Η Τουρκία προκαλεί πλέον ανοιχτά το Ισραήλ με υπουργούς και αξιωματούχους της γείτονος να δηλώνουν ότι το Εβραϊκό κράτος είναι προβληματικό και επικίνδυνο για την περιφερειακή ασφάλεια. Την ίδια στιγμή ο τουρκικός Τύπος στρέφει τα «βέλη» του στην ελληνική αεροπορική άσκηση Ηνίοχος.
Ο λόγος είναι και πάλι η συμμετοχή του Ισραήλ, το οποίο βεβαίως πρέπει να θυμίσουμε ότι μαζί με τις ΗΠΑ αποτέλεσαν τις χώρες που πρώτες κλήθηκαν, πριν από περίπου δέκα χρόνια, να πετάξουν στο FIR Αθηνών στο πλαίσιο της συγκεκριμένης άσκησης.
Ωστόσο ο τουρκικός Τύπος εστιάζει στην συνύπαρξη του Ισραήλ και του Κατάρ, όπου τα ρεπορτάζ τους αφήνουν ερωτηματικά «μήπως η Ελλάδα έστησε παγίδα στην Ντόχα»…
Αρμόδιες στρατιωτικές πηγές σχολίαζαν, το αυτονόητο, ότι δηλαδή πριν την έλευση των αεροσκαφών των συμμετεχουσών χωρών και την έναρξη διεξαγωγής των αεροπορικών ή διακλαδικών σεναρίων, προηγήθηκαν σωρεία συσκέψεων κατά τις οποίες υπήρχαν εκπρόσωποι των όλων των αεροποριών.
Με την παραπάνω εξήγηση γίνεται κατανοητό ότι η ελληνική πολεμική αεροπορία σε καμία των περιπτώσεων δεν έστησε καμία παγίδα στο Κατάρ, το οποίο να υπενθυμίσουμε ότι έλαβε για πρώτη φορά μέρος στον Ηνίοχο το 2024 με Rafale.
Την ίδια χρονιά το Ισραήλ δεν πήρε μέρος λόγω του ανοιχτού πολεμικού μετώπου ενώ ακύρωσε και την μεγάλη άσκηση που σχεδιάζεται από την IAF «Blue Flag» και που ήταν ανάμεσα στις προσκεκλημένες χώρες η Ελλάδα.
Ήδη από τις 28 Μαρτίου στο παρακάτω γραφικό η ελληνικό πολεμική αεροπορία δεν κρύβει κανέναν εκ των συμμετεχόντων στον φετινό «Ηνίοχο».
Λίγες ημέρες αργότερα και αφού είχαν ολοκληρωθεί οι αφίξεις των χωρών που λαμβάνουν μέρος στην άσκηση το γραφείο τύπου της πολεμικής αεροπορίας έχει αναρτήσει επίσημη ανακοίνωση, συνοδευόμενη τόσο με βίντεο όσο και από εικόνες.
Περιδίνησης συνέχεια…
Και επειδή από τον τουρκικό Τύπο δεν ξεφεύγουν ούτε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την συμμετοχή στον Ηνίοχο και την συνύπαρξη με το Ισραήλ, υπενθυμίζουμε ότι υπάρχουν ανοικτές πηγές. Μέσα από αυτές προκύπτει ότι το ισχυρό κράτος του Κόλπου έχει πετάξει φτερό με φτερό στο FIR Αθηνών με τους ισραηλινούς αεροπόρους τόσο το 2021, όσο και το 2019.
Βεβαίως το ενδιαφέρον στον τουρκικό Τύπο κινείται πέριξ της συμμετοχής του Κατάρ το οποίο θεωρείται ίσως ένας από τους πιο ισχυρά οικονομικούς και στενούς συμμάχους της Τουρκίας. Άλλωστε στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας Άγκυρας- Ντόχας, προβλέπεται ο ελλιμενισμός μονάδων της Τουρκίας στο Κατάρ καθώς και η μεταστάθμευση μαχητικών αεροσκαφών F-16.
Υπενθυμίζουμε ότι με την έλευση των πρώτων ελληνικών Rafale στην Τανάγρα, ο τουρκικός Τύπος έγραφε ότι Καταριανά αεροσκάφη ιδίου τύπου με αυτά της 332 Μοίρας, θα εκπαιδεύσουν τους Τούρκους αεροπόρους στον ορθό τρόπο αντιμετώπισης της νέας, γι’ αυτούς, απειλής.
Σίγουρα δεν περνά απαρατήρητο ότι στα τουρκικά ρεπορτάζ το Κατάρ καταδεικνύεται όχι μόνο ως κράτος διαμεσολαβητής στο Παλαιστινιακό, αλλά και ως οικονομικός υποστηριχτής της Χαμάς, η εξάλειψη της οποία είναι ο αντικειμενικός σκοπός του πολέμου στην Γάζα.
«Το Κατάρ μετέχει σε άσκηση με το αντί-τουρκικό μπλοκ της Αν. Μεσογείου με την κυβέρνηση να σιωπά» είναι μια ακόμη πρόταση σε τουρκικό ρεπορτάζ που επικρίνει τόσο την απόφαση της Ντόχας, όσο και και την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.
Το G-550 του Ισραήλ, είναι το αεροσκάφος- ραντάρ που μετέχει στον Ηνίοχο και βοηθά σημαντικά με τα πολύ εξελιγμένα συστήματα που διαθέτει. Και το κράτος του Κατάρ βρίσκεται στην αεροπορική βάση της Ηλείας με τ’ αεροσκάφη αεροπορικής υπεροχής F-15, τα οποία είναι ικανά να προσφέρουν σε πολλά στα σενάρια της άσκησης.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα λαμβάνουν μέρος στον Ηνίοχο με Mirage 2000/9, αεροσκάφη ικανά σε αποστολές κρούσης και εναέριας μάχης.
Η Ελλάδα παρούσα στις εξελίξεις
Και για να μην ψάχνεται η γείτων χώρα πολύ για τις σχέσεις της Αθήνας με την Ντόχα: Η Ελλάδα έχει δηλώσει παρούσα στις περιφερειακές εξελίξεις που γίνονται με φόντο τα γεγονότα στη Μ. Ανατολή. Στα μέσα Δεκεμβρίου, δηλαδή ούτε καν πριν από τέσσερις μήνες, ο υπουργός ΕΘνικής Αμυνας ήταν στην Ντόχα.
Οι επαφές του Έλληνα ΥΠΑΜ ξεκίνησαν με τον Πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ του Καταρ με τον οποίο συζητήθηκαν τα περιφερειακά ζητήματα και κυρίως τα όσα κρίσιμα συμβαίνουν στην Συρια, αλλά κι εκείνα που αφορούν τη Μ. Ανατολή , σε Λίβανο και Γαζα. Είναι σαφές ότι συζητήθηκαν και οι διμερείς σχέσεις.
Επόμενος τετ α τετ στις 17 Δεκεμβρίου ηταν με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και ΥΠΑΜ του Καταρ.
Η ατζέντα, αφορούσε θέματα αμυντικής συνεργασίας καθώς η Αθήνα επιδιώκει να φέρει την Ντοχα πιο κοντά σε θέματα άμυνας. Το υπουργείο εθνικής άμυνας επιδιώκει επίσης να συνεργαστει και σε επίπεδο καινοτόμων λύσεων για αμυντικά συστήματα και για τον λόγο αυτόν, ο υπουργος και η ελληνική αντιπροσωπεια αμέσως μετά είχαν μεταβεί στο κέντρο καινοτομίας του Καταρ επιδιώκοντας την εμβάθυνση της συνεργασίας με το ελληνικό κέντρο καινοτομίας που έχει πάρει πλέον σάρκα και οστά.
Πηγή: Hellasjournal