Η Σιβυλλική παράγραφος της δηλώσεως του Τούρκου Προέδρου κ.Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την αντιφώνισή του στο χαιρετισμό της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, κατά την προ ολίγων ωρών συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο, ενέχει αμφίσημη ερμηνεία και καλό είναι να γνωρίζει (που γνωρίζει ΑΡΙΣΤΑ) ο φιλοξενούμενος αυτή την ώρα στο ελληνικό έδαφος Τούρκος επίσημος πως έχει βάσει νόμων και συνθηκών η κατάσταση για ορισμένα θέματα που ΔΕΝ συζητούνται στις διμερείς μας σχέσεις.
Η επίμαχη – κατά την προσωπική μας άποψη – αποστροφή της δηλώσεως του κ. Ερντογάν αναφέρει τα εξής (επί λέξει), όπως αποδόθηκαν σε ανεπίσημη μετάφραση από την Προεδρία της Δημοκρατίας: «…Θα συζητήσουμε ποια βήματα μπορούμε να κάνουμε σε όλα τα πεδία, σε όλα τα θέματα. Οι προετοιμασίες έχουν γίνει από τους αρμόδιους Υπουργούς. Βάζοντας τις απαραίτητες υπογραφές, θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με πιο λογικό τρόπο. Πιστεύω ότι θα είναι καλύτερα για το μέλλον και των δύο πλευρών να μιλήσουμε βλέποντας το γεμάτο μέρος του ποτηριού.» (=Οι υπογραμμίσεις δικές μας)
Τι εννοεί ο Τούρκος Πρόεδρος με τη φράση «με πιο λογικό τρόπο»;
Ποιος είναι αυτός ο «πιο λογικός τρόπος»;
Η Ελλάς δεν κάνει κάτι «παράλογο» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ώστε τώρα «να συνεχίσουμε τον δρόμο μας με πιο λογικό τρόπο», όπως ο ίδιος είπε.
Τι εννοεί ο Τούρκος Πρόεδρος αναφερόμενος στο ότι «…θα είναι καλύτερο για το μέλλον και των δύο πλευρών να μιλήσουμε βλέποντας το γεμάτο μέρος του ποτηριού»;
Η Ελλάς έχει ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ θέμα προς συζήτηση, αυτό της υφαλοκρηπίδος. Επομένως αν είναι να δούμε το «γεμάτο μέρος» του ποτηριού, το ερώτημα που προκύπτει είναι ΠΟΙΟΣ θα το γεμίσει (με παραχωρήσεις;). Γιατί η Ελλάς που έχει ΕΝΑ ΜΟΝΟ θέμα προς συζήτηση θα πρέπει να συνεισφέρει και με άλλα επιπλέον για να «γεμίσει» αυτό το τμήμα του ποτηριού. Αλλιώς, η λογική λέει ότι θα πρέπει η Τουρκία να το «γεμίσει» υποχωρώντας από δικά της ανυπόστατα και ανιστόρητα αιτήματα! Μόνο έτσι «γεμίζει» το ποτήρι «καζάν-καζάν», όπως επανειλημμένα έχει υποστηρίξει ο κ. Ερντογάν! Αλλιώς να «γεμίσουμε» εμείς και να μην «αδειάζει» η Τουρκία, πάλι το «γεμάτο μέρος του ποτηριού» εμείς θα το «γεμίσουμε». Σωστά;
Με αφορμή λοιπόν τη σημερινή επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα, την πρώτη εδώ και έξι χρόνια, καλό είναι να υπενθυμίσουμε (λέμε τώρα) στον φιλοξενούμενό μας μερικά πράγματα:
1)Συμφώνως με το άρθρο 2 της Συμβάσεως της Λωζάνης στις 30 Ιανουαρίου 1923 περί ανταλλαγής των Ελληνικών και Τουρκικών πληθυσμών, η οποία επικυρώθηκε με την Συνθήκη της Λωζάνης (άρθρο 142), ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ στην προβλεπόμενη ανταλλαγή πληθυσμών: «α) Οι
ΕΛΛΗΝΕΣ κάτοικοι της Κωνσταντινουπόλεως. β) Οι ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ κάτοικοι της Δυτικής Θράκης». Συνεννοηθήκαμε;
2. Συμφώνως με το άρθρο 12 της Συνθήκης της Λωζάνης, στις 24 Ιουλίου 1923, «Η ληφθείσα απόφασις της 13.2.1914... η αφορώσα εις την ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΝ της ΕΛΛΑΔΟΣ επί των νήσων της Ανατολικής Μεσογείου , εκτός Ιμβρου , Τενέδου και των Λαγουσών νήσων ΕΠΙΚΥΡΟΥΤΑΙ». Στο Αιγαίο πέλαγος, ΜΟΝΟ η Ίμβρος, η Τένεδος και οι Λαγούσαι νήσοι είναι Τουρκικές. ΟΛΕΣ οι άλλες νήσοι είναι ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ. Συνεννοηθήκαμε;
3. Για την αποστρατικοποίηση των νησιών, που διακαώς επιθυμεί και προβάλλει η Τουρκία, υπενθυμίζουμε τα εξής:
α. Με τη Συνθήκη της Λωζάνης αποστρατικοποιημένα ΔΕΝ ήταν μόνον τα ελληνικά νησιά του Βορείου Αιγαίου ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ Ίμβρος, Τένεδος, τα Στενά των Δαρδανελλίων και η θάλασσα του Μάρμαρα.
β. Η Συνθήκη της Λωζάνης ως προς το ζήτημα της αποστρατικοποιήσεως καταργήθηκε με τη Συνθήκη του Μοντρέ του 1936. Επομένως ΔΕΝ υφίσταται πλέον θέμα αποστρατικοποιήσεως.
γ. Την κατάσταση στα Δωδεκάνησα ρυθμίζει η Συνθήκη των Παρισίων, του 1947, στην οποία Τουρκία ΔΕΝ ήταν συμβαλλόμενο μέρος και επομένως δεν μπορεί να την επικαλείται.
Επομένως και συμπερασματικώς κ. Ερντογκάν.
ΟΛΑ ΑΥΤΑ μας ανήκουν και ΣΗΜΕΡΑ και ΤΙΠΟΤΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ, άρα τα φληναφήματα περί «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη, «γαλάζιας Πατρίδας» κλπ, ξεχάστε τα!
Δεν «γεμίζει» έτσι το ποτήρι σας!