Ακούγεται σαν σενάριο φαντασίας αλλά είναι αλήθεια. Η μοίρα του σημαντικότερου εργαλείου που ανακάλυψε ο άνθρωπος μετά την φωτιά και τον τροχό, το ίντερνετ βρίσκεται στα χέρια 14 ανθρώπων που κρατούν τα κλειδιά του παγκόσμιου ιστού.
Κλειδιά πραγματικά που ξεκλειδώνουν επτά που περιέχουν μια κάρτα (smartcard) που όταν ενωθεί με τις υπόλοιπες μαζί, δημιουργούν το master key. Αυτό είναι που ξεκλειδώνει όλη την βάση δεδομένων του ICANN και μαζί όλο το διαδίκτυο. Επτά κλειδιά και επτά «αναπληρωματικά» όλα έχουν δοθεί σε διαφορετικούς ανθρώπους σε όλο τον , μπορούν να ελέγξουν το παγκόσμιο δίκτυο.
Από το 2010 και μετά, οι επτά κλειδοκράτορες συναντιούνται τέσσερις φορές τον χρόνο για να αλλάξουν το password ενώ συγκεκριμένα πλάνα της συνεδρίασης δίνονται στη δημοσιότητα κάθε έτος.
Ποιος είναι ο οργανισμός ICANN που ελέγχει το ίντερνετ
Ο οργανισμός ICANN, Internet Corporation for Assigned Names and Numbers που συστάθηκε το 1983 στις (αρχικά ως IANA και έχει ως αποστολή το να επιβλέπει τις διευθύνσεις ολόκληρου του ίντερνετ.
Ο ICANN καταγράφει τον χάρτη των αριθμών στους οποίους βασίζονται οι υπολογιστές για να "δουλέψουν" αλλά και τον χάρτη τον λεκτικών διευθύνσεων που είναι πιο εύκολο για τους ανθρώπους να τις θυμούνται και να επανέρχονται σε αυτές. O οργανισμός (ICANN) διαχειρίζεται τη βάση δεδομένων με τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις όπως οι καταλήξεις .com και .net, καθώς και την αριθμητική αντιστοίχισή τους
Κύρια αποστολή του ICANN είναι λοιπόν ο συντονισμός των διευθύνσεων (Domain Name System, DNS), τις οποίες πληκτρολογεί ο χρήστης για να έχει πρόσβαση σε μια ιστοσελίδα. Κάθε υπολογιστής που είναι συνδεδεμένος με το Διαδίκτυο διαθέτει μία μοναδική διεύθυνση, που ονομάζεται "διεύθυνση ΙΡ" (διεύθυνση του Πρωτοκόλλου Ίντερνετ). Το DNS είναι εκείνο που επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε γράμματα αντί για αριθμούς μετατρέποντας το όνομα στους αριθμούς που αντιστοιχούν στη διεύθυνση ΙΡ, και επιτρέποντας έτσι στον υπολογιστή μας να συνδεθεί με την ιστοσελίδα που θέλει.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως η ζητούσε από πέρυσι την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ICANN, ενώ παρόμοιες φωνές δεν έχουν λείψει και από τις ΗΠΑ.
"Βασικές αποφάσεις που σχετίζονται με τη διακυβέρνηση του διαδικτύου, όπως η διαχείριση του κεντρικού directory του Internet και τα top level domains (σ.σ. όπως το .gr για το ελληνικό Ιnternet) , λαμβάνονται σήμερα από τον ICANN" σημείωνε η επίτροπος για την Κοινωνία τηςΠληροφορίας Βίβιαν Ρέντινγκ, ζητώντας την απεξάρτηση του οργανισμού από τις ΗΠΑ.
Η χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων του Σνόουντεν, το καλοκαίρι του 2014, σε εκείνη τη μυστική συνάντηση με τους δημοσιογράφους Γκλεν Γκρίνγουολντ και Λόρα Πόιτρας είχε ως αποτέλεσμα να ανοίξει ο διάλογος της διαχείρισης της καταγραφής και της διαχείρισης των ηλεκτρονικών διευθύνσεων, με αίτημα ανεξαρτητοποίησης του ICANN, κυρίως από την πλευρά της Ευρώπης. Τα αιτήματα οδήγησαν τελικά σε μερική χαλάρωση των κανονισμών, ώστε να δημιουργηθούν εκατοντάδες ή και χιλιάδες νέες διαδικτυακές καταλήξεις πέρα από τις σημερινές, όπως το ".com" και ".org".
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η «μεγάλη ερυθρά κηλίδα» του Δια καταγράφεται για πρώτη φορά!
Πως θα μοιάζει ο άνθρωπος στο μέλλον (ΒΙΝΤΕΟ)
Πάνω από το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι συνδεδεμένο στο Facebook!