του πρωθυπουργού καταργήθηκε, ο πρόεδρος απέκτησε αυξημένες εξουσίες και τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης από 550 αυξήθηκαν σε 600.

Από τη νίκη του στις εκλογές του 2018 ο πρόεδρος Ερντογάν παραμένει εκτελεστικός πρόεδρος με ευρύτατες εξουσίες. Το θέμα του νέου Συντάγματος τέθηκε από τον ίδιο μετά τις τελευταίες εκλογές του Μαΐου του 2023 για να καταργηθεί, όπως είπε, το χουντικό σύνταγμα του 82, να βελτιωθεί το προεδρικό σύστημα και να λήξει η συζήτηση για το σύστημα διακυβέρνησης της Τουρκίας.

Όπως γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ, το έργο θα αναλάβει ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Νουμάν Κουρτουλμούς, ο οποίος θα χτυπήσει τις πόρτες των πολιτικών κομμάτων με κοινοβουλευτικές ομάδες στη Βουλή και θα υποβάλει μια «δήλωση προθέσεων» για νέο Σύνταγμα. Θα καθοριστεί η διαδικασία και κάθε κόμμα θα ετοιμάσει τις δικές του προτάσεις και θα ακολουθήσει η μακρά διαδικασία σύνταξης του κειμένου που λέγεται ότι θα περιλαμβάνει περίπου 100 άρθρα.

Περισσότερη “μαντίλα”

Ωστόσο μετά την ταπεινωτική ήττα των δημοτικών εκλογών το ΑΚΡ θα θελήσει πρώτα να δημιουργήσει φιλικό περιβάλλον με θετικά μέτρα για την κοινωνία και να ξεκινήσει την κύρια συζήτηση για το Σύνταγμα από το νέο νομοθετικό έτος την 1η Οκτωβρίου.

Οι πληροφορίες θέλουν τον Τούρκο πρόεδρο να διεκδικεί περισσότερες εξουσίες για τον εαυτό του, να θέλει να ρυθμίσει το θέμα της μαντίλας και θέματα οικογένειας, ενώ σχετικά με την παράταση της δικής του θητείας που λήγει το 2028, το ΑΚΡ βλέπει ως λύση τις πρόωρες εκλογές το τέλος του 2027 με αρχές του 2028.

Ωστόσο δεν συμφωνεί η αξιωματική αντιπολίτευση. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα δηλώνει ότι δεν θα καθίσει στο τραπέζι για το νέο σύνταγμα και κατηγορεί το ΑΚΡ ότι η συζήτηση για ένα νέο σύνταγμα είναι «ο τέλειος τρόπος για να κάνει την κοινωνία να ξεχάσει την τρέχουσα οικονομική κρίση, την οικονομική δυσπραγία και την αποτυχία των τοπικών εκλογών».

Mε πληροφορίες από dw.com μέσω Hellasjournal.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ