Μετά την ανατροπή της κυβέρνησης του πρώην προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, η Τουρκία πρόκειται να εκδώσει νέες ταυτότητες, διαβατήρια και άδειες οδήγησης για τους Σύρους πολίτες, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Daily Sabah στις 30 Δεκεμβρίου.
Η πρωτοβουλία έχει ως στόχο να βοηθήσει την Άγκυρα να τερματίσει το προσφυγικό καθεστώς εκατομμυρίων Σύρων που βρίσκονται σήμερα στην Τουρκία.
Η Daily Sabah ανέφερε ότι το καθεστώς των Σύρων προσφύγων που ζουν σήμερα στην Τουρκική Δημοκρατία θα τερματιστεί. Θα πρέπει πλέον να υποβάλουν αίτηση για άδεια παραμονής αν επιθυμούν να παραμείνουν εκεί. Οι Σύριοι που επιθυμούν να επισκεφθούν την Τουρκική Δημοκρατία θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα διαβατήριά τους για να υποβάλουν αίτηση για βίζα εισόδου στη χώρα.
Η τουρκική Διεύθυνση Διαχείρισης Μετανάστευσης σχεδιάζει να δημιουργήσει γραφεία στη Συρία για να συνεργαστεί με τους νέους Σύριους αξιωματούχους στη διαχείριση της εισόδου και εξόδου των Σύριων από και προς την Τουρκική Δημοκρατία.
Εκατομμύρια Σύροι εγκατέλειψαν την πατρίδα τους μετά την έναρξη του κρυφού, υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ, πολέμου κατά της Συρίας που ξεκίνησε το 2011. Περίπου τρία εκατομμύρια έγιναν πρόσφυγες στην Τουρκική Δημοκρατία.
Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, παρείχαν όπλα, χρηματοδότηση και ξένους μαχητές σε ένοπλες ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και επιδιώκουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Δαμασκού.
Μετά από πάνω από μια δεκαετία στην Τουρκία, οι Σύροι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν αυξανόμενο ρατσισμό και διακρίσεις από τους υπερεθνικιστές Τούρκους. Οι υποσχέσεις για απέλαση των Σύρων από την Τουρκική Δημοκρατία σημάδεψαν τις προεδρικές εκλογές του 2023.
Η Daily Sabah σημειώνει ότι πάνω από 25.000 Σύριοι επέστρεψαν στην πατρίδα τους από την Τουρκική Δημοκρατία μετά την εκδίωξη του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από τους υποστηριζόμενους από τις ΗΠΑ και την Τουρκία μαχητές της Hayat Tahrir al-Sham (HTS) στις 8 Δεκεμβρίου. Ο ηγέτης του HTS Ahmad al-Sharaa - γνωστός και ως Abu Mohammad al-Julani - έχει γίνει ο de facto κυβερνήτης της χώρας και συνεχίζει να συντονίζεται στενά με Τούρκους αξιωματούχους.
Η τουρκική εφημερίδα επικαλείται έρευνα της AREDA με έδρα την Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με την οποία το 91% των Σύρων στην Τουρκία είναι ευχαριστημένο με την πτώση της κυβέρνησης Άσαντ και το 71,5% είναι αισιόδοξο για το μέλλον της χώρας του.
Η μελέτη έδειξε ότι το 45% των Σύρων είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν στην πατρίδα τους εάν βελτιωθεί η κατάσταση στη Συρία, ενώ το 26% επιθυμεί να επιστρέψει «το συντομότερο δυνατό».
Ωστόσο, το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής (MPI) γράφει ότι «για πολλούς Σύριους, οι συνθήκες επί τόπου στη Συρία είναι πολύ ρευστές για να γνωρίζουμε αν και πότε η επιστροφή θα είναι ασφαλής, πόσο μάλλον επιθυμητή».
Το ινστιτούτο αναφέρει ότι εκτός από την πολιτική αβεβαιότητα σχετικά με το ποιες φατρίες θα ελέγχουν τις διάφορες περιοχές της Συρίας, οι επιστρεφόμενοι θα αντιμετωπίσουν μαζικές ελλείψεις στέγασης και περιορισμένες ευκαιρίες εργασίας, ιδίως στους τομείς της γεωργίας, των κατασκευών και της βιομηχανίας.
Ενώ πολλοί Σύροι έχουν επιστρέψει στη χώρα τους μετά την απομάκρυνση του Άσαντ, πολλοί πιθανόν επέστρεψαν προσωρινά για να γιορτάσουν, να δουν αγαπημένα τους πρόσωπα ή να αξιολογήσουν τις συνθήκες των πρώην σπιτιών τους, προσθέτει το MPI.
Ο Τούρκος χειριστής πλωτών εγκαταστάσεων λέει ότι τρέχει για την παροχή ενέργειας στη Συρία
Η Karpowership, ένας από τους μεγαλύτερους φορείς εκμετάλλευσης πλωτών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στον κόσμο, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η τουρκική εταιρεία είναι μία από τις πολλαπλές εναλλακτικές λύσεις που αξιολογούνται για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη Συρία.
Από τότε που οι τζιχαντιστές υποστηριζόμενοι από την Τουρκία ανέτρεψαν τον μακροχρόνιο δικτάτορα Μπασάρ Άσαντ στη Συρία αυτόν τον μήνα μετά από έναν εμφύλιο πόλεμο 13 ετών, έχουν πραγματοποιηθεί συνομιλίες μεταξύ των νέων ηγεμόνων της χώρας και της Άγκυρας για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.
"Πολλές εναλλακτικές λύσεις παραγωγής ενέργειας αξιολογούνται. Είμαστε μία από τις εναλλακτικές", δήλωσε η Karpowership σε δήλωση στο Reuters όταν ρωτήθηκε εάν συμμετείχε σε συνομιλίες για την παροχή ρεύματος.
"Υπάρχουν συνομιλίες μεταξύ χωρών, αξιολογούνται εναλλακτικές λύσεις. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε σε αυτή τη φάση".
Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια στη Συρία.
Ο Μπαϊρακτάρ είπε ότι η ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται η Συρία θα μπορούσε αρχικά να «καλυφθεί με την εξαγωγή της από την Τουρκία», αλλά αυτό θα γίνει σαφέστερο μετά την αξιολόγηση του δικτύου μεταφοράς της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας.
Η αντιπροσωπεία του υπουργείου Ενέργειας έφτασε στη Δαμασκό το Σάββατο και, σύμφωνα με τα προηγούμενα σχόλια του Μπαϊρακτάρ, επρόκειτο να συζητήσει πιθανή ενεργειακή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για την αντιμετώπιση των ελλείψεων ρεύματος.
Την Κυριακή, ο Μπαϊρακτάρ είπε ότι η προπολεμική εγκατεστημένη ισχύς της Συρίας των 8.500 μεγαβάτ είχε πέσει σε περίπου 3.500 μεγαβάτ.
«Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων καλύπτουν τις ανάγκες τους σε ηλεκτρική ενέργεια με γεννήτριες, επομένως υπάρχει πραγματικά μια πολύ σοβαρή ανάγκη για ηλεκτρική ενέργεια», είπε στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η ομάδα του υπουργείου εξετάζει πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου της Συρίας.
Η Τουρκία παρέχει επί του παρόντος περίπου 210 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας σε ορισμένες περιοχές της βόρειας Συρίας.
Σχεδόν το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας της Συρίας παράγεται από πετρέλαιο, ενώ περίπου το 38% προέρχεται από φυσικό αέριο.