Πενήντα χρόνια μετά την Κυπριακή τραγωδία που συνεχίζει ακόμη και σήμερα να αποτελεί ανοικτή πληγή για τον Ελληνισμό αλλά και για την διεθνή νομιμότητα, σειρά ντοκουμέντων που έρχονται στο φως αποκαλύπτουν τον καθοριστικά αρνητικό ρόλο της τότε αμερικανικής κυβέρνησης και ειδικά του Χένρι Κίσινγκερ.
Στις 14 Αυγούστου 1974 ξεκινά στην Κύπρο η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής στη μαρτυρική Μεγαλόνησο, που οδήγησε στην έκτοτε παράνομη κατοχή του 36% του βορείου τμήματος του νησιού. Επίσης στις 14 Αυγούστου 1996 δολοφονήθηκε άνανδρα ο Σολωμός Σολωμού από Τουρκοκύπριο παρακρατικό τη μέρα της κηδείας του προηγηθέντα κατά μερικές μέρες, στις 11 Αυγούστου 1996, Τάσου Ισαάκ ο οποίος δολοφονήθηκε βάναυσα από Τούρκους πολίτες και αστυνομικούς στην διάρκεια αντικατοχικής διαδηλώσεως στην περιοχή της νεκρής ζώνης, στη Δερύνεια της επαρχίας Αμμοχώστου. Οι Τάσος Ισαάκ και Σολωμός Σολωμού αποτελούν τους δύο νεομάρτυρες του Ελληνισμού στην Κύπρο!
Μετά τον Ερντογάν, τον Γκιουλέρ και τον Μπαχτσελί, την σκυτάλη των προκλητικών δηλώσεων με αφορμή τα 50χρονα του Αττίλα πήρε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ.
Τη νύχτα 21 προς 22 Ιουλίου 1974 πραγματοποιήθηκε η αποστολή «Νίκη» με την αερομεταφορά από τη Σούδα στην Κύπρο, με μεταφορικά αεροσκάφη Noratlas της 354 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών (354 ΜΤΜ), των Καταδρομέων της Α’ Μοίρας Καταδρομών, που έδρευε τότε στο Μάλεμε Χανίων προς ενίσχυση των εκεί μαχόμενων τμημάτων του ΓΕΕΦ και της ΕΛΔΥΚ εναντίον των Τούρκων εισβολέων.
Όσα χρόνια και αν πέρασαν, από τις σκοτεινές και πνιγμένες στο αίμα μέρες του Ιούλη και του Αυγούστου του 1974, ο εφιάλτης δεν τελειώνει για όσους βίωσαν την βαρβαρότητα της τουρκικής θηριωδίας.
Εμφανής είναι η διάσταση απόψεων Αθήνας και Άγκυρας στο Κυπριακό, με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να «τορπιλίζει» την προοπτική επανέναρξης των συνομιλών με νέες προκλητικές δηλώσεις.
Με το εμβληματικό σήμα «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ» για την εισβολή του «Αττίλα» στην Κύπρο, το 1974, φωταγωγήθηκε το Μέγαρο της Βουλής των Ελλήνων, καθώς φέτος συμπληρώνονται 50 ολόκληρα χρόνια από την παράνομη τουρκική στρατιωτική εισβολή στη Μεγαλόνησο.
«Είμαστε έτοιμοι να γράψουμε ιστορία και να επανενώσουμε τον τόπο μας, να επανενώσουμε την Κύπρο πάντα στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου»τόνισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης στην ομιλία του από το προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας κατά την εκδήλωση μνήμης για τα 50 χρόνια της τουρκικής εισβολής.
Δεν είμαστε εδώ για να θρηνήσουμε και να τιμήσουμε αλλά και να αγωνιστούμε προβάλοντας το Κυπριακό ως απαράδεκτο παράδειγμα εισβολής, σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός
Η ομιλία του πρωθυπουργού αναμένεται συγκινησιακά φορτισμένη με ξεκάθαρες αναφορές στην τουρκική κατοχή και τις ιστορικές ευθύνες της Τουρκίας, καθώς επίσης στην στήριξη της Ελλάδας για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.
Σε φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα αναμένεται η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο για την 50η επέτειο από την τουρκική εισβολή, με τον Ταγίπ Ερντογάν να πραγματοποιεί σόου προκλητικότητας στα Κατεχόμενα.
Στις 20 Ιουλίου 1974, πέντε μόλις μέρες μετά το προδοτικό πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών στην Κύπρο και αφού έχει προηγηθεί κατά λίγα 24ωρα η αλήστου μνήμης ομιλία του διασωθέντος την τελευταία στιγμή από τους πραξικοπηματίες Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακαρίου στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ξεκίνησε η πρώτη φάση της τουρκικής εισβολής στη Μαρτυρική Μεγαλόνησο («Αττίλας Ι»),
Πενήντα χρόνια μετά το πραξικόπημα της Χουντας εναντίον του Μακαρίου, που άνοιξε την κερκοπορτα στην Τουρκία να εξαπολύσει τον πρώτο Αττίλα, αμερικανικά τηλεγραφήματα δίνουν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα.
Με ανακοινώσεις τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα αναφέρονται στην σημερινή μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο που οδήγησε στην κατοχή του 37% του νησιού.
Αν πραγματικά η Τουρκία επιθυμεί να επικρατήσουν συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αν πραγματικά η Τουρκία επιθυμεί να έρθει κοντά στην ΕΕ ξέρει πολύ καλά ποιος είναι ο δρόμος για να το πετύχει είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
«Οι ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό είναι σαφώς διατυπωμένες και πάγιες εδώ και δεκαετίες. Εκφράζονται δε ενιαία από τον Έλληνα πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση», τονίζουν διπλωματικές πηγές του ΥΠΕΞ.
Μισός αιώνας κατοχής από τον Αττίλα... Μισός αιώνας από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή στην Κύπρο με χιλιάδες θύματα και αγνοούμενους... Μισός αιώνας από τον ξεριζωμό και τον βίαιο εκτοπισμό από τις πατρογονικές εστίες διακοσίων χιλιάδων Ελληνοκυπρίων...
Στην Κύπρο μεταβαίνει το Σάββατο ο Κ. Μητσοτάκης για την 50η επέτειο της βάρβαρης τουρκικής εισβολής, ενώ η Άγκυρα ετοιμάζει προκλητικές φιέστες στα Κατεχόμενα, παρουσία Ερντογάν.
Με πάνδημα μνημόσυνα και άλλες εκδηλώσεις η Κύπρος τιμά το Σάββατο τη μνήμη όσων θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι το νησί ή δολοφονήθηκαν κατά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, πριν από μισό αιώνα.
Συγκλονίζουν οι περιγραφές για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, τις οποίες κάνει η «μάνα» του αγώνα κατά της κατοχής, η Χαρίτα Μάντολες. Η γυναίκα που είδε τους Τούρκους να ξεκληρίζουν οικογένειες και να σκοτώνουν τον άνδρα της έγινε σύμβολο της κυπριακής τραγωδίας, έχοντας χάσει πατέρα, άνδρα, δυο γαμπρούς, θείο, νονό κι έναν ξάδερφο, κατά την εισβολή.