Η απαράδεκτη και ανιστόρητη αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης στις δηλώσεις του Προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ αλλά και του υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, αποδεικνύει πόσο πόνεσαν τον Ταγίπ Ερντογάν οι μεγάλες αλήθειες του φιλέλληνα γερουσιαστή.
Επίσης, ακολουθώντας τη «γραμμή» του τουρκικού Προεδρικού Μεγάρου, τα μαζικά μέσα ενημέρωσης άσκησαν βρώμικη κριτική στον Αμερικανό γερουσιαστή, αλλά με τρόπο που δείχνει ότι τον τρέμουν.
Θυμάστε τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και άλλων Τούρκων αξιωματούχων, πριν από τις αμερικανικές εκλογές, τον περασμένο Νοέμβριο; Πρόβλεπαν με μεγάλη χαρά ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα κέρδιζαν τις εκλογές και ο κ. Μενέντεζ θα έχανε την προεδρία της Επιτροπής.
Στη συνέχεια, και αφού προσγειώθηκαν ανώμαλα, προχώρησαν στο σχέδιο της δήθεν βελτίωσης των σχέσεων με όλους τους γείτονες- αντιπάλους της Τουρκίας. Και προχώρησαν στο σχέδιο έχοντας την ελπίδα ότι θα επηρεαστούν κάποιοι εκ των νομοθετών, που βρέθηκαν απέναντι στην κατοχική δύναμη.
- Ο κ. Μενέντεζ δεν υπήρχε περίπτωση να επηρεαστεί και αποδείχθηκε. Έτσι οι Τούρκοι εστιάστηκαν στο νούμερο δύο της Επιτροπής, τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Τζιμ Ρις, ο οποίος δημιούργησε κάποια προβλήματα, αλλά στη συνέχεια παρέμεινε σταθερός στη θέση του. Η Τουρκία πρέπει να αποδεχθεί τους όρους που έχουν τεθεί, για να έχει ελπίδες να αγοράσει τα μαχητικά F-16.
Πάντως, διαβάζοντας τις απαντήσεις του κατ’ εξοχήν επικοινωνιολόγου του προέδρου της Τουρκίας, εύκολα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι ισχυρισμοί του είναι γελοίοι. Είναι fake news, στα οποία ουδείς στην Ουάσιγκτον θα δώσει σημασία.
Τα πράγματα από την πλευρά του γερουσιαστή είναι ξεκάθαρα. Δημόσια και επίσημα κατέθεσε τις θέσεις του και μάλιστα από το βήμα του προέδρου της Επιτροπής διεθνών Σχέσεων. Και όπως εξήγησε λόγω των εγκλημάτων της Τουρκίας και της αντιδυτικής και αντιαμερικανικής της συμπεριφοράς, δεν δικαιούται να αγοράσει τα μαχητικά F-16.
Την Πέμπτη, καταθέτοντας σε άλλη Επιτροπή, της Βουλής αυτή τη φορά, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, άλλαξε το αφήγημα του. Ενώ επέμενε στην ανάγκη να πουληθούν τα F-16 στην Τουρκία έθεσε μία άλλη παράμετρο, πολύ σημαντική, αν και δεν έδωσε πολλές εξηγήσεις δημόσια. Είπε:
Ότι πρέπει να διασφαλίζουμε (εννοεί οι Αμερικανοί) ότι στον βαθμό που υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των συμμάχων, ότι οποιοσδήποτε εξοπλισμός ή τεχνολογία παρέχουμε δεν χρησιμοποιείται για την προώθηση αυτών των διαφορών ή αυτών των διαφορών.
Ο κ. Μπλίνκεν απαντούσε σε ερώτηση του βουλευτή Σισιλίνι, ο οποίος του είπε ότι η χρήση του υπάρχοντος στόλου των F-16 από την Τουρκία για την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και η άρνησή της να αποκλείσει τη χρήση αναβαθμισμένων F-16 για να συνεχίσει να παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο, υπονομεύει την ενότητα του ΝΑΤΟ.
Στη συνέχεια τον ρώτησε: Θα μπορούσατε να μιλήσετε για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για να διασφαλίσει ότι τα αμερικανικά όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν για να απειλήσουν συμμάχους και εταίρους στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη βόρεια Συρία;
Ο κ. Μπλίνκεν δήλωσε ότι στο επίκεντρο των προσπαθειών τους -είτε είναι με την Τουρκία, είτε με την Ελλάδα, είτε με οποιονδήποτε άλλο σύμμαχο του ΝΑΤΟ- είναι να διασφαλίσουμε ότι διαθέτουν τον εξοπλισμό και την τεχνολογία που χρειάζονται για να υπάρχει πλήρης διαλειτουργικότητα με τη Δυτική Συμμαχία, για να μπορούν να κάνουν ό,τι χρειάζεται να πράττουν ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ.
Ο Αμερικανός υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι:
- «Πιστεύουμε ότι η Τουρκία πρέπει να πάρει τα αναβαθμισμένα F-16 και τα πακέτα εκσυγχρονισμού. Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό για το ΝΑΤΟ, σημαντικό για τη Συμμαχία.
- Την ίδια στιγμή, εργαζόμαστε επιμελώς για να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε ότι οι όποιες εντάσεις υπάρχουν μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ σε αυτήν την περίπτωση της Ελλάδας και της Τουρκίας, θα αμβλυνθούν και ότι δεν θα εμπλακούν σε ενέργειες ή ρητορική που θα αναζωπυρώσει την κατάσταση».
Τα παραπάνω δεν τα είπε ως απάντηση στον κ. Μενέντεζ, επειδή θα έλεγα πως δεν τον έπαιρνε. Οπότε είμαστε σε μία φάση κατά την οποία, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σκέφτεται να αποδεχθεί το βασικό όρο του φιλέλληνα γερουσιαστή, που είναι ο εξής: η Τουρκία να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει τα F-16 εάν φυσικά μπορέσει να τα αγοράσει, εναντίον της Ελλάδας, της Κύπρου και άλλων συμμάχων της Δύσης στην περιοχή.
Η τουρκική επίθεση εναντίον του κ. Μενέντεζ αναμένεται να κλιμακωθεί και θα συμπεριλαμβάνει fake news και εναντίον συγγενικών προσώπων του γερουσιαστή, λόγω της αρμενικής τους καταγωγής. Το είχαν πράξει και στο παρελθόν.
Ένας ανεξάρτητος παρατηρητής, βάζοντας απέναντι τις αλήθειες του Ρόμπερτ Μενέντεζ και τα ψέματα του εκπροσώπου επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν καταλήγει εύκολα στα ορθά συμπεράσματα.
Η αίσθηση που υπάρχει στην αμερικανική πρωτεύουσα είναι ότι το «καλό πρόσωπο» του Ερντογάν θα διαρκέσει μέχρι τη νύχτα πριν τις εκλογές, αν και τα τελευταία γεγονότα πρέπει να τον έχουν εκνευρίσει και θυμώσει. Τι θα πει στους ψηφοφόρους, ιδιαίτερα αν μέχρι την 14 Μαϊου, πάρει τον δρόμο της έγκρισης το αίτημα της Ελλάδας για την αγορά των F-35. Υποτίθεται ότι κάνει …«θαύματα» για το λαό του…
- Υπάρχουν και άλλα θέματα ανοικτά και άλυτα, όπως τα περιέγραψε ο κ. Μενέντεζ, τα οποία θα αφεθούν να αντιμετωπιστούν μετά τις τουρκικές εκλογές. Όταν ομιλεί κανείς με ανθρώπους που γνωρίζουν τις σκέψεις της αμερικανικής κυβέρνησης μαθαίνει απίστευτα πράγματα για τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις.
Εάν οι καταστροφικοί σεισμοί, δεν ισοπέδωναν πολλές περιοχές την Τουρκία, θα κτυπούσε την κατοχική χώρα ο αμερικανικός «εγκέλαδος». Φαίνεται ότι τότε είχε αποφασιστεί να αντιμετωπιστεί ο Ερντογάν και να ενισχυθεί η ενωμένη αντιπολίτευση για να τον νικήσει.
Η πραγματική βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα, είναι βεβαίως καλοδεχούμενη. Αυτό που παρακολουθούμε τώρα είναι η εκμετάλλευση της καλοσύνης της χώρας μας, και η επιθυμία των Ελλήνων πολιτών να επικρατήσει η ειρήνη σε όλη την περιοχή.
Πηγή: Hellasjournal