Στους συμβολισμούς και στα διδάγματα της Κυριακής της Ορθοδοξίας αναφέρθηκε ο ΠτΔ

 
Στους συμβολισμούς και στα διδάγματα της Κυριακής της Ορθοδοξίας αναφέρθηκε ο ΠτΔ

Ενημερώθηκε: 17/03/19 - 14:24

Ανεκτίμητη πηγή συμβολισμών και διδαγμάτων ως προς τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας, και ιδίως ως προς τον σημαντικό ρόλο της Εκκλησίας στην ιστορική πορεία του Λαού μας και του Έθνους μας, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος την Κυριακή της Ορθοδοξίας, στο γεύμα που παρέθεσε στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κκ Ιερώνυμου και των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδας, με την ευκαιρία του εορτής της Κυριακής της Ορθοδοξίας.

Κατά την προσφώνησή του, ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε ότι «εορτάζουμε από κοινού και φέτος την θριαμβική εορτή της Κυριακής της Ορθοδοξίας, σε ανάμνηση της οριστικής αναστήλωσης, το 842, των ιερών και σεπτών εικόνων» και πρόσθεσε ότι «η λαμπρή αυτή επέτειος πρέπει να συνιστά για όλους, κατ΄ εξοχήν όμως για τους ορθόδοξους χριστιανούς και πρωτίστως για εμάς, τους Έλληνες, ανέσπερη αφετηρία αναστήλωσης των αρχών και αξιών τόσο της πίστης μας, όσο και του καού μας και του εθνους μας, μέσα μάλιστα σε κρίσιμους και χαλεπούς καιρούς».

Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε, ότι «η πρώτη προσδοκία του λαϊκού αισθήματος από την Εκκλησία μας είναι η δική της εν αγάπη αρραγής ενότητα κατά την εκπλήρωση της αποστολής της, κατ΄ εξοχήν δε κατά την υπεράσπιση της Πίστης μας αλλά και του χειμαζόμενου ανθρώπου».

Μάλιστα, υπενθύμισε την περικοπή της προς Εβραίους Επιστολής του Αποστόλου Παύλου (ΙΑ, 32-40), η οποία αφορά τον βίο και την πολιτεία των Αγίων και των Προφητών της Παλαιάς Διαθήκης και της αταλάντευτης προσήλωσής τους στο ιερό καθήκον, επισημαίνοντας ότι «δεύτερη προσδοκία του λαϊκού αισθήματος από την Εκκλησία μας είναι η ανιδιοτελής, συνεπής και μέχρις αυτοθυσίας προσήλωση του κλήρου, μ΄ επικεφαλής τους Αγίω Πνεύματι εκλεγμένους ταγούς του, στο ιερό καθήκον εκπλήρωσης της αποστολής της».

Υποστήριξε, επίσης, ότι «μόνον έτσι αφενός δικαιώνεται, και δη στο διηνεκές, ο ρόλος της Εκκλησίας μας. Και, αφετέρου, η Εκκλησία καθίσταται γνήσιο και ασφαλές υπόδειγμα συμπεριφοράς για καθέναν μας, ιδίως δε για όλους εμάς, στους οποίους ο λαός μάς έχει εμπιστευθεί με δημοκρατική νομιμοποίηση τις τύχες του ως προς την "όκωσπερ τείχεος" υπεράσπιση του δημόσιου και του εθνικού αυμφέροντος».

Ολοκληρώνοντας την προσφώνησή του, τόνισε ότι για ακόμη μια φορά, τηρείται η παράδοση αυτού του, άκρως συμβολικού, κοινού γεύματος στην Προεδρία της Δημοκρατίας, τιμώντας, όπως επιβάλλει η αρμονική συμπόρευση Εκκλησίας και Πολιτείας, την Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Τέλος, εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι «η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία μας, υπό όρους αρραγούς ενότητας και υποδειγματικής συνέπειας, θα φωτίζει, με το αΐδιο φως της πίστης μας, τον δρόμο του λαού μας και του έθνους μας, για την εκπλήρωση της Ιστορικής του αποστολής, συνακόλουθα δε για την κατάκτηση του Ιστορικού μέλλοντος που του αναλογεί και του αρμόζει».

Εν συνεχεία κατά την τελετή επίδοσης του παράσημου του του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Τιμής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσαν:

Προκόπης Παυλόπουλος:

Μακαριώτατε,
Σας απονέμω το Παράσημο του Μεγαλοσταύρου του Τάγματος της Τιμής για το πολύπλευρο ποιμαντικό και κοινωνικό έργο, το οποίο επιτελείτε ως Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ιδίως δε ως προς το κοινωνικό σας έργο, έχω χρέος ν’ αναδείξω ότι ανταποκρίνεται υποδειγματικώς στις αρχές και τις αξίες της Εκκλησίας μας, κινούμενο, στο πλαίσιο των Ευαγγελικών επιταγών, από την αφετηρία του «Αγαπάτε Αλλήλους» έως το ύψιστο ιδανικό του «Αγαπήσεις τον Πλησίον σου ως Σεαυτόν».

Αρχιεπίσκοπος:

Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες μέσα από την καρδιά μου, για την τιμή που μου κάνετε. Θα ήθελα να σας πω και να ομολογήσω ενώπιον όλων που βρίσκονται σε αυτή τη σεμνή τελετή, ότι ό,τι έγινε, αν έγινε, και ό,τι γίνεται, αν γίνεται κάτι, μέσα στη ζωή της Εκκλησίας που έχει αντίκτυπο και στη
ζωή των συνανθρώπων μας, δεν είναι έργο προσωπικό, είναι έργο συλλογικό. Ο νεότερος ιστορικός που θα ασχοληθεί με αυτή την εποχή και θα αγκαλιάσει με την πένα του και το γράψιμό του την Ελλάδα μας από το ένα άκρο ως το άλλο, θα δει ότι όλοι οι Ιεράρχες, όλοι οι Κληρικοί, τα Εκκλησιάσματα των Ενοριών, όλοι μαζί συστρατεύθηκαν σε μια προσπάθεια η οποία έδωσε πολλούς καρπούς και μάλιστα σωτήριους.

Ευχαριστώ πάρα πολύ διότι με επιλέξατε σαν συνισταμένη όλης αυτής της προσπάθειας, και θα ήθελα να δεχθείτε και σεις, αυτή η διάκριση σε αυτό το παράσημο, αυτή η κίνηση να αντιπροσωπεύει πάντοτε την αγάπη σας προς την Εκκλησία μας, τους Ιεράρχες, τα μέλη, τους συνεργάτες μας, τους ανθρώπους εκείνους, οι οποίοι χωρίς να φαίνονται, χωρίς να θέλουν να κάνουν ή να έχουν διακρίσεις, δίνουν συνέχεια –και αυτό το συνέχεια είναι από αιώνες- μέχρι και σήμερα. Να ευχηθούμε όλοι –και σεις κύριε Πρόεδρε- αυτή η ενότητα, η οποία μας χαρακτηρίζει μέχρι τώρα μέσα στο χώρο της Εκκλησίας μας, τους Ιεράρχες, τους Κληρικούς μας, παρά τις κατά καιρούς μικροταραχές, όλα αυτά να ξεπεραστούν και ενωμένοι να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, γιατί αυτό είναι και το καθήκον μας, αυτό ζητάει η Εκκλησία μας, αυτό θέλει και ο λαός μας. Μας θέλει όλους ενωμένους για να πάμε μπροστά.