50 χρόνια από τον Αττίλα: Τα μηνύματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την μαύρη επέτειο της Κύπρου

 
kypros cyprus

Ενημερώθηκε: 20/07/24 - 16:40

Με ανακοινώσεις τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα αναφέρονται στην σημερινή μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο που οδήγησε στην κατοχή του 37% του νησιού.

Δεσμεύομαι στον κυπριακό λαό ότι εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε με την ίδια θέρμη μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό, επισήμανε ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανος Κασσελάκης.

Σε ανάρτηση που πραγματοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Στέφανος Κασσελάκης, αναφέρθηκε στις συναντήσεις που πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο. «Ξεχωριστή θέση στο μυαλό και στην καρδιά μου είχε η επίσκεψή μου στην Παγκύπρια Οργάνωση Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων. Πώς μπορεί κανείς να συναισθανθεί τον πόνο των ανθρώπων που επί 50 χρόνια προσπαθούν να μάθουν την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων;», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη δεύτερη μέρα της παραμονής του στη Κύπρο, παρέστη νωρίτερα το πρωί στην επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Το μνημόσυνο έγινε παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, στο στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία.

Σε δηλώσεις του ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε:

«Πενήντα χρόνια από την αποφράδα ημέρα της εισβολής του “Αττίλα”.

Δεν ξεχνάμε τους νεκρούς μας.

Δεν ξεχνάμε τους αγνοούμενους και τις χιλιάδες οικογένειες, που δυστυχώς έχασαν τις πατρογονικές τους εστίες.

Δεν δεχόμαστε καμία πρόκληση και καμία αμφισβήτηση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία επιλογή διχοτόμησης του νησιού και λύσης δύο κρατών. 

Συνεχίζουμε σταθερά τον αγώνα μας για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για να ζει κάθε πολίτης στο νησί με σεβασμό των δικαιωμάτων του. Με σεβασμό της προοπτικής όλων των γενεών».

Σε ανακοίνωσή του «για τα 50 χρόνια της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο» το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει ότι «το ΚΚΕ εδώ και 50 χρόνια, από τότε που εκδηλώθηκε η τουρκική εισβολή, η οποία οδήγησε σε χιλιάδες νεκρούς, αγνοούμενους και εκτοπισμένους, καθώς και στη μέχρι σήμερα κατοχή του 37% της Κύπρου, επιμένει σταθερά να την καταδικάζει, να αναδεικνύει τον διεθνή χαρακτήρα του Κυπριακού, να εκφράζει τη διεθνιστική αλληλεγγύη στην εργατική τάξη, στα λαϊκά στρώματα της Κύπρου, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες ή Λατίνους».

«Η μαύρη επέτειος των 50 χρόνων της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο δίνει τροφή για τη μελέτη εκείνων των ιστορικών γεγονότων, καθώς και για προβληματισμό που πρέπει να αναπτυχθεί στους λαούς γύρω από τον αρνητικό και επικίνδυνο ρόλο που έπαιξαν διαχρονικά και παίζουν έως σήμερα στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος οι ΗΠΑ, η Βρετανία, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, και οι σχεδιασμοί που αναπτύσσονται στο πλαίσιο των ανταγωνισμών ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου» προσθέτει.

Επισημαίνει ότι «στα 1974 το Κυπριακό αποτελούσε ήδη ένα κουβάρι πολλών διαπλεκόμενων μεταξύ τους αντιθέσεων, με βαθιές ιστορικές ρίζες. Κομβικό σημείο αναφοράς στην τελευταία φάση όξυνσης των εν λόγω αντιθέσεων υπήρξαν οι Συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου» και επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «το χουντικό πραξικόπημα στην Κύπρο και η εισβολή του τουρκικού στρατού, που ακολούθησε, υπήρξαν η δραματική κορύφωση και κατάληξη της αλυσίδας των όσων προηγήθηκαν».

Στην ανακοίνωση αναλύονται, εκτενώς, οι αντιθέσεις ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας, ο ρόλος του βρετανικού ιμπεριαλισμού «στην ωμή παρεμβατικότητα του οποίου προστέθηκε και η αντίστοιχη των ΗΠΑ», καθώς και η αντίθεση Ελλάδας-Κύπρου η οποία «προστέθηκε στις ήδη υπάρχουσες αντιθέσεις από τα τέλη της δεκαετίας του 1950».

«Η προσφυγή της κυπριακής κυβέρνησης στη συνδρομή της Σοβιετικής Ένωσης δημιουργούσε δυνητικά και εξ αντικειμένου μια σφήνα στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, σε μια περίοδο μάλιστα έντασης των αντιθέσεων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και αλλεπάλληλων αραβοϊσραηλινών πολεμικών συγκρούσεων.

Με βάση τα παραπάνω, γίνεται φανερό γιατί τα σχέδια που τέθηκαν στο τραπέζι οδηγούσαν αντικειμενικά και αναπόφευκτα στη διχοτόμηση της Κύπρου και κατ' επέκταση στη διπλή ένωση των κυπριακών εδαφών με την Ελλάδα και την Τουρκία αντίστοιχα, που θα εξασφάλιζε και τη μετατροπή του "αβύθιστου αεροπλανοφόρου", δηλαδή της Κύπρου, σε ΝΑΤΟϊκό ορμητήριο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο» επισημαίνει η ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ανέφερε: «Η Κύπρος δεν είναι «διαιρεμένη», αλλά κατά το ήμισυ, σκλαβωμένη, καθώς ηρωικοί υπερασπιστές κράτησαν Θερμοπύλες για να σταματήσουν τα υπεράριθμα βάρβαρα στίφη».

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι « πενήντα χρόνια μετά είναι υποχρέωση όλων μας να αγωνιστούμε για το τέλος της κατοχής, της παράνομης επιβολής εποικισμού».

Την ανάγκη επανέναρξης των συζητήσεων υπό την αιγίδα του γγ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για μία οριστική, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, υπογραμμίζει, στο μήνυμά του με αφορμή τα 50 χρόνια από την παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ