Ο βασικός λόγος, μεταξύ πολλών, για τον οποίο δεν μπορεί να διαλυθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι γιατί ωφελημένοι θα είναι οι δυνάμεις του εθνικισμού, του ακραίου δεξιού λαϊκισμού, «όχι οι εργαζόμενοι», και θα υπάρξει ο κίνδυνος να επιστρέψουμε στην δεκαετία του '30, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΧΑ, Γ. Χατζησάββα, σχετικώς με το αν είναι έτοιμη η ελληνική κυβέρνηση για μια κατάρρευση της Ευρωζώνης, ο κ. Τσακαλώτος είπε, πως είναι η ίδια απάντηση στο ερώτημα «πόσο έτοιμες είναι όλες οι οικονομίες της ΕΕ, της Ευρωζώνης, να αντιμετωπίσουν μια διάλυση της Ευρωζώνης;» για να προσθέσει «όχι πολύ».
«Γιατί θα είναι πολύ μεγάλη η κρίση, θα δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα. Βεβαίως, κάθε χώρα -και η Ελλάδα- έχει διάφορα σχέδια για κρίσεις τέτοιου τύπου, από πόλεμο μέχρι οτιδήποτε άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Όμως, επειδή ακριβώς είναι πολύ σοβαρές οι επιπτώσεις μιας διάλυσης της Ευρωζώνης, εμείς παλεύουμε για να διασωθεί» αιτιολόγησε.
Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών δέχθηκε την υπόθεση της ερώτησης ότι κινδυνεύει η Ευρωζώνη, «ότι δεν πάει πολύ καλά» αν και -όπως ανέφερε- φέτος οι Οικονομίες πηγαίνουν λίγο καλύτερα, «αλλά αυτό δεν αλλάζει τη βασική υπόθεση στην ερώτηση ότι κινδυνεύει η Ευρωζώνη».
«Και κατά τη δική μου άποψη, κινδυνεύει η Ευρωζώνη, ακριβώς επειδή δεν αντιμετωπίζει σοβαρά εδώ και καιρό τα προβλήματα των μεσαίων και κατώτερων τάξεων. Δηλαδή, είναι μια Ευρώπη που έχει πολύ μεγάλο έλλειμμα στη Δημοκρατία, έχει πολύ μεγάλο έλλειμμα στο να ακούσει αυτά τα αιτήματα των εργαζομένων και των μεσαίων στρωμάτων, δεν τα ενσωματώνει. Και όσο υπάρχει η αίσθηση αυτών των στρωμάτων ότι αυτά τα ίδια πλήρωσαν την κρίση και δεν θα συμμετέχουν σε οποιαδήποτε ανάκαμψη, νομίζω ότι είναι πολύ ευάλωτη η Ευρωζώνη» παρατήρησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Διαπιστώνοντας ωστόσο και «καλά νέα» στην υπόθεση αυτή, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι αυτή η συζήτηση στην Ευρώπη τώρα έχει αρχίσει, ενώ πριν δύο χρόνια αυτά τα θέματα δεν συζητιούνταν καθόλου. «Δηλαδή, υπήρχαν πολλοί και πολλές που είχαν το κεφάλι τους στην άμμο και θεωρούσαν ότι υπήρχε μόνο θέμα Ελλάδας, ότι υπήρχε μόνο θέμα Grexit» παρατήρησε και συμπλήρωσε:
«Τώρα, από ό,τι βλέπετε, γίνεται μια έντονη συζήτηση με πολλές διαφοροποιήσεις. Θα είδατε την αντιμετώπιση της ιδέας του Μακρόν να συγκεντροποιηθούν οι επενδυτικές δαπάνες και να υπάρχει μια αναδιανομή αναφορικά με το τι βάζεις και τι παίρνεις σε σχέση με την ανάγκη. Θα είδατε τις αντιδράσεις της Γερμανίας και την υποστήριξη του Σουλτς σε αυτή την πρόταση».
Άρα, η καλύτερη προετοιμασία είναι να αποφύγουμε αυτό το γεγονός και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες μιας Ευρώπης που δεν θα αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα που σας είπα, ανέφερε συμπερασματικά ο υπουργός.
Σχολιάζοντας σχετικώς με τα θέματα για το Grexit και τις κατηγορίες του βουλευτή «πως υπήρξαν πολέμιοι μέσα στην κυβέρνηση της ΕΕ» ο υπουργός σχολίασε, ότι η θέση της χώρας μας και η δική του ως οικονομολόγου, είναι ότι εάν μια χώρα -όποια χώρα και εάν είναι αυτή- φύγει από την ευρωζώνη, η ευρωζώνη θα έχει τεράστιο πρόβλημα.
«Και για να το καταλάβει αυτό κανείς, πρέπει να κατανοήσει τι είναι η νομισματική ένωση, τι είναι η ευρωζώνη. Η νομισματική ένωση είναι μια αμετάκλητη υπόσχεση ότι καμία χώρα δεν θα κάνει υποτίμηση. Άρα, δεν είναι ένα σύστημα σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών, στο οποίο ανά πάσα στιγμή μία χώρα μπορεί να αποφασίσει ότι θα κάνει υποτίμηση. Η νομισματική ένωση είναι διαφορετική, γιατί λέει ότι ποτέ δεν θα γίνει αυτή η υποτίμηση.
Από τη στιγμή που θα γίνει, η νομισματική ένωση μετατρέπεται σε ένα σύστημα σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών και άρα είναι πολύ ευάλωτη σε κρίσεις. Όπως υπονοήσατε, σε όλες τις προηγούμενες κρίσεις, από την αρχή του χρυσού μέχρι διάφορες νομισματικές ενώσεις στη Λατινική Αμερική, κάθε φορά που υπήρχε μεγάλη κρίση ήταν ευάλωτο το σύστημα σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών, όπως το νομισματικό σύστημα της Ευρώπης στη δεκαετία του '90. Γι' αυτό εμείς παλεύουμε να μην φτάσουμε εκεί» ανέλυσε ο υπουργός Οικονομικών.
«Εγώ ποτέ δεν ήμουν πολέμιος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαι υπέρ του να μην διαλυθεί η ευρωζώνη για πολλούς λόγους, εκ των οποίων ο βασικός είναι ότι αν διαλυθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ωφελημένοι, δεν θα είναι οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες, που είπα πριν, δεν θα είναι τα κατώτερα ή μεσαία στρώματα, θα είναι οι δυνάμεις του εθνικισμού, του ακραίου δεξιού λαϊκισμού και θα υπάρξει ο κίνδυνος να επιστρέψουμε στην δεκαετία του '30. Ξέρω ότι είναι κάτι που εσείς το εύχεστε και νομίζω ότι θα δεχθείτε πολύ καλά ότι εγώ δεν το εύχομαι καθόλου» κατέληξε απευθυνόμενος προς τον βουλευτή της ΧΑ.
Σχετικά Θέματα:
DW: Έντονες διαβουλεύσεις για την αναζήτηση φόρμουλας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους