Την εκλογική συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας με τους Οικολόγους Πράσινους, ανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην κοινή εκδήλωση με τους Οικολόγους Πράσινους, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με αφορμή την κοινή κάθοδο στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Οι όροι του Αλ. Τσίπρα για να συμφωνήσει για την ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η συμπόρευση της Αριστεράς με την Οικολογία δεν είναι μια τακτικού τύπου συμμαχία», αλλά «μια στρατηγικού χαρακτήρα συμπόρευση που πρέπει να πάρει σάρκα και οστά σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο».
Τόνισε ότι η συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με το οικολογικό κίνημα και στην Ελλάδα με τους Οικολόγους Πράσινους είναι μια στρατηγική επιλογή «που προσπαθούμε να υλοποιήσουμε και στην Ευρώπη. Γιατί αγωνιζόμαστε στην Ευρώπη για έναν νέο προοδευτικό πόλο από την αριστερή σοσιαλδημοκρατία, την Αριστερά και τους Πράσινους». Επισήμανε δε τη συνάντηση που είχε στο περιθώριο της Συνόδου με την Σκα Κέλερ.
Να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης αν θέλει πιστοληπτική γραμμή στήριξης, δηλ. νέο μνημόνιο
«Οι χώρες τις Ευρώπης, η μία μετά την άλλη, αποφασίζουν να εισέλθουν σε κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης -στην Ελλάδα η συζήτηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής λείπει από την ατζέντα της προγραμματικής αντιπαράθεσης», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στην κοινή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με τους Οικολόγους Πράσινους σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας
Ο πρωθυπουργός σχολίασε επίσης: «Καλά, εδώ λείπει συνολικά η προγραμματική αντιπαράθεση με ευθύνη των πολιτικών αντιπάλων μας [....] Θέλουν να μας γυρίσουν πίσω, απαξιώνουν και αγνοούν το πρόβλημα», για να συμπληρώσει ότι «εμείς αντιθέτως πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα, τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια, να προχωρήσουμε μπροστά με σχέδιο για τη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος».
Στο ρητορικό ερώτημα που έθεσε για το αν είναι βέβαιο ότι τα μνημόνια τελείωσαν, σχολίασε ότι αν την επομένη των εκλογών έχουμε μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι απολύτως βέβαιο. Ωστόσο, σημείωσε ότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι αφήνουν ανοικτή την κερκόπορτα να γυρίσουμε πίσω, παραπέμποντας σε πρωινές δηλώσεις του υποψηφίου της ΝΔ, κ. Παπαδημητρίου. «Μας είπε σήμερα ότι το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη είναι να πάρει αυτά τα λεφτά (σ.σ. από το μαξιλάρι της ρευστότητας) για να τα δώσει στις τράπεζες και ότι το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη είναι να οδηγηθεί η χώρα σε γραμμή προληπτικής στήριξης, κάτι που εμείς αποφύγαμε με μάχη όταν επέμενε ο κ. Στουρνάρας», είπε. «Το σχέδιο των πολιτικών μας αντιπάλων αρχίζει να αποκαλύπτεται σιγά σιγά», τόνισε, προσθέτοντας ότι αυτό σημαίνει νέο μνημόνιο.
«Καλώ τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει: Είναι το σχέδιό του αυτό; Να οδηγήσει τη χώρα σε πιστοληπτική γραμμή; Αν είναι αυτό, πρέπει να το πει στον λαό. Αν δεν είναι αυτό, πρέπει με καθαρό τρόπο να διαψεύσει τον κ. Παπαδημητρίου». Αν δεν δώσει απάντηση, εμείς θεωρούμε ότι αυτό είναι το δεδομένο και ο λαός πρέπει να το ξέρει πολύ καλά ότι το σχέδιο είναι το 4ο μνημόνιο.
«Αριστερά, Οικολόγοι, προοδευτικοί πολίτες πηγαίνουμε μαζί για να βάλουμε φρένο σε αυτά τα σχέδια -και θα βάλουμε φρένο», υπογράμμισε.
Η κλιματική αλλαγή δεν είναι θεωρία, αλλά η νέα πραγματικότητα - η υπέρμετρη ανάπτυξη, η αλόγιστη σπατάλη των φυσικών πόρων καταστρέφει το περιβάλλον
«Ρητορική αστοχία» χαρακτήρισε ο κ. Τσίπρας το γεγονός ότι μιλούσαν για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όχι για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Οικολόγων Πρασίνων. Κι αυτό, όπως είπε, γιατί η συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους υπήρχε και σε κυβερνητικό επίπεδο, καθώς δύο στελέχη τους ήταν υπουργοί.
Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι για να φτάσουμε σήμερα εδώ, η Αριστερά να συμπορεύεται με την Οικολογία και τους Οικολόγους Πράσινους, υπήρξαν σημαντικοί άνθρωποι και σύντροφοι τα χνάρια των οποίων ακολουθούμε, αναφερόμενος στον Μιχάλη Παπαγιαννάκη.
«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε εισέλθει σε μία διαφορετική περίοδο και στην Ευρώπη και στον κόσμο, όπου οι προκλήσεις για το περιβάλλον είναι συνεχώς και πιο έντονες, ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι θεωρία, αλλά η νέα πραγματικότητα, ότι η υπέρμετρη ανάπτυξη, η αλόγιστη σπατάλη των φυσικών πόρων καταστρέφει το περιβάλλον και εντείνει το πρόβλημα αντί να το μειώνει», είπε. Σημείωσε ότι «ήρθε επιτέλους η ώρα να παλέψουμε για να λύσουμε την αιτία του προβλήματος», που όπως είπε, «είναι η ανάγκη των αγορών για ολοένα και περισσότερη ανάπτυξη - μια ανάπτυξη χωρίς όρους και χωρίς όρια, όπως αυτή που σήμερα ευαγγελίζονται οι πολιτικοί μας αντίπαλοι».
Χωρίς αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, η χώρα θα εγκλωβίζεται διαρκώς σε ένα ξεπερασμένο μοντέλο παραγωγής
«Χωρίς βιώσιμη ανάπτυξη, χωρίς φιλόδοξους στόχους και επένδυση για την ενεργειακή αποδοτικότητα, χωρίς μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση, χωρίς νέα θεσμικά και λειτουργικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, η χώρα θα εγκλωβίζεται διαρκώς σε ένα μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης που έχει ήδη ξεπεραστεί παγκοσμίως, και που οδήγησε στην κρίση και τη χρεοκοπία το 2009».
Αυτό είπε ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στην κοινή εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγων Πρασίνων, και τόνισε πως «αυτό το παλιό μοντέλο, εκτός από ξεπερασμένο, είναι και επικίνδυνο για την οικονομία, για την εργασία, για την ποιότητα ζωής και περιβάλλοντος και τελικά για την πρόοδο όλων».
Ο συντονιστής των Οικολόγων Πράσινων Μανώλης Βέμης ανοίγοντας την εκδήλωση για την εκλογική συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με τους Οικολόγους Πράσινους, υπογράμμισε ότι η συνεργασία αυτή έχει στόχο, μεταξύ άλλων, την αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς, του νεοφιλελευθερισμού, που υπονομεύουν τον πλανήτη, και για να επιτευχθούν οι στόχοι της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Αναφέρθηκε επίσης στο "θετικό αποτύπωμα", της μέχρι σήμερα συνεργασίας, και χαρακτήρισε αποφασιστική τη συμβολή των Οικολόγων Πράσινων σε πολλές νομοθετικές παρεμβάσεις, όπως οι δασικοί χάρτες, το Κτηματολόγιο, τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, η Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία, η διαχείριση των αποβλήτων.
Στους κοινούς άξονες δράσης των Οικολόγων Πράσινων με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναφέρθηκε η υποψήφια Επικρατείας Κατερίνα Ανδρικοπούλου, ανάμεσα στους οποίους το χρονοδιάγραμμα της στρατηγικής για την κλιματική κρίση, το ενεργειακό σύστημα χαμηλών εκπομπών, ο χωροταξικός σχεδιασμός για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η απαγόρευση χωροθέτησης αιολικών πάρκων σε περιοχές NATURA 2000. Στους κοινούς άξονες συμπεριέλαβε επίσης την αναδιάρθρωση και εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων ενίσχυσης της κυκλικής οικονομίας, τη διαβάθμιση των περιβαλλοντικών τελών, τη διαχείριση αποβλήτων με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, νομοθεσία για τη βιωσιμότητα των μεγάλων πόλεων, αστικές αναπλάσεις, δημιουργία πράσινων κτιρίων, εισαγωγή της ηλεκτροκίνησης στα αστικά κέντρα.